Försenat eller inställt flyg

Vad gäller vid försenat eller inställt flyg? Har du rätt till ersättning?

Som flygpassagerare inom EU har du, vid händelse av försenat eller inställt flyg, rätt till service och assistans och eventuellt ekonomisk ersättning från flygbolaget (minst 3 timmars försening). Detta är beroende av hur lång förseningen är och hur lång flygningen skulle varit samt orsaken till förseningen.

Om du är på flygplatsen:
Om du är på flygplatsen vid händelse av inställt flyg ska du vända dig till flygbolagets personal. Många flygbolag är duktiga på att snabbt boka om dig till nästa möjliga flyg så om inte personalen på plats har sagt något så kontrollera om du fått något mail eller SMS från flygbolaget med mer information. Om inte så är det flygbolagets personal på flygplatsen som ska hjälpa dig. Om sådan inte finns på plats så är det flygplatsens transfer-desk eller informationsdisk som ska hjälpa till med ombokning, alternativt att man ringer till flygbolaget.
Om förseningen är väldigt stor eller om ditt ombokade flyg går mycket senare kan du ha rätt till matkuponger och dryck i skälig proportion till väntetiden av flygbolaget.
Om du försenas en eller flera nätter, eller om det blir nödvändigt med en längre vistelse på en annan plats än du planerat, kan flygbolaget även vara skyldigt att betala övernattning på hotell. Flygbolaget ska även betala transporten mellan hotellet och flygplatsen.

Viktigt:
Om du själv får utgifter på grund av förseningar eller om du planerar att kräva flygbolaget på ersättning så är det mycket viktigt att spara alla kvitton, flygbiljetter, boardingkort, flightnummer, bokningsnummer och andra bevis på hur din flygresa slutligen blev då flygbolagen kommer att kräva detta för att kunna ge eventuell ersättning.

När du kommit hem:
Eventuell rätt till ersättning styrs av EU-förordningen 261.
Om du har rätt till ersättning så är det flygbolaget som ansvarar för detta och det är till dem du ska vända dig. Även om det är en paketresa är flygresan ett avtal mellan kunden (resenären) och flygbolaget. Förordningen om flygpassagerares rättigheter stadgar rättigheter för resenären, inte för arrangörer eller resebyråer. Det är alltså resenären som ska reklamera till flygbolaget. Ofta finns det ett formulär på flygbolagens hemsida som du fyller i ersättningskravet på.

Hallå Konsument kan du läser mer om dina rättigheter, räkna ut eventuell ersättning och få nyttig information om hur du skickar dina krav till flygbolaget.

Du kan även höra med ditt reseförsäkringsbolag vad som gäller vid försening och om det finns möjlighet till ersättning.

Om du vill ha hjälp att söka ersättning vid försenat flyg så finns det flera företag som jobbar med detta mot en ersättning. Sök på nätet efter "försenat flyg" eller liknande så kommer flera företag upp.