Nyhet!
flagga: Portugal

Vandringsresa Vicentinakusten i Portugal

2/11 – 9/11 2024
8 dagar i Portugal med Singelresor

Resebild

Att vandra längst Vicentinakusten anses vara en av de finaste sträckorna av de europeiska kustlinjerna och är platsen för den berömda Rota Vicentina - en 340 km lång vandringsled som börjar i Santiago do Cacém och slutar vid Cape of St. Vincent.
Rota Vicentina är uppdelad mellan Fiskarleden och den Historiska leden. Fiskarleden följer kustlinjen som ger tillgång till gömda stränder och hemliga fiskeplatser. Den historiska leden för oss inåt landet, längs det idylliska landskapet och jordbruksområdena som förbinder de små byarna som är utspridda i detta vidsträckta område. Här kan man se herdar och deras hjordar av getter eller får som flyttar från åker till åker. Här är lokalbefolkningen vana vid att gå längs de lugna vägarna, besöka sina fruktträdgårdar, prata med sina grannar eller bara för att hålla igång livet!
Båda lederna är ett givande sätt att se de verkliga Alentejo- och Algarve-regionerna i Portugal och vandra på oförglömliga rutter fulla av tradition.
Vi börjar vår vandringsvecka i Porto Covo, en liten fiskeby som är en favorit för portugiserna. Det blå vattnet, de färgglada husen och det trevliga torget målar upp en vacker bild av området.
I Odemira, där de frodiga gröna dalarna finns, formar bäckarna landskapet. Dofterna är olika, blommorna har livfulla färger och utsikten över kullarna är hisnande.
Unika platser formar denna vecka. I små byar som Carrapateira och Arrifana är Atlanten kung. Från havet kommer liv, gåstulpaner, årstidsväxlingar och lugna havsbrisar. När vi når slutet av Vicentina-rutten och vi ser bortom São Vicentes klipporna och havet vidsträckt framför oss förstår vi varför detta är en av de vackraste platserna på Portugals sydvästra kust.
Middagarna avnjuter vi tillsammans och det blir sällskapliga kvällar som kommer att runda av dagen på ett bra sätt.

Program dag för dag

 • Lördag 2/11

  Dag 1 Avresa och ankomst

  Avresa från Skandinavien och ankomst till flygplatsen i Faro. Vid ankomsten samlas vi för transfer till vårt hotell som ligger på Vicentinakusten i fiskebyn Porto Covo, ca 2 timmars transfer. Gemensam middag på kvällen.

  Vi bor på Hotel Porto Covo eller liknande.

  Middag ingår.
 • Söndag 3/11

  Dag 2 Porto Covo

  Vandringarna och ordningen på dem är exempel och kan komma att ändras av guiden beroende på bland annat väder. 

  Vi börjar vår vandringsvecka i Porto Covo, en liten fiskeby som är en favorit för portugiserna. Det blå vattnet, de färgglada husen och det trevliga torget visar upp en vacker bild av området.
  Vår vandring kommer att föra oss genom pärlorna i denna del av västkusten, förbi fortet Pessegueiro - byggt på 1500-talet för att skydda denna dyrbara kust och sedan vidare mot Vila Nova de Milfontes.

  Eventuellt görs vandringen åt andra hållet. 

  Vandring ca 16 km
  Höjdskillnad ca 91m/-104m

  Vi bor på Hotel Porto Covo eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Måndag 4/11

  Dag 3 Odemira

  Detta är den frodiga delen av vandringsleden, där en annorlunda, grön och livlig del av Alentejoregionen uppenbarar sig framför våra ögon. En stor del av dagens vandring följer längs leden Ribeira do Torgal där skogar av värdefulla arter som ask, pil och al täcker bäckarnas stränder.
  Det finns gott om fåglar och däggdjur i området, och har vi tur kan vi se spår från vildsvin som är ganska vanlig i denna region. Bland undervegetationen finns många doft- och medicinalväxter, som Genista tridentata på våren, Oregano på sommaren och vild sparris på hösten.

  Vandring ca 15 km
  Höjdskillnad ca 170m/-275m

  Vi bor på Hotel Porto Covo eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Tisdag 5/11

  Dag 4 Odeceixe

  Denna underbara kustvandring passerar många isolerade stränder på väg till Azenha do Mar, en naturlig fiskehamn. Vi kommer att ha enastående vyer under hela vandringen, särskilt över Odeceixe-stranden, som anses vara en av de vackraste stränderna i landet.
  I Odeceixe, där Fiskarleden och den historiska leden sammanfaller, passerar stigarna genom en labyrint av våtmarker som ger en viktig livsmiljö för vilda djur. Leden fortsätter sedan vidare mot havet där vattnet från området Monchique rinner ut i floden Seixe som sedan rinner ut i havet.

  Vandring ca 14 km
  Höjdskillnad ca 273m/-299m

  Vi bor på Hotel Porto Covo eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Onsdag 6/11

  Dag 5 Arrifana

  Dagens vandring går längst med Fiskarleden och tar oss idag på en resa genom tiden. Klipporna döljer spår av förhistoriskt liv. Historien säger oss att detta område var ockuperat av olika folk, från fenicier till araberna. Ponta da Atalaia är den obligatoriska hållplatsen. Här hittar vi "Ribat of Arrifana" - ett islamiskt fästningskloster byggt på 1100-talet av krigarmunkar, för att vara både en plats för bön och skydd.
  Den karga kusten nedanför med sina vassa kanter slitna av de starka vågorna är hemmet för gåstulpaner, en lokal delikatess som bara är tillgänglig vid extremt lågt vattenstånd.

  Vandrings ca 13 km
  Höjdskillnad ca +-118m; 

  Vi bor på Hotel Vale da Telha eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Torsdag 7/11

  Dag 6 Carrapateira

  Den lilla byn Carrapateira är en unik plats som har lockat till sig surfare, semesterfirare, vandrare, fiskare, havstulpanjägare och fågelskådare. Här är livet i byn lugnt med ständig närhet till ljudet av vågorna som slår mot klipporna nedanför och fåglarnas kvittrande som flyttar söderut.
  Vår vandring tar oss längs sanddynerna, där den sprudlande växtligheten kolliderar med havets vibrerande ljud. Timjan, rosmarin, lavendel och stenrosor växer när stenarna förvandlas till kalksten.

  Vandring ca 10 km
  Höjdskillnad ca +-82m

  Vi bor på Hotel Vale da Telha eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Fredag 8/11

  Dag 7 Vila do Bispo

  Idag vandrar vi den sista delen av Vicentina-rutten. Denna vandring, med start från den lilla staden Vila de Bispo, är gjord för att ge oss den ultimata möjligheten att bevittna det vidsträckta öppna landskapet, de dramatiska klipporna och en udde som en gång troddes vara världens ände.
  Fiskarleden slutar i Cape of Saint Vincent, Europas sydvästligaste punkt. Denna berömda udde var en central scen för den portugisiska upptäcktsresandens historia och nuförtiden är det en berömd hotspot för observation av flyttfågelarter.

  Vandring ca 14 km
  Höjdskillnad ca 78m/-126m

  Vi bor på Hotel Vale da Telha eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Lördag 9/11

  Dag 8 Avresa

  Efter mängder av intryck och kanske lite ömma fötter så måste vi idag tyvärr lämna Portugal för denna gång. Transfer till flygplatsen och hemresa.

  Frukost ingår.

Vi reserverar oss för eventuella förändringar och fel i programmet.

Skriv ut reseinformationen Till bokningen

Om resan

Vandringarna och ordningen på dem är exempel och kan komma att ändras av guiden beroende på bland annat väder.

Svårighetsgrad på resan (1-5): 4

4 God kondition. På denna vandringsresa behöver du kunna gå upp till ca 15 km i kuperad terräng, oftast flera dagar i rad. God kondition krävs samt viss vandringsvana är att föredra.
Mer info om olika svårighetsgrader: Läs här

Preliminära flygtider (flygtider och flygbolag kan komma att ändras)

Flygbolag: Norwegian, SAS, Brussels Airlines, KLM,

Stockholm 07.40 - 11.10 Faro
Köpenhamn 08.30 - 11.20 Faro

Faro 12.10 - 17.35 Stockholm
Faro 12.10 - 16.55 Köpenhamn

Ingår i priset

 • Flyg i ekonomiklass tur och retur enligt reseinformationen inkl. skatter och avgifter.
 • Transfer från flygplatsen till hotellet och tillbaka.
 • 7 nätter på turistklass hotell inkl. frukost.
 • Middag alla dagar inkl. 2 glas av husets vin/öl.
 • Aktiviteter och transporter enligt dagsprogram.
 • Engelsktalande vandringsguide med under hela resan.

Ingår ej i priset

 • Måltider som ej nämns i programmet.
 • Drycker som ej nämns ovan.
 • Dricks.
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd.
 • Turistskatt 1,5€ per natt (max 7 nätter) som betalas på plats till hotellet.

Vandringarna

Vandringarna passar alla med medelgod/god kondition. Du bör kunna gå flera dagar i rad i varierad terräng. Underlaget och lutningen varierar och det krävs därför vandringsskor/-kängor för vandringarna. En bra vandringskänga är stabil med räfflad sula och om möjligt är det bra om de går upp över vristerna vilket också minskar risken för vrickningar. För dig som är van att använda vandringsstavar så kan det vara bra att ta med (finns i teleskopformat som är lättare att ta med i packningen).
Det är också nödvändigt att ha med sig en dagsryggsäck med eventuellt ombyte, vatten och plats för picknick. På de vandringar där det inte finns matställen längst med vandringen så kommer det finnas möjlighet att införskaffa picknick innan vandringen.
Varje dag intas frukost på hotellet innan avresan till dagens vandring. Vi kommer vanligtvis att lämna hotellet mellan 9.00 och 9.30.
När vi återvänder till hotellet på eftermiddagen kommer vi att ha tid att koppla av och byta om innan middagen som vanligtvis intas vid 19.30.
De flesta vandringarna börjar med att vi åker privat buss till starten och blir sedan hämtade vid slutet av vandringen för transport tillbaka till hotellet. Detta gör att det i dessa fall går att bli upplockad på vägen om man någon dag inte orkar vandra hela sträckan, eller att man blir avsläppt en bit in på vandringen. Detta stämmer man av med guiden på plats.

Hållbarhet

Vi värnar mycket om våra resmål och den kultur och natur vi alla är beroende av. Vi väljer samarbetspartners med omsorg och strävar alltid efter att ha resor som gynnar lokala ekonomier och de människor som lever på de platser vi besöker. Det skapar jobb och välfärd i många av de länder som lever på turismen. Att resa är inte bara en avkopplande semester där du lär känna nya människor utan även något som berikar oss med kunskaper och förståelse för andra länder och dess natur och kultur. Vårt mål är att du ska uppleva mer om landet och kulturen vi besöker och när vi reser bidrar vi även till att bevara byggnader, djur och natur.

För dig som vill klimatkompensera för din flygresas utsläpp görs detta lättast på Klimatkompensera.se. Här kan du också själv välja vilket projekt du vill att din klimatkompensation ska gå till. Projekten på Klimatkompensera.se är certifierade av bland annat FN och Gold Standard.

Du kan läsa med om vårt arbete med hållbarhet på: https://singelresor.org/sida/hallbarhet/

Viktig information

Resegaranti

Resegaranti enligt lagen för paketresor är ställd genom Kammarkollegiet.

Betalning

Anmälningsavgiften är 2 000 kr och betalas senast 8 dagar efter att du fått din faktura.

Bankgiro till Singelresor AB: 715-5724

Slutbetalning skall ske senast 60 dagar före avresan.

Försäkringar och avbeställningsskydd

Resenären är skyldig att ha egen reseförsäkring som ger fullgott skydd under resan.
Avbeställningsskydd rekommenderas och ordnas av resenären. Avbeställningsskydd bokas bäst som tillägg på hemförsäkringen.

Läs mer om försäkringar och avbeställningsskydd.

Resehandlingar

Resenären är skyldig att själv kontrollera att biljetter och pass stämmer och att datum på passet ej gått ut. Pass krävs alltid för resor utanför Sverige och resenären är skyldig att ha med giltigt pass på resan.

Delvis utnyttjande av arrangemang

Om resenären uteblir från transporter eller andra arrangemang som ingår i resan utgår ingen ersättning.

Reklamationer

Reklamationer ska alltid framföras på resmålet för eventuell åtgärd.

Personuppgifter

Dina personuppgifter behöver vi för att kunna boka upp färdmedel och hotell. Vi kommer dock inte att använda dina personuppgifter för marknadsföring eller lämnar de vidare till tredje part eller något liknande. Dina uppgifter används bara för att kunna genomföra resan.
Önskar du nyhetsbrev från oss sparar vi bara din e-postadress så länge du önskar nyhetsbrev från oss.

Läs våra fullständiga villkor här.

Reseinformation

Pris

 • 20 790 kr om du delar rum med annan singelresenär av samma kön
 • 23 550 kr om du vill bo i eget rum

Avreseorter

 • Stockholm
 • Köpenhamn

Resans tema

 • Vandring
 • Aktivitetresa

Snabbinformation

 • Avresa: 2024-11-02
 • Hemkomst: 2024-11-09
 • Resans längd: 8 dagar
 • Antal deltagare: 10 - 22

Kortfakta om landet vi besöker

Portugal

 • Kontinent: Europa
 • Huvudstad: Lissabon
 • Landsarea: 92 391 km2
 • Antal invånare: ca 10 676 000 st
 • Valutakod: EUR
Landsinformationen hämtas från GeoNames.org/
Dela på Twitter Dela på Facebook Skriv ut reseinformationen

Boka resa

Fyll i alla uppgifter noggrant och klicka sedan på "Skicka" - vänta tills du fått en bekräftelse tillbaka. Under övrigt kan du t ex ange om du har behov av specialkost eller andra önskemål.

Inom Europa räcker det med ett förnamn (tilltalsnamn som i passet)

Samtliga efternamn som står i passet behövs alltid uppges

Epostadress

De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.

Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företaget Singelresor Norden AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.

Dessutom har företaget Singelresor Norden AB enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.

Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Läs våra fullständiga villkor här.
Läs mer här: GDPR.

Läs mer och boka avbeställningsförsäkring samt reseförsäkring här: Gouda reseförsäkringar

Inom 48 timmar efter din bokning får du ett mail med fakturor från oss. Ångrar du bokningen går det bra att avboka resan utan kostnad om detta sker innan anmälningsavgiften är erlagd. Avbokning görs enklast via mail till: info@singelresor.org. Efter erlagd anmälningsavgift gäller Singelresors resevillkor.

Skickar din bokning...