flagga: Portugal

Vandringsresa i södra Portugal

5/4 – 12/4 2025
8 dagar i Portugal med Singelresor

Resebild

Algarvevägen ”The Algarve way” är en av Europas vackraste långdistansvandringar. Den sträcker sig från den spanska gränsen vid floden Guadiana och går västerut genom vacker och dramatisk natur till Sagres och Europas sydvästligaste spets. Vandringarna ingår delvis i det europeiska vandringsnätet GR13, hela sträckan är på 300 km men vi har plockat ut de bästa delarna att njuta av.
Middagarna avnjuter vi tillsammans och det blir sällskapliga kvällar som kommer att runda av dagen på ett bra sätt.

Program dag för dag

 • Lördag 5/4

  Dag 1 Avresa och ankomst

  Avresa från Skandinavien och ankomst till flygplatsen i Faro. Vid ankomsten samlas vi för transfer till Monte Gordo, ca 1 timmes transfer. Beroende på när vi ankommer så kan det finnas tid att ta det lugnt innan det är dags för gemensam middag. 

  Vi bor på Hotel Baia de Monte Gordo eller liknande.

  Middag ingår.
 • Söndag 6/4

  Dag 2 Alcoutim

  Vandringarna och ordningen på dem är exempel och kan komma att ändras av guiden beroende på bland annat väder. 

  Idag är det dags att snöra på sig vandringsskorna för att ta sig an veckans första vandring.
  Varje dag intas frukost på hotellet innan avresan till dagens vandringsstart.
  Vi kommer vanligtvis att lämna hotellet mellan 9.00 och 9.30.
  När vi återvänder till hotellet på eftermiddagen kommer vi att ha tid att koppla av och byta om innan middagen som vanligtvis intas vid 19.30. 

  Vi börjar med att åka längs med floden Rio Guadiana till den lilla byn Alcoutim. Byn liggar alldeles intill Spanska gränsen och floden som delar länderna. Vi börjar med att ta en tur runt denna charmiga gränsby innan vi påbörjar vår vandring som är en del av vandringsleden GR13 och kallas "Os encantos de Alcoutim" "The Delights of Alcoutim".  Floden Rio Guadiana bildar vandringens mittpunkt och vi passerar genom fruktträdgårdar, fikon- och olivodlingar.
  Gemensam middag.

  Sträcka: ca 12 km.
  Vandringstid: ca 3 timmar.
  Höjdskillnad: +130 m -170 m.

  Vi bor på Hotel Baia de Monte Gordo eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Måndag 7/4

  Dag 3 Santa Luzia och ön Tavira

  Dagens vandring går av stapeln i naturparken Ria Formosa.
  Vi vandrar bland annat genom Taviras saltpannor som är ett utvinningsområde för salt och som sträcker sig tillbaka tusentals år. Området är också ett populärt område för fågelskådare delar av året. 
  Vi tar en avkopplande paus i fiskebyn Santa Luzia med dess härliga strandpromenad innan vi fortsätter längs Tavira Islands strand. Stranden anses av många som en av de finaste i världen med sin vidsträckta strand av gyllene sand och glittrande blått vatten.
  Vandringen innehåller en båttur mellan Tavira-ön och Tavira.

  Gemensam middag på kvällen.

  Sträcka: ca 17 km
  Vandringstid: ca 4,5 timmar

  Vi bor på Hotel Baia de Monte Gordo eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Tisdag 8/4

  Dag 4 Barranco do Velho

  Efter frukost checkar vi ut från hotellet och förflyttar oss västerut för de kommande 4 nätterna.
  Idag åker vi till bergsbyn Barranco do Velho. På vägen kommer vi att stanna till i S. Bras de Alportel som är ett av de främsta korkproduktionsområdena i regionen. Dagens vandring tar oss till byn Salir och vi vandrar genom rik medelhavsvegetation bestående av bland annat smultronträd, från vilket en berömd lokal likör, "medronho", är tillverkad av. 
  Gemensam middag.

  Sträcka: ca 10-15 km.
  Vandringstid: ca 3-4 timmar.
  Höjdskillnad: +100 m -350 m.

  Vi bor på Hotel NH Marina de Portimao eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Onsdag 9/4

  Dag 5 Silves

  Vi vandrar idag från byn Benafim till byn Alte, en av de mest traditionella byarna på Algarve. Efter lite tid i byn tar vi oss till staden Silves som kanske är den mest historiska staden längs med vandringsleden  GR13. I Silves stiger dess moriska slott upp över staden, som ligger vid floden Arade. Vi äter lunch här och om tid finns så blir det lite ledig tid att strosa runt på de kullertensklädda gatorna och se stadens monument.
  Gemensam middag.

  Sträcka: ca 7 km.
  Vandringstid: ca 2 timmar.
  Höjdskillnad: +75 m -150 m.

  Vi bor på Hotel NH Marina de Portimao eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Torsdag 10/4

  Dag 6 De sju dalarnas vandring

  Dagens vandring blir en fantastisk kustvandring med en av de mest kända och dramatiska delarna av Algarvekusten. Höga klippor, havsgrottor och grottor, fantastiska havsvikar och spektakulära uddar inklusive de mycket fotograferade Benagil-kupolgrottorna kantade av vackra sandstenslager.
  Allt detta kan ses under denna fantastiska vandring och avslutas längs Carvoeiros berömda upphöjda strandpromenad.

  Gemensam middag på kvällen.

  Sträcka: ca 10 km
  Vandringstid: ca 2,5 timmar

  Vi bor på Hotel NH Marina de Portimao eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Fredag 11/4

  Dag 7 Sagres

  Idag är det dags för veckans sista vandring som även är den sista delen av vandringsleden GR13. Vi vandrar i den kustnära nationalparken "Parque Natural Sudoeste Alentejano e Costa Vincentina" och går till klipporna i Cabo São Vincente. Picknicklunchen kan vi äta i Forte de Beliche med utsikt över de dramatiska klipporna på Sagres kust. Sedan vandrar vi vidare till "världens ände", Cabo de S. Vincente, (Kap Sankt Vincent) som är Europas sydvästligaste punkt. Vi avslutar vår resa i hamnen i staden Sagres.
  Gemensam middag.

  Sträcka: ca 7,5 - 10,5 km.
  Vandringstid: ca 2-3,5 timmar.
  Höjdskillnad: Ingen större höjdskillnad.

  Vi bor på Hotel NH Marina de Portimao eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Lördag 12/4

  Dag 8 Avresa

  Idag måste vi tyvärr lämna Portugal för denna gång. Transfer till flygplatsen och hemresa. Om flyget går lite senare på dagen så har man lite ledig tid innan transfer till flygplatsen.
  Frukost ingår.

Vi reserverar oss för eventuella förändringar och fel i programmet.

Skriv ut reseinformationen Till bokningen

Om resan

Vandringarna och ordningen på dem är exempel och kan komma att ändras av guiden beroende på bland annat väder.

Svårighetsgrad på resan (1-5): 4

4 God kondition. På denna vandringsresa behöver du kunna gå upp till ca 15 km i kuperad terräng, oftast flera dagar i rad. God kondition krävs samt viss vandringsvana är att föredra.
Mer info om olika svårighetsgrader: Läs här

Preliminära flygtider (flygtider och flygbolag kan komma att ändras)

Flygbolag: SAS, Norwegian, Brussels Airlines, KLM,

Stockholm 07.00 - 10.30 Faro
Köpenhamn 15.05 - 17.55 Faro
Göteborg 14.40 - 17.40 Faro

Faro 11.20 - 16.45 Stockholm
Faro 18.45 - 23.25 Köpenhamn
Faro 18.30 - 23.20 Göteborg

Ingår i priset

 • Flyg i ekonomiklass tur och retur enligt reseinformationen inkl. skatter och avgifter.
 • Transfer från flygplatsen till hotellet och tillbaka.
 • 7 nätter på turistklass hotell inkl. frukost.
 • Middag alla dagar inkl. 1 glas dryck.
 • Aktiviteter och transporter enligt dagsprogram.
 • Engelsktalande vandringsguide med under hela resan.

Ingår ej i priset

 • Måltider som ej nämns i programmet.
 • Drycker som ej nämns ovan.
 • Dricks.
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd.
 • Turistskatt 1,5€ per natt (max 7 nätter) som betalas på plats till hotellet.

Vandringarna

Vandringarna passar alla med medelgod/god kondition. Du bör kunna gå flera dagar i rad i varierad terräng. Underlaget och lutningen varierar och det krävs därför vandringsskor/-kängor för vandringarna. En bra vandringskänga är stabil med räfflad sula och om möjligt är det bra om de går upp över vristerna vilket också minskar risken för vrickningar. För dig som är van att använda vandringsstavar så kan det vara bra att ta med (finns i teleskopformat som är lättare att ta med i packningen).
Det är också nödvändigt att ha med sig en dagsryggsäck med eventuellt ombyte, vatten och plats för picknick. På de vandringar där det inte finns matställen längst med vandringen så kommer det finnas möjlighet att införskaffa picknick innan vandringen.
De flesta vandringarna börjar med att vi åker privat buss till starten och blir sedan hämtade vid slutet av vandringen för transport tillbaka till hotellet. Detta gör att det i dessa fall går att bli upplockad på vägen om man någon dag inte orkar vandra hela sträckan, eller att man blir avsläppt en bit in på vandringen. Detta stämmer man av med guiden på plats.

Tidigare resenärer tycker:

Vandringsresa södra Portugal 4/11 - 11/11 2023

Vandringsresan till Portugal var fantastisk. Bra vandring och trevliga vandringskamrater. Guiden var superduktig, kunnig, engagerad och lyhörd, han ville verkligen visa det bästa av Portugal. Maten och drycken var över all förväntan. /Angela

Tack för en jättetrevlig resa! Som vanligt allt mycket bra, så ändra ingenting i onödan. Trevligt och smart att byta hotell efter tre dagar för att komma närmare aktuella vandringsområden. Goda och generösa middagar, uppskattade särskilt den restaurang vi besökte på onsdagen och fredagen, tisdagsrestaurangen inte lika kul. José perfekt som vandringsledare, kunnig, trevlig, ödmjuk och med väldigt lättförstådd engelska. Jag uppskattade särskilt att vi fick vandra utan ideliga stopp och fick intressant information i lagom portioner. Möjligen kunde han ha pratat lite mer under bussresorna om det fanns mikrofon/högtalare i bussen. Er information om dricks stämde inte riktigt överens med vad José sa. Ser fram emot nästa resa med Singelresor. /Bo

Det var min första vandringsresa i grupp och att det var med Singelresor gav många glada gliringar från mina vänner och bekanta. Med facit i hand kan jag säga att det var ett väldigt bra val. Konceptet att vandra och umgås med en grupp på 20 personer är väldigt socialt och trevligt och man har mycket tid att prata och skratta med alla trevliga deltagare, både under vandringen och på de gemensamma måltiderna. Algarvevandringen var bra planerad. Lagom jobbiga etapper så att man kände det i ben och fötter men inte var helt slut när dagen rundades av med After-walk. Hotellen var väldigt bra med stor bufféfrukost och middagarna goda. Den lokala guiden talade väldigt bra engelska och var väldigt kunnig, omtänksam och hade väldigt bra koll på gruppen. Som grädde på moset var vädret toppen. Resan gav mersmak och jag kommer göra fler vandringsresor. /Mikael

Fin resa. Trevliga medresenärer. Mycket bra guide. Fina vandringar. Trevliga restauranger. Ok hotell. /Lena P

Portugal var verkligen toppen! Bra arrangemang, superduktig guide, en fantastisk grupp människor! /Katarina

Det var en toppenresa! Bra upp lägg med varierade vandringar. Guiden José var såå bra! Lyhörd, kunnig och med glimten i ögat! /Birgitta

En väldigt trevlig vandringsresa med en bra guide och ett bra upplägg. Bra att börja uppe i nordost vid spanska gränsen och vandra mot sydväst mot Europas sydvästra spets. Att dela upp boendet på två hotell skapade variation och kortade ner busstransporterna. Ett fint vandringsväder samt en glad och positiv grupp var pricken över ”i:et”. /Tord

Hållbarhet

Vi värnar mycket om våra resmål och den kultur och natur vi alla är beroende av. Vi väljer samarbetspartners med omsorg och strävar alltid efter att ha resor som gynnar lokala ekonomier och de människor som lever på de platser vi besöker. Det skapar jobb och välfärd i många av de länder som lever på turismen. Att resa är inte bara en avkopplande semester där du lär känna nya människor utan även något som berikar oss med kunskaper och förståelse för andra länder och dess natur och kultur. Vårt mål är att du ska uppleva mer om landet och kulturen vi besöker och när vi reser bidrar vi även till att bevara byggnader, djur och natur.

För dig som vill klimatkompensera för din flygresas utsläpp görs detta lättast på Klimatkompensera.se. Här kan du också själv välja vilket projekt du vill att din klimatkompensation ska gå till. Projekten på Klimatkompensera.se är certifierade av bland annat FN och Gold Standard.

Du kan läsa med om vårt arbete med hållbarhet på: https://singelresor.org/sida/hallbarhet/

Viktig information

Resegaranti

Resegaranti enligt lagen för paketresor är ställd genom Kammarkollegiet.

Betalning

Anmälningsavgiften är 2 000 kr och betalas senast 8 dagar efter att du fått din faktura.

Bankgiro till Singelresor AB: 715-5724

Slutbetalning skall ske senast 60 dagar före avresan.

Försäkringar och avbeställningsskydd

Resenären är skyldig att ha egen reseförsäkring som ger fullgott skydd under resan.
Avbeställningsskydd rekommenderas och ordnas av resenären. Avbeställningsskydd bokas bäst som tillägg på hemförsäkringen.

Läs mer om försäkringar och avbeställningsskydd.

Resehandlingar

Resenären är skyldig att själv kontrollera att biljetter och pass stämmer och att datum på passet ej gått ut. Pass krävs alltid för resor utanför Sverige och resenären är skyldig att ha med giltigt pass på resan.

Delvis utnyttjande av arrangemang

Om resenären uteblir från transporter eller andra arrangemang som ingår i resan utgår ingen ersättning.

Reklamationer

Reklamationer ska alltid framföras på resmålet för eventuell åtgärd.

Personuppgifter

Dina personuppgifter behöver vi för att kunna boka upp färdmedel och hotell. Vi kommer dock inte att använda dina personuppgifter för marknadsföring eller lämnar de vidare till tredje part eller något liknande. Dina uppgifter används bara för att kunna genomföra resan.
Önskar du nyhetsbrev från oss sparar vi bara din e-postadress så länge du önskar nyhetsbrev från oss.

Läs våra fullständiga villkor här.

Reseinformation

Pris

 • 21 850 kr om du delar rum med annan singelresenär av samma kön
 • 24 590 kr om du vill bo i eget rum

Avreseorter

 • Stockholm
 • Köpenhamn
 • Göteborg (+1 800 kr)

Resans tema

 • Vandring
 • Må bra
 • Aktivitetresa

Snabbinformation

 • Avresa: 2025-04-05
 • Hemkomst: 2025-04-12
 • Resans längd: 8 dagar
 • Antal deltagare: 8 - 18

Kortfakta om landet vi besöker

Portugal

 • Kontinent: Europa
 • Huvudstad: Lissabon
 • Landsarea: 92 391 km2
 • Antal invånare: ca 10 676 000 st
 • Valutakod: EUR
Landsinformationen hämtas från GeoNames.org/
Dela på Twitter Dela på Facebook Skriv ut reseinformationen

Boka resa

Fyll i alla uppgifter noggrant och klicka sedan på "Skicka" - vänta tills du fått en bekräftelse tillbaka. Under övrigt kan du t ex ange om du har behov av specialkost eller andra önskemål.

Inom Europa räcker det med ett förnamn (tilltalsnamn som i passet)

Samtliga efternamn som står i passet behövs alltid uppges

Epostadress

De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.

Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företaget Singelresor Norden AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.

Dessutom har företaget Singelresor Norden AB enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.

Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Läs våra fullständiga villkor här.
Läs mer här: GDPR.

Läs mer och boka avbeställningsförsäkring samt reseförsäkring här: Gouda reseförsäkringar

Inom 48 timmar efter din bokning får du ett mail med fakturor från oss. Ångrar du bokningen går det bra att avboka resan utan kostnad om detta sker innan anmälningsavgiften är erlagd. Avbokning görs enklast via mail till: info@singelresor.org. Efter erlagd anmälningsavgift gäller Singelresors resevillkor.

Skickar din bokning...