Få platser kvar!
flagga: Spanien

Pilgrimsvandring till Santiago de Compostela i Spanien

4/10 – 11/10 2021
8 dagar i Spanien med Singelresor

Resebild

En milstolpe i Galiciens historia är när aposteln Jakobs grav upptäcktes på 800-talet, och katedralen i Santiago de Compostela började uppföras. Sedan dess har pilgrimer vandrat den franska pilgrimsleden “El Camino” för att hedra minnet av en av Jesus tolv apostlar, Jakob. Lärjungens kvarlevor finns bevarade i ett silverskrin i den vackra katedralen i Santiago de Compostela som blir det känslofulla slutmålet av “El Camino”, som idag ingår i Unescos Världsarvslista. Alla har vi säkert olika anledningar till att vi väljer en pilgrimsvandring, kanske sportslig, kulturell eller spirituell - det spelar ingen roll. Men en sak är säker, pilgrimsleden “ El Camino de Santiago“ kommer att sätta sitt spår i oss alla och bli ett minne för livet. Svensktalande lokal guide/reseledare är med under hela vandringen. Transport av din resväska mellan hotellen ingår i priset.

Program dag för dag

 • Måndag 4/10

  Dag 1 Avresa och ankomst till Spanien

  Vår svensktalande guide Carmen möter upp på flygplatsen i Porto (Portugal).
  Transfer direkt till Sárria (ca 3 timmar) där vi checkar in på vårt hotell för natten. Välkomstmöte och middag samt utdelning av Pilgrimspasset. Vi kommer att genomföra den franska vandringsleden “El Caminos” sista 12 mil, med två nödvändiga stämplar per dag för att erhålla La Compostela, det slutliga Pilgrimsbeviset. 

  Vi bor på Hotel Mar de plata eller liknande.

  Middag ingår.
 • Tisdag 5/10

  Dag 2 Sàrria - Portomarin

  Efter en god frukost påbörjar vi dagens härliga och kuperande pilgrimsvandring från Sàrria till Portomarin ca 22,5 km. Den franska pilgrimsleden var under medeltiden den mest frekventerade, hit tog sig pilgrimer från
  hela Europa och utgjorde startpunkten för den konstnärliga, sociala och ekonomiska utvecklingen som kom att lämna sina fotavtryck längs med El Camino.
  Vi upplever romanska och gotiska kyrkor. Korsar medeltida broar och beundrar de galiciska och traditionella "horreos", stolpbodarna för förvaring av majskolvar. Vi vandrar genom ek och härliga kastanjeskogar, passerar öppna fält och vackra landskap. Vandringen får ta tid, inget stressar oss. Vi skymtar Portomarin i horisonten och tar oss över floden Miño där vi ser ruiner av det som en gång var Portomarins förflutna innan dammen
  Belessar byggdes 1963. Den romanska kyrkan Sant Nicolas från 1100-talet plockades ned sten för sten för att sedan byggas upp på nytt i dagens Portomarin.

  Vi checkar in på hotellet och samlas för en efterlängtad middag.

  Vandring: ca 22,5 km. 

  Vi bor på Pousada de Portomarin eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Onsdag 6/10

  Dag 3 Portomarin – Lestedo

  Idag startar vi med en långsträckt uppförsbacke uppför berget San Antonio genom vacker skog. Vi känner
  doften av boskap och gödsel som vittnar om stora bondgårdar med boskapsskötsel i omgivningarna. Vi kommer att få se många mjölkkor som bevittnar att regionen är Spaniens största mjölkproducent.
  En av höjdpunkterna idag blir byn Castromaior. Vi stannar till här för att beskåda lämningar från förromersk tid.
  I byn Os Lameiros finner vi ett av de äldsta och singulära pilgrimskors, cruceiro, från 1670. Vi passerar Ligonde, som en gång i tiden var övernattningsort för det fina folket, Även spanska kungar såsom Carlos I och Felipe II. Vi kommer till den lilla socken Lestedo och vårt trivsamma hotell i socken Os Valos Lestedo. Man vet att denna delen av leden stod under beskydd av riddarna av Santiago orden. Platsen omgärdas av härlig natur och fridfullhet.
  Gemensam middag innan välbehövlig sömn.

  Vandring: ca 22,5 km.

  Vi bor på Hosteria Calixtino eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Torsdag 7/10

  Dag 4 Lestedo – Melide

  Vi startar med att vandra ca 4 km till staden Palas de Rei. Här väntar en buss som tar oss mitt ut på den galiciska landsbygden, till det medeltida fortet El Castillo de Pambre. Vi känner historiens vingslag och fascineras av medeltidens imponerande och robusta arkitektur.
  Dagens vandring blir definitivt en av veckans finaste med böljande landskap, små idylliska byar som Lebreiros och Furelos med sin medeltida stenbro. 
  I Melide grundades klostret Santic Spiritus på 1300-talet. Här togs pilgrimer emot för vård, en varm soppa och en säng för att samla sina krafter inför slutmålet.
  Melide är känt för sin bläckfisk, pulpo, som kokas i kopparpanna på traditionsenligt vis och garneras med paprikapulver och olivolja. Missa inte att provsmaka! Vi checkar vi in på vårt hotel och vilar ut och träffas igen för middag på kvällen.

  Vandring: ca 19 km.

  Vi bor på Hotel Carlos eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Fredag 8/10

  Dag 5 Melide – Arzúa

  Vi lämnar Melide bakom oss. Från denna punkt passerar vägen genom byarna Boente och Castañeda.
  Arzúa är känd för sina ostar, "tetillas". Vandringen idag är behaglig och omväxlande. Innan vi når Arzúa passerar vi över floden Iso och vackra bron till byn Ribadiso. Än idag tar det gamla pilgrimssjukhuset från 1300-talet emot pilgrimer, det är Caminons finaste restaurerade härbärge. Byn har endast 9 invånare och vackra stenhus.
  Vi njuter av den fridfulla atmosfären och intar lunch här. På eftermiddagen genomför vi en kortare utflykt.
  Vi befinner oss i Arzúa och här framställs en av Galiciens finaste ostar, La Tetilla, "Tutten" som vi naturligtvis provsmakar under middagen. Vi checkar in på vårt hotell.

  Vandring: ca 16 km.

  Vi bor på Hotel Arzua eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Lördag 9/10

  Dag 6 Arzúa - O Pino

  Efter frukost letar vi upp vandringsleden igen och passerar genom vackert landskap mot O Pino. Det blir en härlig dag, vi kommer nära det genuina galiciska jordbrukslivet, kanske stöter vi på Fermin, som tagit över sina föräldrars boskapsnäring och har ca. 80 av kossor att ta hand om förutom sitt dagliga jobb som jordbruksarbetare.  

  Vi tas emot av familjen Carril som driver hotellet O Pino. En stunds vila innan vi träffas igen för en välsmakande middag tillsammans.

  Vandring: ca 20 km.

  Vi bor på O Pino eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Söndag 10/10

  Dag 7 O Pino– Santiago de Compostela

  Vi har en lång dag framför oss och vi ser förväntansfulla fram emot ankomsten till Santiago de Compostela, vårt slutmål. Vandringen fortskrider genom de sista väldoftande skogarna av tall och eukalyptus. Vi når byn Lavacolla med sin bäck där pilgrimer traditionsenligt tvättade sig rena innan den efterlängtade ankomsten till Santiago de Compostela.
  Väl framme vid glädjekullen, Monte do Gozo, skymtar vi för första gången katedralens spiror. Med spänning välkomnas vi av toner från säckpipor, ankomsten till katedralen och Praza Obradoiro blir minst sagt känsloladdad.
  Vägen hit har inte varit lätt men mödan värd. Vi checkar in på vårt hotell och upptäcker med en lokalguide denna vackra stad som tillhör Unescos Världsarv. Dagen avslutas med vår sista gemensamma middag, där vi blickar tillbaka på veckan som varit och njuter av varandras sällskap. Kanske orkar vi gå en liten kortare kvällstur i vackra Santiago de Compostela innan läggdags?

  Vandring: ca 22 km.

  Vi bor på Hotel Compostela eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Måndag 11/10

  Dag 8 Santiago-hemresa

  Transfer till flygplatsen i Oporto. Det är dags att ta avsked, många känslor har väckts till liv och sinnen stimulerats men stunden är kommen att tacka för den här gången och önska samtliga en trevlig hemresa!

  Buen Camino!

  Frukost ingår.

Vi reserverar oss för eventuella förändringar och fel i programmet.

Skriv ut reseinformationen Till bokningen

Om resan

Svårighetsgrad på resan (1-5): 4

4 God kondition. På denna vandringsresa behöver du kunna gå upp till ca 15 km i kuperad terräng, oftast flera dagar i rad. God kondition krävs samt viss vandringsvana är att föredra.
Mer info om olika svårighetsgrader: Läs här

Preliminära flygtider (flygtider och flygbolag kan komma att ändras)

Flygbolag: Swiss, Lufthansa, Air Dolomiti, Brussels Airlines

Stockholm 08.50 - 11.15 Zürich 12.25 - 14.05 Porto
Köpenhamn 09.30 - 11.25 Zürich 12.25 - 14.05 Porto
Göteborg 07.10 - 09.10 Zürich 12.25 - 14.05 Porto

Porto 12.35 – 16.00 Zürich 17.45 – 20.10 Stockholm
Porto 12.35 – 16.00 Zürich 17.40 – 19.25 Köpenhamn
Porto 12.35 – 16.00 Zürich 17.55 – 19.50 Göteborg

Ingår i priset

 • Flyg i ekonomiklass tur och retur enligt resebeskrivningen inkl. skatter och avgifter.
 • Transfer tur och retur från flygplatsen till hotellet.
 • Svensktalande guide/reseledare under hela vandringen.
 • 7 nätter på hotell.
 • Halvpension (frukost och middag med vin och vatten).
 • Fortet Castillo Pambre
 • Eftermiddagsutflykt i Arzua
 • Lokalguide Santiago Compostela
 • Transport av 1 resväska per person under vandringen.
 • Pilgrimspasset.

Ingår ej i priset

 • Måltider som ej nämns i programmet.
 • Drycker som ej nämns ovan.
 • Dricks.
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd.
 • Eventuell turistskatt (City-tax) som är på 1-4 euro/natt och betalas på hotellet.

Vaccinationsbevis - Covid-19

För att delta på denna resa krävs det att du är fullvaccinerad mot Covid-19 och har ett vaccinationsbevis som du enkelt laddar hem från www.covidbevis.se
Anledningen är att alltfler länder i Europa inför krav på att man är fullvaccinerad för inresa i landet för att slippa PCR-test som är max 72 h gammalt. Många länder har även infört krav på vaccinationsbevis eller ett PCR-test som är max 72 h gammalt för att besöka restauranger, museer och andra sevärdheter, detta gäller även vissa flygbolag. Då det inte är möjligt att erbjuda våra kunder PCR-test var 3:e dag under resan har vi därför som krav att du är fullvaccinerad senast 2 veckor innan avresa.

Inreseregler Spanien

För att resa in i Spanien krävs förutom giltigt pass även att du kan uppvisa ett vaccinationsbevis för Covid-19. Detta kan du som är fullvaccinerad sedan minst 14 dagar ladda hem från www.covidbevis.se. Glöm inte att Covidbeviset bara är giltigt i 3 månader så se till att du har ett giltigt bevis innan avresa.
Utöver ett vaccinationsbevis krävs det även att man fyller i ett så kallat hälsoformulär. Detta fyller man i antingen via deras hemsida https://www.spth.gob.es/ eller genom att ladda ner appen SpTH via Google play eller App Store.
Hälsoformuläret kan du börja fylla i när du fått din flygbiljett men själva hälsodelen och slutförandet kan göras tidigast 48 timmar före ankomsten till Spanien. När du fyllt i hälsodeklarationen så får du en QR-kod som du behöver visa upp på avreseflygplatsen samt vid ankomst till Spanien.

Inreseregler Portugal (flyget landar och avreser från Porto som ligger i Portugal)

För att resa in i Portugal krävs förutom giltigt pass även att du kan uppvisa ett vaccinationsbevis för Covid-19. Detta kan du som är fullvaccinerad sedan minst 14 dagar ladda hem från www.covidbevis.se. Glöm inte att Covidbeviset bara är giltigt i 3 månader så se till att du har ett giltigt bevis innan avresa.
Utöver ett vaccinationsbevis krävs det även att man fyller i ett så kallat Passenger Locator Card. Detta fyller man i via hemsidan https://portugalcleanandsafe.pt/en/passenger-locator-card
Passenger Locator Card kan du börja fylla i när du fått din flygbiljett. När du fyllt i allt så får du ett dokument som du kan skriva ut eller ta en så kallad Screenprint på, om du fyller i det via mobilen, och ta med på resan.

Guide

Svensktalande Carmen, boende i Spanien, kommer att ta hand om er under denna resa. Carmen har även hand om våra mycket populära vandringsresor till Costa Brava och Barcelona. Läs gärna omdömena om dessa resor och Carmen under "resenärer tycker"

Vandringarna

Vandringsetapperna är okomplicerade, men vandringsstavar och 2 par bra skor (gärna ett par kängor då det kan bli lerigt) rekommenderas. Du ska klara att gå längre sträckor flera dagar i sträck.
Galicien är känt för sitt gröna och frodiga landskap med sina starka vindar och generösa regn. Vi vandrar genom härliga lummiga ek- och kastanjeskogar. Vi möter de imponerande eukalyptusskogarna som stoltserar längs med leden. Doften av eukalyptus är underbar och i nästan varje liten by gör sig historien påmind med vackra stenbroar, romanska och gotiska kyrkor samt alla de typiska och traditionsenliga “ horreos” stolpbodar som vi stöter på under vandringarna. Vi möter pilgrimer från alla världens hörn och alla är inte spansktalande, men ett uttryck har de alla lärt sig , varje gång våra vägar möts, uttalar vi orden “buen camino” ett uttryck som uppmuntrar och stöttar oss att gå “El Camino” med beslutsamma steg och huvudet högt. Alla har vi säkert olika anledningar till att vi väljer en pilgrimsvandring, kanske sportslig, kulturell eller spirituell - det spelar ingen roll. Men en sak är säker, pilgrimsleden “ El Camino de Santiago “ kommer att sätta sitt spår i oss alla och bli ett minne för livet.

2021 - Det heliga året

Atmosfären blir extra glädjefull 2021 eftersom det under 2021 firas Año Jacobeo, det heliga året, som infaller varje gång Jakobs namnsdag, 25 juli, infaller på en söndag. Detta sker 14 gånger under ett sekel. Det är extra populärt att vandra under ett heligt år eftersom den heliga porten, Puerta Santa, öppnas endast för detta ändamålet. Här köar ankommande, trötta pilgrimer för att hedra Sankt Jakobs martyrdöd och få förlåtelse för sina synder. Så följ med på ett en mycket speciellt pilgrimsvandringsår!

Hållbarhet

Vi värnar mycket om våra resmål och den kultur och natur vi alla är beroende av. Vi väljer samarbetspartners med omsorg och strävar alltid efter att ha resor som gynnar lokala ekonomier och de människor som lever på de platser vi besöker. Det skapar jobb och välfärd i många av de länder som lever på turismen. Att resa är inte bara en avkopplande semester där du lär känna nya människor utan även något som berikar oss med kunskaper och förståelse för andra länder och dess natur och kultur. Vårt mål är att du ska uppleva mer om landet och kulturen vi besöker och när vi reser bidrar vi även till att bevara byggnader, djur och natur.

För dig som vill klimatkompensera för din flygresas utsläpp görs detta lättast på Klimatkompensera.se. Här kan du också själv välja vilket projekt du vill att din klimatkompensation ska gå till. Projekten på Klimatkompensera.se är certifierade av bland annat FN och Gold Standard.

Du kan läsa med om vårt arbete med hållbarhet på: https://singelresor.org/sida/hallbarhet/

Viktig information

Resegaranti

Resegaranti enligt lagen för paketresor är ställd genom Kammarkollegiet.

Betalning

Anmälningsavgiften är 2 000 kr och betalas senast 8 dagar efter att du fått din faktura.

Bankgiro till Singelresor AB: 715-5724

Slutbetalning skall ske senast 60 dagar före avresan.

Försäkringar och avbeställningsskydd

Resenären är skyldig att ha egen reseförsäkring som ger fullgott skydd under resan.
Avbeställningsskydd rekommenderas och ordnas av resenären. Avbeställningsskydd bokas bäst som tillägg på hemförsäkringen.

Läs mer om försäkringar och avbeställningsskydd.

Resehandlingar

Resenären är skyldig att själv kontrollera att biljetter och pass stämmer och att datum på passet ej gått ut. Pass krävs alltid för resor utanför Sverige och resenären är skyldig att ha med giltigt pass på resan.

Delvis utnyttjande av arrangemang

Om resenären uteblir från transporter eller andra arrangemang som ingår i resan utgår ingen ersättning.

Reklamationer

Reklamationer ska alltid framföras på resmålet för eventuell åtgärd.

Personuppgifter

Dina personuppgifter behöver vi för att kunna boka upp färdmedel och hotell. Vi kommer dock inte att använda dina personuppgifter för marknadsföring eller lämnar de vidare till tredje part eller något liknande. Dina uppgifter används bara för att kunna genomföra resan.
Önskar du nyhetsbrev från oss sparar vi bara din e-postadress så länge du önskar nyhetsbrev från oss.

Läs våra fullständiga villkor här.

Reseinformation

Pris

 • 15 250 kr om du delar rum med annan singelresenär av samma kön
 • 16 750 kr om du vill bo i eget rum - 1 rum kvar

Avreseorter

 • Stockholm
 • Köpenhamn (+1 500 kr)
 • Göteborg (+800 kr)

Resans tema

 • Vandring
 • Kultur
 • Aktivitetresa
 • Svensktalande guide

Snabbinformation

 • Avresa: 2021-10-04
 • Hemkomst: 2021-10-11
 • Resans längd: 8 dagar
 • Antal deltagare: 15 - 19

Kortfakta om landet vi besöker

Spanien

 • Kontinent: Europa
 • Huvudstad: Madrid
 • Landsarea: 504 782 km2
 • Antal invånare: ca 46 506 000 st
 • Valutakod: EUR
Landsinformationen hämtas från GeoNames.org/
Dela på Twitter Dela på Facebook Skriv ut reseinformationen

Boka resa

Fyll i alla uppgifter noggrant och klicka sedan på "Skicka" - vänta tills du fått en bekräftelse tillbaka. Under övrigt kan du t ex ange om du har behov av specialkost eller andra önskemål.

Förnamn som i passet

Efternamn som i passet

Epostadress

Eftersom det är mindre än två månader innan avresa kan vi inte garantera priset för del i dubbelrum. Hittar vi ingen rumskamrat till dig blir du debiterad extrakostnaden för ett eget rum enligt våra resevillkor.

Läs våra fullständiga villkor här.
Läs mer här: GDPR.

Inom 48 timmar efter din bokning får du ett mail med fakturor från oss. Ångrar du bokningen går det bra att avboka resan utan kostnad om detta sker innan anmälningsavgiften är erlagd. Avbokning görs enklast via mail till: info@singelresor.org. Efter erlagd anmälningsavgift gäller Singelresors resevillkor.

Skickar din bokning...