Försenat flyg

Vad gäller vid försenat flyg? Har du rätt till ersättning?

Som flygpassagerare inom EU har du, vid händelse av försenat flyg, rätt till service och assistans och eventuellt ekonomisk ersättning från flygbolaget. Detta är beroende av hur lång förseningen är och hur lång flygningen skulle vara samt orsaken till förseningen. Om ditt flyg är försenat ska du i första hand vända dig till flygbolaget.
Du kan läsa mera om vad som gäller på Konsument Europas hemsida.

Gå in på Konsument Europas hemsida, se länk ovan. Där går du sedan in på Flygkalkulatorn – räkna ut vad du har rätt till när du drabbas av försenat flyg, se länk: https://www.konsumenteuropa.se/sv/flygkalkylatorn/ När du fyllt i dina uppgifter kan du sedan gå vidare och begära ersättning direkt på sidan.

Även om det är en paketresa är flygresan en fråga om ett avtal mellan kunden (resenären) och flygbolaget. Förordningen om flygpassagerares rättigheter stadgar rättigheter för resenären, inte för arrangörer eller resebyråer. Det är alltså resenären som ska reklamera till flygbolaget.

Du kan även höra med ditt reseförsäkringsbolag vad som gäller vid försening och om det finns möjlighet till ersättning.

Om du vill ha hjälp att söka ersättning vid försenat flyg så finns det flera företag som jobbar med detta mot en ersättning. Sök på nätet efter "försenat flyg" eller liknande så kommer flera företag upp.

Tänk på att spara all information du fått under resan, te.x. boardingkort, flightnummer, bokningsnummer, eventuella kvitton för övernattning etc då de som betalar ut ersättning kommer att efterfråga detta.