Resan inställd
flagga: Ungern

Budapest - natur och kultur vid Donau

1/7 – 6/7 2021
6 dagar i Ungern med Singelresor

Resebild

Budapest räknas som en av Europas vackraste storstäder. Trots att Ungerns historia är fylld av invasioner utifrån, så tar sig alltid ungrarna upp igen och lever vidare sina liv. Staden blomstrade och mycket byggdes på slutet av 1800-talet, delar förstördes under andra världskriget. Men nu blomstrar staden igen. På sommaren fylls stadens alla kaféer, serveringar och pubar, utelivet är stort.

Vi ska njuta av kafélivet, beblanda oss med ungrarna, strosa i det livliga judiska distriktet, besöka en ruinpub, ett typiskt ungerskt fenomen.

Program dag för dag

 • Torsdag 1/7

  Dag 1 Ankomst till Budapest

  Avresa och ankomst till Budapest. På flygplatsen möts vi upp av vår guide för vidare transfer till hotellet, som ligger centralt på Pestsidan. I närheten av hotellet har vi gott om restauranger och kaféer, affärer och det vanliga Budapestlivet. Beroende på när man landar så går vi ut och äter en välkomstlunch och får prova på typisk ungersk husmanskost på en restaurang vi kanske inte skulle ha hittat till själva. Efter lite vila på hotellet tar våra guider oss med till den lilla gamla gula tunnelbanan som tillhör världsarvet och är den äldsta i Europa efter Londons. Den tar oss till Stadsparken och Hjältarnas torg där vi blir insatta i Ungerns historia från 800-talet och framåt. Vi promenerar på Andrássy Avenyn, som byggdes på slutet av 1800-talet och vi avslutar guidningen på ett kafé.

  Vi bor på Medosz Hotel eller liknande

 • Fredag 2/7

  Dag 2 Utforska Budapest

  På förmiddagen ska vi se andra delar av staden, närmare Donau. Vi ser det pampiga parlamentet, går över en av Budapest broar till Gellerthöjden där vi har en fin utsikt över staden. Promenaden fortsätter till slottshöjden och Mattiaskyrkan och avslutas vid fiskebastionen, där vi åter har en fin utsikt över parlamentet och staden. Sedan lunch på egen hand och kanske lite vila innan vi på kvällen blir guidade i det judiska distriktet och får höra om judarnas historia i Ungern. Vi ser en del av muren till det judiska gettot under andra världskriget och passerar tre olika synagogor. Nu är dock det judiska distriktet en modern stadsdel, full av liv och rörelse, med många restauranger och pubar. Vi tittar in på en ruinpub, ett typiskt fenomen i Budapest. Kvällen avslutas på en uteservering.

  Vi bor på Medosz Hotel eller liknande

  Frukost ingår.
 • Lördag 3/7

  Dag 3 Vác, Donau och vinprovning

  Nu lämnar vi staden för att känna på lantluften. Vi åker tåget från Nyugati tågstationen, som byggdes av samma firma som byggde Eiffeltornet. Vi provar på den typiska gulaschsoppan, lagad på öppen eld. Vi besöker barrockstaden Vác och de som vill kan få paddla drakbåt på Donau innan vi tillsammans går på vinprovning, där vi provar på olika ungerska viner och det avslutas med det kända söta Tokajvinet.

  Vi bor på Medosz Hotel eller liknande

  Frukost och lunch ingår.
 • Söndag 4/7

  Dag 4 Széchenyibadet

  Dags för bad! Vi tar oss till det stora flotta Széchenyibadet och vi kan ägna hur många timmar vi vill med att sänka oss ner i de olika bassängerna som har vatten mellan 40 och 16 grader, vi kan bada i olika sorters bastur samt lägga oss och sola vid utomhusbassängerna. Det blir en lugn dag till att vila, eller att göra saker på egen hand i staden, efter några intensiva dagar tillsammans. För de som vill finns det ändå möjlighet att tillsammans med våra guider besöka basilikan och gå upp i dess torn för att återigen få en fin utsikt över staden. Vi går också en promenad i Raoul Wallenbergs fotspår och  ser på olika minnesmärken uppsatta med tacksamhet över hans gärning. På kvällen möts vi alla igen för att gå till en lokal bar.

  Vi bor på Medosz Hotel eller liknande

  Frukost ingår.
 • Måndag 5/7

  Dag 5 Donau

  Återigen tar vi det lokala tåget för att åka norrut längs med Donau. Vi vandrar upp till en medeltida borg med fantastisk utsikt över Donaus krök och de skogbeklädda kullarna runt om i alla riktningarna. Här kan vi stanna upp ett tag, bara förlora oss i utsikten. Våra guider berättar också borgens historia innan vi ger oss ut i skogen på en kort promenad till restaurangen där vi har vår avskedslunch. Så några timmars båtfärd på Donau i lugn takt, där vi ser landskapet sakta glida förbi tills vi kommer in i Budapest och får se staden, parlamentet och slottet.

  Vi bor på Medosz Hotel eller liknande

  Frukost och lunch ingår.
 • Tisdag 6/7

  Dag 6 Hemresa

  Idag är det dags att smälta alla intryck och resa hem. Transfer till flygplatsen och hemresa.
  Frukost ingår.

Vi reserverar oss för eventuella förändringar och fel i programmet.

Skriv ut reseinformationen Till bokningen

Om resan

Ordningen på dagarna och måltiderna kan komma att ändras.

Svårighetsgrad på resan (1-5): 2

2 Normal kondition. Denna resa passar dig som kan gå några kilometer i lugn takt på relativt plant underlag samt trappor.
Mer info om olika svårighetsgrader: Läs här

Preliminära flygtider (flygtider och flygbolag kan komma att ändras)

Flygbolag: Norwegian, LOT, Malta Air, Lufthansa

Stockholm 09.40 - 12.00 Budapest (Malta Air)
Köpenhamn 12.00 - 13.45 Budapest
Göteborg 08.00 - 09.40 Warszawa 10.45 - 12.10 Budapest
Oslo 09.00 - 11.20 Budapest

Budapest 13.35 - 15.55 Stockholm (Malta Air)
Budapest 14.25 - 16.15 Köpenhamn
Budapest 17.30 - 18.50 Warszawa 20.35 - 22.20 Göteborg
Budapest 21.25 - 23.55 Oslo

Ingår i resans pris

 • Flyg i ekonomiklass tur och retur enligt "Reseinformation" inkl. skatter och avgifter.
 • Transfer tur och retur flygplatsen i Budapest.
 • 5 övernattningar på mellanklass hotell i centralt läge.
 • 5 bufféfrukostar.
 • 2 måltider på restaurang.
 • 1 picknick.
 • Veckobiljett till kommunaltransport i Budapest för våra utflykter.
 • Tågbiljetter till utflykterna.
 • Drakbåtsutflykt.
 • Vinprovning.
 • Termalbad.
 • Båt på Donau.
 • en svensktalande och en engelsktalande guide.
 • Lagstadgade skatter och avgifter.

Ingår ej i resans pris

 • Måltider som ej nämns i programmet.
 • Dryck.
 • Dricks.
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd.
 • Eventuell turistskatt (City-tax) som är på 1-4 euro/natt och betalas på hotellet.

Vaccinationsbevis - Covid-19

För att delta på denna resa krävs det att du är fullvaccinerad mot Covid-19 och har ett vaccinationsbevis som du enkelt laddar hem från www.covidbevis.se

Inreseregler Ungern

Läs mer om inresereglerna till Ungern på Visit Hungarys hemsida här.

Guider

Guider på resan är svensktalande Bippan Norberg (vår vandringsguide i Altea, Spanien), samt hennes svärson ungraren István Mizser.
De kommer att guida i Budapest med omgivning genom att väva in sina personliga historier i guidandet. Du får se det som alla turister ser, men kommer också att komma till ställen dit turisterna inte hittar.

Hotell

Medosz Hotel
Hotellet ligger centralt beläget i Budapest med närhet till shopping och tunnelbanestation.

Resebeskrivning

Våra guider Bippan och István kommer på svenska och engelska föra in oss i Ungerns historia, detta land som ligger mitt i, och därför blir invaderat från än den ena, än den andra. Vi ser Hjältarnas torg, åker den gamla tunnelbanan som är den äldsta efter Londons och nu en del av Världsarvet, ser det otroligt stora och pampiga parlamentet, går över Budapest broar, ser staden från Gellerthöjden, och mycket mer.

Budapest är en pampig stad, har en mångfald av vackra ståtliga byggnader, tjusiga broar, stora avenyér, och Donau som flyter fram och delar Buda och Pest. Det finns det tjusiga, och precis bredvid det mycket nedslitna, eller innanför en enkel port kan man hitta en pärla. Det är bara att leta på, mycket spännande går att hitta! Vi går och går och går, så ha bra skor på fötterna! Gåendes kan vi se så mycket mer än från en turistbuss!

Budapest är känt för sina många termalbad och gemensamt går vi till det stora flotta Széchenyibadet och spendera hela förmiddagen där i bassänger med temperaturer mellan 16-40 grader, både inomhus och utomhus. Det finns också många olika bastur att prova på, t.ex. färgterapi- och ångbastu.

På den lediga tiden kan du leta mysiga restauranger tillsammans med dina nya bekantskaper på resan. Eftersom alla kommer utan att känna någon blir det en fin gruppsammanhålling och det är lätt att bli vän med helt nya människor.

Vi tar oss också några dagar utanför staden, till lugnet i skogen, bland kullarna. Vi åker ut på bondlandet och äter gulaschsoppa. Så nära staden men ändå så långt borta. De som vill drakbåt (alla i samma båt) på Donau. Vi fikar på små charmiga kaféer. Vi vandrar på mjuka stigar, ser utsikten av ett hav av gröna kullar,

Du kommer som turist, men du beblandar dig med ungrarna, på tåg och spårvagn, på gator och torg, på ruinpubar och kaféer. Vi lyssnar på deras speciella språk, som vi inte kan gissa oss till något och som har hela 44 bokstäver och 14 vokaler i alfabetet! Vi får också veta mer om hur de lever idag. Tillsammans provar vi på det ungerska köket, där paprikan är huvudkryddan. Vi provar ungerska viner, både det röda fylliga och det kända söta Tokajvinet.

Hållbarhet

Vi värnar mycket om våra resmål och den kultur och natur vi alla är beroende av. Vi väljer samarbetspartners med omsorg och strävar alltid efter att ha resor som gynnar lokala ekonomier och de människor som lever på de platser vi besöker. Det skapar jobb och välfärd i många av de länder som lever på turismen. Att resa är inte bara en avkopplande semester där du lär känna nya människor utan även något som berikar oss med kunskaper och förståelse för andra länder och dess natur och kultur. Vårt mål är att du ska uppleva mer om landet och kulturen vi besöker och när vi reser bidrar vi även till att bevara byggnader, djur och natur.

För dig som vill klimatkompensera för din flygresas utsläpp görs detta lättast på Klimatkompensera.se. Här kan du också själv välja vilket projekt du vill att din klimatkompensation ska gå till. Projekten på Klimatkompensera.se är certifierade av bland annat FN och Gold Standard.

Du kan läsa med om vårt arbete med hållbarhet på: https://singelresor.org/sida/hallbarhet/

Viktig information

Resegaranti

Resegaranti enligt lagen för paketresor är ställd genom Kammarkollegiet.

Betalning

Anmälningsavgiften är 2 000 kr och betalas senast 8 dagar efter att du fått din faktura.

Bankgiro till Singelresor AB: 715-5724

Slutbetalning skall ske senast 60 dagar före avresan.

Försäkringar och avbeställningsskydd

Resenären är skyldig att ha egen reseförsäkring som ger fullgott skydd under resan.
Avbeställningsskydd rekommenderas och ordnas av resenären. Avbeställningsskydd bokas bäst som tillägg på hemförsäkringen.

Läs mer om försäkringar och avbeställningsskydd.

Resehandlingar

Resenären är skyldig att själv kontrollera att biljetter och pass stämmer och att datum på passet ej gått ut. Pass krävs alltid för resor utanför Sverige och resenären är skyldig att ha med giltigt pass på resan.

Delvis utnyttjande av arrangemang

Om resenären uteblir från transporter eller andra arrangemang som ingår i resan utgår ingen ersättning.

Reklamationer

Reklamationer ska alltid framföras på resmålet för eventuell åtgärd.

Personuppgifter

Dina personuppgifter behöver vi för att kunna boka upp färdmedel och hotell. Vi kommer dock inte att använda dina personuppgifter för marknadsföring eller lämnar de vidare till tredje part eller något liknande. Dina uppgifter används bara för att kunna genomföra resan.
Önskar du nyhetsbrev från oss sparar vi bara din e-postadress så länge du önskar nyhetsbrev från oss.

Läs våra fullständiga villkor här.

Reseinformation

Pris

 • 11 990 kr om du delar rum med annan singelresenär av samma kön
 • 13 650 kr om du vill bo i eget rum

Avreseorter

 • Stockholm
 • Köpenhamn
 • Göteborg (+600 kr)
 • Oslo

Resans tema

 • Storstad
 • Kultur
 • Aktivitetresa
 • Svensktalande guide

Snabbinformation

 • Avresa: 2021-07-01
 • Hemkomst: 2021-07-06
 • Resans längd: 6 dagar
 • Antal deltagare: 6 - 16

Kortfakta om landet vi besöker

Ungern

 • Kontinent: Europa
 • Huvudstad: Budapest
 • Landsarea: 93 030 km2
 • Antal invånare: ca 9 982 000 st
 • Valutakod: HUF
Landsinformationen hämtas från GeoNames.org/
Dela på Twitter Dela på Facebook Skriv ut reseinformationen

Just denna resa är tyvärr inställd

Men ta en titt på våra kommande resor och se om du hittar något som passar.

Skickar din bokning...