flagga: Spanien

Pilgrimsvandring till Santiago de Compostela i Spanien

7/10 – 14/10 2024
8 dagar i Spanien med Singelresor

Resebild
En milstolpe i Galiciens historia är när aposteln Jakobs grav upptäcktes på 800-talet, och katedralen i Santiago de Compostela började uppföras. Sedan dess har pilgrimer vandrat den franska pilgrimsleden “El Camino” för att hedra minnet av en av Jesus tolv apostlar, Jakob. Lärjungens kvarlevor finns bevarade i ett silverskrin i den vackra katedralen i Santiago de Compostela som blir det känslofulla slutmålet av “El Camino”, som idag ingår i Unescos Världsarvslista. Alla har vi säkert olika anledningar till att vi väljer en pilgrimsvandring, kanske sportslig, kulturell eller spirituell - det spelar ingen roll. Men en sak är säker, pilgrimsleden “ El Camino de Santiago“ kommer att sätta sitt spår i oss alla och bli ett minne för livet. Vår svensktalande guide Carmen är med under hela vandringen. Transport av din resväska mellan hotellen ingår i priset.

Program dag för dag

 • Måndag 7/10

  Dag 1 Avresa och ankomst till Spanien

  Vår svensktalande guide Carmen möter upp på flygplatsen i Porto (Portugal).
  Transfer direkt till Sárria (ca 3 timmar) där vi checkar in på vårt hotell för natten. Välkomstmöte samt utdelning av Pilgrimspasset. Vi kommer att genomföra den franska vandringsleden “El Caminos” sista 12 mil, med två nödvändiga stämplar per dag för att erhålla La Compostela, det slutliga Pilgrimsbeviset. 

  Gemensam middag på kvällen.

  Vi bor på Hotel Mar de plata eller liknande.

  Middag ingår.
 • Tisdag 8/10

  Dag 2 Sàrria - Portomarin

  Efter en god och riklig frukost och stämpling av våra pilgrimspass, startar vi kl. 09.00 med den första etappen Sàrria-Portomarin som blir hela 22,5 km. Den franska pilgrimsleden var under medeltiden den mest frekventerade, hit tog sig pilgrimer från hela Europa och utgjorde startpunkten för den konstnärliga, sociala och ekonomiska utvecklingen som kom att lämna sina fotavtryck längs med El Camino.
  Vi vandrar förbi romanska och gotiska kyrkor. Vi korsar medeltida broar, beundrar de traditionella “horreos”, passerar genom ek och kastanjeskogar, öppna fält och vackert landskap. Vi njuter av behagliga och passande stop, glömmer ej att stämpla pilgrimspasset ännu en gång under dagen, men vandringen får ta tid, inget stressar oss. Ankomsten till Portomarin på eftermiddagen blir en långsträckt nedförsbacke, vi passerar över floden Miño och det som en gång var Portomarins förflutna innan dammen Belessar byggdes 1963. Den vackra romanska Sant Nicolas kyrkan från 1100-talet fick plockas ned sten för sten för att sedan byggas upp på nytt i dagens Portomarin. 
  Vi checkar in på hotellen och vilar ut innan vi samlas för middag. 

  Vandring: ca 22,5 km. 

  Vi bor på Pousada de Portomarin eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Onsdag 9/10

  Dag 3 Portomarin – Lestedo

  Efter en välbehövd och god sömn smakar frukosten ljuvligt gott. Vi samlas igen kl. 09.00 för att påbörja dagens etapp av caminon. Det blir en långsträckt uppförsbacke uppför San Antonio genom härlig vegetation efter det att vi passerat över floden Miño och lämnat Portomarin bakom oss. Det blir lite mer asfalt idag och vi följer landsvägen en bra bit. Vi känner doften av boskap och gödsel som vittnar om stora bondgårdar med boskapsskötsel i omgivningarna.
  Vi kommer att få se många Holsteinkor, mjölkkor, under vandringarna som bevittnar att regionen är Spaniens största mjölkproducent. Men ute på ängarna betar även söta bruna kor – la vaca rubia  som de lokalt kallas för,  kända för sitt fina och högkvalitativa kött.

  En av höjdpunkterna idag blir byn Castromaior, vars namn kommer av ett förromersk castrum som vi besöker innan vi fortsätter vandringen till Palas de Rei. Vi stannar upp här för att beundra de rester av bebyggelse som anlades här 400-talet fKr.

  Under vandringen mot Lestedo kommer vi till byn Os Lameiros, här finner vi en av de äldsta och singulära pilgrimkors, cruceiro, från 1670.  Före vårt slutmål för dagen passerar vi Ligonde, största byn under dagen med ca 80 invånare, en stad som en gång i tiden blev övernattningsort för det fina folket och kungar såsom spanske kungen Carlos I och Felipe II.

  Vi fortsätter till lilla socken Lestedo där en gul skylt på vänster sida visar oss vägen till  vårt trivsamma hotell, Hosteria Calixtino. Man vet att denna delen av leden stod under beskydd av riddarna av Santiago orden.  Platsen omgärdas av härlig natur och fridfullhet. Gemensam middag innan välbehövlig sömn.

  Vandring: ca 22,5 km.

  Vi bor på Hosteria Calixtino eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Torsdag 10/10

  Dag 4 Lestedo – Melide

  Efter en god frukost beger vi oss till Palas de Rey. Där väntar en buss på oss för att vi ska få känna lite av historiens vingslag ute på den galiciska landsbygden. Vi besöker El Castillo de Pambre, som är det mest välbevarade fortet av medeltida arkitektur i Galicien. Den byggdes av Gonzalo Ozores de Ulloa omkring år 1375. När vi anländer får vi veta mer om fortet och dess intressanta historia.
  Därefter blir vi körda tillbaka till Palas de Rey för att påbörja vandringen som idag tar oss till Melide, bläckfiskstaden! Det blir en av veckans finaste vandringar, med vackert landskap, små vackra byar som Lebreiros med sin fina kyrka Santa Maria och stora flätade korgen med tak för förvaring av majs.

  Vi följer som vanligt den gula snäckan, likt en stjärna….

  Strax före Melide vandrar vi över den fina medeltida bron i byn Furelos från 1185.
  Vi har nu endast ett fåtal kilometer fram till Melide som med sina över 7500 invånare är en stor stad i en välmående region. Här fanns ett kloster, Santic Spiritus, som grundades på 1300-talet, idag är rester av klostret den nuvarande kyrkan. Klostret fungerade som sjukhus åt pilgrimare, här fick de värme, soppa och en säng. Ett måste i Melide är att prova på den traditionella kokta bläckfisken! Vi checkar in på hotellet och träffas senare för middag. 

  Vandring: ca 18 km.

  Vi bor på Hotel Carlos eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Fredag 11/10

  Dag 5 Melide – Arzúa

  Efter frukost lämnar vi Melide bakom oss. Från denna punkt passerar vägen genom Boente och Castañeda och anländer sedan till Arzúa, känd för sina ostar, “tetillas”. Caminon är behaglig och omväxlande, en av de vackraste sträckorna. Innan vi når Arzúa passerar vi över floden Iso och vackra bron till Ribadiso. Än idag tar det gamla pilgrimssjukhuset från 1300-talet emot pilgrimer då byggnaden idag är Caminos finaste restaurerade härbärge. Byn har 9 invånare och vackra stenhus. Här tar vi en enkel lunch innan vi riktar oss mot Arzúa och den långa backen upp till vårt hotell denna kvällen. Vi ankommer tidigt och hinner med en intressant utflykt. Vi befinner oss i Arzúa och här framställs en av Galiciens finaste ostar, La Tetilla, ”Tutten” som vi naturligtvis får provsmaka under middagen.

  Vandring: ca 15 km.

  Vi bor på Hotel Arzua eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Lördag 12/10

  Dag 6 Arzúa - O Pino

  Efter frukost letar vi upp vandringsleden igen och passerar genom vackert landskap mot O Amenal. Det blir en härlig dag, vi kommer nära det genuina galiciska jordbrukslivet, kanske stöter vi på Fermin, som tagit över sina föräldrars boskapsnäring och har ca. 80 kossor att ta hand om förutom sitt dagliga jobb som jordbruksarbetare.

  Även dagens vandring blir behaglig fram till O Pino. Idag bor vi på Hotel Restaurante OPINO KM 20.857. Håll utkik efter KM skylten, hotellet ligger lite avsides. Vi checkar in och samlas senare för en gemensam middag. 

  Vandring: ca 18 km.

  Vi bor på Hotel Opino eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Söndag 13/10

  Dag 7 O Pino– Santiago de Compostela

  Efter en god frukost påbörjar vi den sista etappen till vårt slutmål Santiago de Compostela. Förväntansfulla ser vi framemot ankomsten till Plaza Obradoiro med den vackra Katedralen och helige Jakobs gravplats. Vi får en känsla av att vi inte vill att vandringen ska ta slut så vi njuter av härliga stopp och de sista partierna av tall- och eukalyptusskog.  I den lilla byn Lavacolla, passade svettiga pilgrimer på att tvätta sig rena i bäcken före den efterlängtade ankomsten till Santiago de Compostela.  Vi kan låtsas att vi är lika svettiga och ofräscha för att genomföra samma ritual. Vi passerar intill flygplatsen för att slutligen nå kullen Monte do Gozo, glädjens kulle, här kan vi för första gången skymta katedralens höga spiror.

  Vandringen tar ca 4-5 timmar. När vi tågar in till Santiago de Compostela och har tur, hör vi toner av säckpipa, de keltiska rötterna omfamnar och välkomnar oss. Vi intar det stora torget framför den imponerande katedralen, Praza Obradoiro och det blir känsloladdat. Vägen har inte varit lätt men verkligen mödan värd. Vi vandrar vidare till vårt hotell, Hotell Compostela som ligger ca 10 minuter från Katedralen. Vi checkar in, vilar lite för att senare upptäcka Santiago Compostela tillhörande Unescos Världsarv med kunnig lokalguide. Fritid på egen hand före middag.

  Mättade av historia och vackra byggnader vänder vi tillbaka till hotellet för en gemensam middag. Vi umgås och summerar veckan som varit. 

  Vandring: ca 22 km.

  Vi bor på Hotell Compostela eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Måndag 14/10

  Dag 8 Santiago-hemresa

  Transfer till flygplatsen. Det blir säkert tungt att ta avsked efter alla de timmar vi har spenderat tillsammans, många känslor har väckts till liv och sinnen stimulerats men 
  stunden är kommen att tacka för den här gången och önska samtliga en trevlig hemresa!

  Buen camino! 

  Frukost ingår.

Vi reserverar oss för eventuella förändringar och fel i programmet.

Skriv ut reseinformationen Till bokningen

Om resan

Svårighetsgrad på resan (1-5): 4

4 God kondition. På denna vandringsresa behöver du kunna gå upp till ca 15 km i kuperad terräng, oftast flera dagar i rad. God kondition krävs samt viss vandringsvana är att föredra.
Mer info om olika svårighetsgrader: Läs här

Preliminära flygtider (flygtider och flygbolag kan komma att ändras)

Flygbolag: SAS, KLM, Lufthansa, Swiss, Brussels Airlines

Stockholm 06.00 - 07.15 Köpenhamn 08.40 - 11.15 Porto
Köpenhamn 08.40 - 11.15 Porto

Porto 12.05 - 16.30 Köpenhamn 18.10 - 19.25 Stockholm
Porto 12.05 - 16.30 Köpenhamn

Ingår i priset

 • Flyg i ekonomiklass tur och retur enligt resebeskrivningen inkl. skatter och avgifter.
 • Transfer tur och retur från flygplatsen till hotellet.
 • Svensktalande guide/reseledare under hela vandringen.
 • 7 nätter på hotell med halvpension (frukost och middag med vin och vatten).
 • Förmiddagsutflykt till fortet Pambre dag 4.
 • Provsmakning av galicisk tetilla-ost dag 5.
 • Guidad vandring i Santiago de Compostela med engelsktalande lokalguide dag 7.
 • Transport av 1 resväska per person under vandringen.
 • Pilgrimspasset.

Ingår ej i priset

 • Måltider som ej nämns i programmet.
 • Drycker som ej nämns ovan.
 • Dricks.
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd.

Guide

Svensktalande Carmen, boende i Spanien, kommer att ta hand om er under denna resa. Carmen har även hand om våra mycket populära vandringsresor till Costa Brava, Costa Tropical och Barcelona. Läs gärna omdömena om dessa resor och Carmen under "resenärer tycker"

Bagage

Maxvikten för bagaget är 20kg, en resväska per person. Maxvikten är för transporten mellan hotellen. Hos flygbolagen gäller oftast en något högre maxvikt. Transportbolaget som fraktar bagaget mellan hotellen under vandringen ansvarar inte för känsliga objekt i väskorna som laptops, mobiler eller annat. Väskan kan sedan fyllas på sista kvällen före hemresa med inköpta varor etc. upp till flygbolagets maxvikt.

Hotellen

Vi bor oftast på mindre hotell längst med pilgrimsvandringen. Rummen kan vara olika utformade där vissa te.x. har balkong och andra inte. På de hotell som ligger i städer så saknas det ibland utsikt från fönstret. Det går inte i förväg att välja ett speciellt rum. Då efterfrågan på enkelrum är stor så kan det hända att något/några rum vid enstaka tillfällen är på annat hotell än övriga i gruppen. Middagarna äter vi dock tillsammans.

Vandringarna

Vandringsetapperna är okomplicerade, men vandringsstavar och 2 par bra skor (gärna ett par kängor då det kan bli lerigt) rekommenderas. Du ska klara att gå längre sträckor flera dagar i sträck.
Galicien är känt för sitt gröna och frodiga landskap med starka vindar och generösa regn. Vi vandrar genom härliga lummiga ek- och kastanjeskogar. Vi möter de imponerande eukalyptusskogarna som stoltserar längs med leden – doften av eukalyptus är underbar och i nästan varje liten by gör sig historien påmind med vackra stenbroar, romanska och gotiska kyrkor samt alla de typiska och traditionsenliga “ horreos” stolpbodar som vi stöter på under vandringen.
Vi kommer att möta pilgrimer från alla världens hörn och alla är inte spansktalande, men ett uttryck har de alla lärt sig, varje gång våra vägar möts, uttalar vi ordem “buen camino”, ett uttryck som uppmuntrar och stöttar oss att gå “El Camino” med beslutsamma steg och huvudet högt.
Alla har vi säkert olika anledningar till att vi välja en pilgrimsvandring, kanske sportslig, kulturell eller spirituell - det spelar ingen roll. Men en sak är säker, pilgrimsleden “ El Camino de Santiago “ kommer att sätta sitt spår i oss alla och bli ett minne för livet.

Hållbarhet

Vi värnar mycket om våra resmål och den kultur och natur vi alla är beroende av. Vi väljer samarbetspartners med omsorg och strävar alltid efter att ha resor som gynnar lokala ekonomier och de människor som lever på de platser vi besöker. Det skapar jobb och välfärd i många av de länder som lever på turismen. Att resa är inte bara en avkopplande semester där du lär känna nya människor utan även något som berikar oss med kunskaper och förståelse för andra länder och dess natur och kultur. Vårt mål är att du ska uppleva mer om landet och kulturen vi besöker och när vi reser bidrar vi även till att bevara byggnader, djur och natur.

För dig som vill klimatkompensera för din flygresas utsläpp görs detta lättast på Klimatkompensera.se. Här kan du också själv välja vilket projekt du vill att din klimatkompensation ska gå till. Projekten på Klimatkompensera.se är certifierade av bland annat FN och Gold Standard.

Du kan läsa med om vårt arbete med hållbarhet på: https://singelresor.org/sida/hallbarhet/

Viktig information

Resegaranti

Resegaranti enligt lagen för paketresor är ställd genom Kammarkollegiet.

Betalning

Anmälningsavgiften är 2 000 kr och betalas senast 8 dagar efter att du fått din faktura.

Bankgiro till Singelresor AB: 715-5724

Slutbetalning skall ske senast 60 dagar före avresan.

Försäkringar och avbeställningsskydd

Resenären är skyldig att ha egen reseförsäkring som ger fullgott skydd under resan.
Avbeställningsskydd rekommenderas och ordnas av resenären. Avbeställningsskydd bokas bäst som tillägg på hemförsäkringen.

Läs mer om försäkringar och avbeställningsskydd.

Resehandlingar

Resenären är skyldig att själv kontrollera att biljetter och pass stämmer och att datum på passet ej gått ut. Pass krävs alltid för resor utanför Sverige och resenären är skyldig att ha med giltigt pass på resan.

Delvis utnyttjande av arrangemang

Om resenären uteblir från transporter eller andra arrangemang som ingår i resan utgår ingen ersättning.

Reklamationer

Reklamationer ska alltid framföras på resmålet för eventuell åtgärd.

Personuppgifter

Dina personuppgifter behöver vi för att kunna boka upp färdmedel och hotell. Vi kommer dock inte att använda dina personuppgifter för marknadsföring eller lämnar de vidare till tredje part eller något liknande. Dina uppgifter används bara för att kunna genomföra resan.
Önskar du nyhetsbrev från oss sparar vi bara din e-postadress så länge du önskar nyhetsbrev från oss.

Läs våra fullständiga villkor här.

Reseinformation

Pris

 • 19 590 kr om du delar rum med annan singelresenär av samma kön
 • 21 990 kr om du vill bo i eget rum

Avreseorter

 • Stockholm
 • Köpenhamn

Resans tema

 • Vandring
 • Kultur
 • Aktivitetresa
 • Svensktalande guide

Snabbinformation

 • Avresa: 2024-10-07
 • Hemkomst: 2024-10-14
 • Resans längd: 8 dagar
 • Antal deltagare: 15 - 22

Kortfakta om landet vi besöker

Spanien

 • Kontinent: Europa
 • Huvudstad: Madrid
 • Landsarea: 504 782 km2
 • Antal invånare: ca 46 506 000 st
 • Valutakod: EUR
Landsinformationen hämtas från GeoNames.org/
Dela på Twitter Dela på Facebook Skriv ut reseinformationen

Boka resa

Fyll i alla uppgifter noggrant och klicka sedan på "Skicka" - vänta tills du fått en bekräftelse tillbaka. Under övrigt kan du t ex ange om du har behov av specialkost eller andra önskemål.

Inom Europa räcker det med ett förnamn (tilltalsnamn som i passet)

Samtliga efternamn som står i passet behövs alltid uppges

Epostadress

De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.

Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företaget Singelresor Norden AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.

Dessutom har företaget Singelresor Norden AB enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.

Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Läs våra fullständiga villkor här.
Läs mer här: GDPR.

Läs mer och boka avbeställningsförsäkring samt reseförsäkring här: Gouda reseförsäkringar

Inom 48 timmar efter din bokning får du ett mail med fakturor från oss. Ångrar du bokningen går det bra att avboka resan utan kostnad om detta sker innan anmälningsavgiften är erlagd. Avbokning görs enklast via mail till: info@singelresor.org. Efter erlagd anmälningsavgift gäller Singelresors resevillkor.

Skickar din bokning...