Resan har avgått
flagga: Spanien

Pilgrimsvandring till Santiago de Compostela i Spanien

10/6 – 17/6 2019
8 dagar i Spanien med Singelresor

Resebild
En milstolpe i Galiciens historia är när aposteln Jakobs grav upptäcktes på 800-talet, och katedralen i Santiago de Compostela började uppföras. Sedan dess har pilgrimer vandrat den franska pilgrimsleden “El Camino” för att hedra minnet av en av Jesus tolv apostlar, Jakob. Lärjungens kvarlevor finns bevarade i ett silverskrin i den vackra katedralen i Santiago de Compostela som blir det känslofulla slutmålet av “El Camino”, som idag ingår i Unescos Världsarvslista. Alla har vi säkert olika anledningar till att vi väljer en pilgrimsvandring, kanske sportslig, kulturell eller spirituell - det spelar ingen roll. Men en sak är säker, pilgrimsleden “ El Camino de Santiago“ kommer att sätta sitt spår i oss alla och bli ett minne för livet.

Program dag för dag

 • Måndag 10/6

  Dag 1 Avresa och ankomst till Spanien

  Vår svensktalande guide Carmen möter upp på flygplatsen i Porto (Portugal).
  Transfer direkt till Sárria (ca 3 timmar) där vi checkar in på vårt hotell för natten. Välkomstmöte och middag samt utdelning av Pilgrimspasset. Vi kommer att genomföra den franska vandringsleden “El Caminos” sista 115 km, med två nödvändiga stämplar per dag för att erhålla La Compostela, det slutliga Pilgrimsbeviset. 

  Vi bor på Hotel Mar de plata eller liknande.

  Middag ingår.
 • Tisdag 11/6

  Dag 2 Sàrria - Portomarin

  Efter en god och riklig frukost och stämpling av våra pilgrimspass, startar vi med den 27:e etappen Sàrria - Portomarin som blir hela 22 km. Under medeltiden gick pilgrimer från hela Europa denna pilgrimsled, bland annat Heliga Birgitta. Leden lade grund för den konstnärliga, sociala och ekonomiska utvecklingen längs med El Camino.
  Vi vandrar i ett vackert landskap förbi romanska och gotiska kyrkor. Vi korsar medeltida broar, passerar genom ek- och kanstanjeskogar och öppna fält. Vi njuter av våra pauser och vi får inte glömma att stämpla pilgrimspasset ännu en gång. På vår väg ner till Portomarin på eftermiddagen passerar vi över floden Miño och det som en gång var Portomarins förflutna innan dammen Belessar byggdes 1963. Den vackra romanska Sant Nicolas-kyrkan från 1100-talet fick plockas ned sten för sten för att sedan byggas upp på nytt i dagens Portomarin. 
  Vi tar en titt på byn innan vi checkar in på hotellet och vilar ut innan vi samlas för middag. 

  Vandring: ca 22 km. 

  Vi bor på Pousada de Portomarin eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Onsdag 12/6

  Dag 3 Portomarin – Palas de Rei

  Efter en god natts sömn smakar frukosten ljuvligt gott. Vi lämnar Portomarin genom att gå uppför San Antonio genom en härlig vegetation. Det blir lite mer asfalt idag och vi följer landsvägen en bra bit. Vi känner doften av boskap och gödsel som vittnar om stora bondgårdar med boskapsskötsel i omgivningarna. Vi kommer att få se många svart vita Holsteinkor, mjölkkor, under vandringarna som bevittnar att regionen är Spaniens största mjölkproducent. Men ute på ängarna betar även bruna kor - la vaca rubia, som de lokalt kallas för, kända för sitt fina och högkvalitativa kött.
  En av höjdpunkterna idag blir den över 2000 år gamla ruinen Castromaior. 
  Ca. 8.5 km före dagens slutmål passerar vi byn Ligonde, med ca 80 invånare, som en gång i tiden fungreade som övernattningsort för det fina folket och kungar såsom spanske kungen Carlos I och Felipe II. 
  Vi fortsätter mot Palas de Rei och vårt trivsamma alpliknande hotell. Gemensam middag innan vi hjärtligt tar emot några timmars välbehövlig sömn. 

  Vandring: ca 25 km.

  Vi bor på La Cabana eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Torsdag 13/6

  Dag 4 Palas de Rei – Melide

  Efter en god frukost börjar vi dagen genom att åka ca 6 km till fortet El Castillo de Pambre, det bästa exemplet av medeltida militär arkitektur i Galicien. Fortet byggdes av Gonzalo Ozores de Ulloa omkring 1375. Därefter blir vi körda tillbaka till Palas de Rei för att påbörja vandringen som idag tar oss till Melide, bläckfiskstaden! Det blir en av veckans finaste vandringar, med vackert landskap, små vackra byar som Lebreiros med sin fina kyrka Santa Maria.
  I byn Furelos vandrar vi över den fina medeltida bron från 1185. Vi har nu endast ett fåtal km kvar till Melide som med sina över 7500 invånare är en stor stad i en välmående region. Här fanns ett kloster, Santic Spiritus, som grundades på 1300-talet, idag är resterna av klostret den nuvarande kyrkan. Klostret fungerade som sjukhus åt pilgrimer, här fick de värme, soppa och en säng. Ett måste i Melide är att prova på den traditionella kokta bläckfisken! Vi checkar in på hotellet och träffas senare för middag. 

  Vandring: ca 16 km.

  Vi bor på Hotel Xaneiro eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Fredag 14/6

  Dag 5 Melide – Arzúa

  Efter frukost lämnar vi Melide bakom oss. Från denna punkt passerar vägen genom Boente och Castañeda och anländer sedan till Arzúa, känd för sina ostar, “tetillas”. Vi vandrar genom en av de vackraste sträckorna och leden är behaglig och omväxlande. Innan vi når Arzúa passerar vi över floden Iso och den vackra bron till Ribadiso. Än idag tar det gamla pilgrimssjukhuset från 1300-talet emot 
  pilgrimer då byggnaden är Caminos finaste restaurerade härbärge. Byn har 9 invånare och vackra stenhus. Här tar vi en fika innan vi tar sikte mot Arzúa och den långa backen upp till staden och vårt hotell för kvällen. Vi träffas för middag. 

  Vandring: ca 15 km.

  Vi bor på O Retiro eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Lördag 15/6

  Dag 6 Arzúa - Pedrouzo

  Efter frukost letar vi upp vandringsleden igen och passerar genom ett vackert landskap mot Pedrouzo. Det blir en härlig dag, vi kommer nära det genuina galiciska jordbrukslivet, kanske vi stöter på Fermin, som tagit över sina föräldrars boskapsnäring och har ca. 80  kor att ta hand om. Vi passerar även en av Galiciens finaste ostproducenter och får smaka på den traditionella osten “Tetilla “ .
  Även dagens vandring blir behaglig fram till den lilla staden Pedrouzo där vi checkar in på vårt hotell och samlas senare för en gemensam middag. 

  Vandring: ca 19,1 km.

  Vi bor på Pension Platas eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Söndag 16/6

  Dag 7 Pedrouzo – Santiago

  Vi har nästan kommit till vårt slutmål och vi har sista vandringsetappen framför oss. 
  Vi känner oss säkert förväntansfulla och ser framemot ankomsten. 
  Efter frukost blir vandringen lugn och behaglig. Vi njuter av de sista skogarna av tall och eukalyptus och vandrar förbi de sista byarna, bland annat Lavacolla, här passerar vi en bäck som alla pilgrimerna brukade tvätta sig rena i, innan den efterlängtade ankomsten till Santiago. Vi passerar intill flygplatsen för att sedan nå kullen Monte do Gozo, här kan vi för första gången skymta katedralen i Santiago.
  Vandringen tar ca 6 timmar. Vi anländer till Santiago de Compostela och tas emot av en 
  lokalguide som visar oss runt och avslutar i Katedralen och den helige Jakobs grav. 
  Mättade av historia och vackra byggnader checkar vi in för att äta en gemensam middag tillsammans. Vi umgås och summerar veckans vandringar. 

  Vandring: ca 20 km.

  Vi bor på Hotel Compostela eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Måndag 17/6

  Dag 8 Santiago-hemresa.

  Transfer till flygplatsen. Det blir säkert tungt att ta avsked efter alla de timmar vi har spenderat tillsammans, många känslor har väckts till liv och sinnen stimulerats men 
  stunden är kommen att tacka för den här gången och önska samtliga en trevlig hemresa!

  Buen camino! 

  Frukost ingår.

Vi reserverar oss för eventuella förändringar och fel i programmet.

Skriv ut reseinformationen Till bokningen

Om resan

Preliminära flygtider (flygtider och flygbolag kan komma att ändras)
Flygbolag: Lufthansa

Stockholm 06.05 - 08.15 Frankfurt 09.30 - 11.10 Porto
Köpenhamn 06.50 - 08.20 Frankfurt 09.30 - 11.10 Porto
Göteborg 06.20 - 08.05 Frankfurt 09.30 - 11.10 Porto

Porto 16.30 - 20.10 Frankfurt 21.45 - 23.50 Stockholm
Porto 16.30 - 20.10 Frankfurt 21.15 - 22.35 Köpenhamn
Porto 16.30 - 20.10 Frankfurt 21.40 - 23.15 Göteborg

Ingår i priset

 • Flyg tur och retur enligt resebeskrivningen inkl. skatter och avgifter.
 • Transfer tur och retur från flygplatsen till hotellet.
 • Svensktalande guide/reseledare med under hela resan.
 • 7 nätter på hotell.
 • Frukost alla dagar.
 • Middag inkl. vin och vatten alla dagar.
 • Förmiddagsutflykt till fortet Pambre dag 4.
 • Provsmakning av galicisk tetilla-ost dag 5.
 • Guidad vandring i Santiago de Compostela med englesktalande lokalguide dag 7.
 • Transport av 1 resväska per person under vandringen.
 • Pilgrimspasset.

Ingår ej i priset

 • Måltider som ej nämns i programmet.
 • Drycker som ej nämns ovan.
 • Dricks.
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd.
 • Eventuell turistskatt (City-tax) som är på 1-4 euro/natt och betalas på hotellet.

Guide

Svensktalande Carmen, boende i Spanien, kommer att ta hand om er under denna resa. Carmen har även hand om våra mycket populära vandringsresor till Costa Brava och Barcelona. Läs gärna omdömena om dessa resor och Carmen under "resenärer tycker"

Vandringarna

Vandringsetapperna är okomplicerade, men vandringsstavar och 2 par bra skor (gärna ett par kängor då det kan bli lerigt) rekommenderas. Du ska klara att gå längre sträckor flera dagar i sträck.
Galicien är känt för sitt gröna och frodiga landskap med sina starka vindar och generösa regn. Vi vandrar genom härliga lummiga ek- och kastanjeskogar. Vi möter de imponerande eukalyptusskogarna som stoltserar längs med leden. Doften av eukalyptus är underbar och i nästan varje liten by gör sig historien påmind med vackra stenbroar, romanska och gotiska kyrkor samt alla de typiska och traditionsenliga “ horreos” stolpbodar som vi stöter på under vandringarna. Vi möter pilgrimer från alla världens hörn och alla är inte alla spansktalande, men ett uttryck har de alla lärt sig , varje gång våra vägar möts, uttalar vi orden “buen camino” ett uttryck som uppmuntrar och stöttar oss att gå “El Camino” med beslutsamma steg och huvudet högt. Alla har vi säkert olika anledningar till att vi väljer en pilgrimsvandring, kanske sportslig, kulturell eller spirituell - det spelar ingen roll. Men en sak är säker, pilgrimsleden “ El Camino de Santiago “ kommer att sätta sitt spår i oss alla och bli ett minne för livet.

Viktig information

Resegaranti

Resegaranti enligt lagen för paketresor är ställd genom Kammarkollegiet.

Betalning

Anmälningsavgiften är 2 000 kr och betalas senast 8 dagar efter att du fått din faktura.

Bankgiro till Singelresor AB: 715-5724

Slutbetalning skall ske senast 60 dagar före avresan.

Försäkringar och avbeställningsskydd

Resenären är skyldig att ha egen reseförsäkring som ger fullgott skydd under resan.
Avbeställningsskydd rekommenderas och ordnas av resenären. Avbeställningsskydd bokas bäst som tillägg på hemförsäkringen.

Läs mer om försäkringar och avbeställningsskydd.

Resehandlingar

Resenären är skyldig att själv kontrollera att biljetter och pass stämmer och att datum på passet ej gått ut. Pass krävs alltid och resenären är skyldig att ha med giltigt pass på resan.

Delvis utnyttjande av arrangemang

Om resenären uteblir från transporter eller andra arrangemang som ingår i resan utgår ingen ersättning.

Reklamationer

Reklamationer ska alltid framföras på resmålet för eventuell åtgärd.

Personuppgifter

Dina personuppgifter behöver vi för att kunna boka upp färdmedel och hotell. Vi kommer dock inte att använda dina personuppgifter för marknadsföring eller lämnar de vidare till tredje part eller något liknande. Dina uppgifter används bara för att kunna genomföra resan.
Önskar du nyhetsbrev från oss sparar vi bara din e-postadress så länge du önskar nyhetsbrev från oss.

Läs våra fullständiga villkor här.

Reseinformation

Pris

 • 17 900 kr om du delar rum med annan singelresenär av samma kön - slut
 • 19 350 kr om du vill bo i eget rum - slut

Avreseorter

 • Stockholm - slut
 • Köpenhamn - slut
 • Göteborg (+600 kr) - slut

Resans tema

 • Vandring
 • Kultur
 • Aktivitetresa
 • Svensktalande guide

Snabbinformation

 • Avresa: 2019-06-10
 • Hemkomst: 2019-06-17
 • Resans längd: 8 dagar
 • Antal deltagare: 15 - 21

Kortfakta om landet vi besöker

Spanien

 • Kontinent: Europa
 • Huvudstad: Madrid
 • Landsarea: 504 782 km2
 • Antal invånare: ca 46 506 000 st
 • Valutakod: EUR
Landsinformationen hämtas från GeoNames.org/
Dela på Twitter Dela på Facebook Skriv ut reseinformationen

Resan har tyvärr redan avgått!

Men ta en titt på våra kommande resor och se om du hittar något som passar.

Skickar din preliminärbokning...