Dricks

Drickskulturen skiljer sig från land till land och för att undvika obekväma situationer är det bra att vara påläst om den lokala drickskulturen innan du reser till ett nytt ställe.

På restauranger är 10% dricks ett bra riktmärke, man brukar avrunda uppåt till en jämn summa. Om maten ingår i resans pris så lämnar man bara dricks på den del som man beställer extra, t.ex. öl och vin.
I vissa länder lägger restaurangen på en form av kuvertavgift eller serviceavgift redan från början, men man kan ändå lämna ett mindre belopp om man är nöjd med servicen. Det kan även skilja mellan typ av restaurang, generellt mer dricks på finare restaurang och mindre dricks på enklare ställen och caféer.

Städerskan på hotellet, piccolon/bellboy/väskbäraren, chauffören och guiderna förväntar sig i de flesta länder dricks. Utanför Europa är det bra att ha 1-dollarssedlar till hands för dricks, det är gångbart i de flesta länderna.
Guiden ska ha lite mer dricks än chauffören, generellt kan man säga ca 2-3 USD till guiden per person och dag och ca 1-2 USD per person och dag till chauffören.

I de flesta länder förväntas det att man lämnar dricks. Även om de vi anlitar får lön enligt landets regler så utgör dricksen en viktig del. Dessutom gör dricksen att personalen gör det lilla extra. Det är svårt att lägga in dricks i resans pris utan detta ska betalas på plats till respektive person. Till guider och chaufförer kan man samla dricksen i ett kuvert som man lämnar i slutet av resan.

I USA måste man lämna ca 15-20% i dricks på restauranger då det är kyparens lön, detta gäller dock inte på snabbmatsställen som tex McDonalds. Utöver detta tillkommer det lokal skatt som ofta inte nämns i priset utan först syns när du ska betala. Här lämnar man också mer dricks till guider och chaufförer och det ses som oartigt att inte lämna dricks.

I Dubai, Kina, Costa Rica, Malaysia, Vietnam, Sydkorea, Japan, Nya Zeeland och Fiji lämnar man ingen dricks på restauranger men man kan runda uppåt. I Australien, Ecuador och Indien dricksar man bara på exklusiva restauranger.
I alla andra länder är det vanligt med ca.10% dricks.

Fråga gärna guiden i det land du befinner dig.