flagga: Spanien

Vandrings- och kulturresa till Andalusien

9/3 – 16/3 2024
8 dagar i Spanien med Singelresor

Resebild

Följ med och upplev ett urval av Andalusiens skatter med ett inspirerande och varierande program av vandring, kultur, historia och gastronomi.
Vi bor i historierika Antequera även kallat för Andalusiens hjärta och får uppleva Unescos världsarv när vi vandrar i regionens äldsta naturpark El Torcal med sina säregna kalkstensformationer.
Vi tar oss till Andalusiens kanske mest dramatiska vandringsled, den svindlande Kungsstigen, El Caminito del Rey som går genom bergspasset Desfiladero de losGaitanes på landgångar fästa i bergsväggen.
Costa Tropical och kuststaden Almuñecar med sitt rikakulturarv blir slutmålet för vår resa. Här väntar vackra soluppgångar, kuperad kustvandring och historierik stadsvandring i livfulla Granada där vi besöker “Den röda borgen” La Alhambra och Generalife.
Vandringen i Sierra Nevadas sydsluttning blir som balsam för själen med sin rena bergsluft, fantastiska naturscenerier och vita pittoreska bergsbyar.
Det blir flera gastronomiska höjdpunkter under resan där vi avnjuter rätter från det traditionella andalusiska köket.
Så häng med och möt våren bland blommande mandelträd, hibiscus, flamrankor och ett gäng likasinnade. Motion, kultur, historia, gastronomi och nya vänner väntar. Och flera uppfriskande dopp i Medelhavet såklart.

Program dag för dag

 • Lördag 9/3

  Dag 1 Avresa och ankomst till Málaga

  Avresa och ankomst till flygplatsen i Málaga där vi möts upp. Vi åker sedan vidare ca. 6 mil till det som anses vara hjärtat av Andalusien nämligen historierika staden Antequera.

  Vi checkar in på hotellet som ligger ca 1,5 km utanför centrum. Hotellet har ett trivsamt poolområde, komfortabla rum och trevlig restaurang med variationsrik buffé till frukost och middag.

  Middag på kvällen för de som anländer med de tidigare flygen.

  Vi bor på Hotel Antequera Hill eller liknande.

  Middag ingår.
 • Söndag 10/3

  Dag 2 Drömstaden Ronda

  Vi njuter av en riklig frukost och beger oss därefter med buss till drömstaden Ronda (9 mil) som har behållit sin historiska charm, trots att den växer stadigt. Med sin uppseendeväckande och samtidigt mytiska ravin kan man förstå fascinationen som har lockat många kända personer som Orson Wells, Hemingway och Rilke till platsen.
  Vi gör en rundvandring med vår lokala guide Rafael i Rondas vackra omgivningar, El camino de los molinos, kvarnarnas vandringsled och avslutar med en smakrik lunch och vinprovning innan vi vänder tillbaka till Antequera.

  Vandringen blir ca. 6 km och medelsvår
  +- 250 m.

  Vi bor på Hotel Antequera Hill eller liknande.

  Frukost, lunch och middag ingår.
 • Måndag 11/3

  Dag 3 Vandring i naturparken El Torcal

  Efter frukost beger vi oss med buss ca. 30 minuter till Andalusiens äldsta naturpark El Torcal, tillhörande Unescos världsarvlista. Det blir en spännande vandring i ett magiskt och säreget landskap med fantasifulla kalkstensformationer. Platsen är rik på fossiler som vittnar om att platsen en gång var ett stort hav. Här finns ett rikt djurliv med rävar, vesslor, örnar, hökar och gamar.
  Vandringen blir magisk, ca 3,5 km - 5 km
  och medelsvår då stigen är mycket stenig och ojämn, därav är val av skor viktigt. Vandringskängor och långbyxor rekommenderas samt varma kläder då vi befinner oss på 1200m höjd! Bergsguiden Rafael tar beslut om hur lång vandringen blir idag.
  Vi avnjuter en smakrik andalusisk lunch och därefter blir det en liten stadsvandring i historierika Antequera. Fritid fram till middagen på hotellet.

  Vi bor på Hotel Antequera Hill eller liknande.

  Frukost, lunch och middag ingår.
 • Tisdag 12/3

  Dag 4 Vandring på Kungstigen - El Caminito del Rey

  Efter frukost checkar vi ut. Idag bär det iväg västerut till Ardales, 5 mil, där vi kommer att få uppleva en av Andalusiens mest populära vandringsleder, El Caminito del Rey, som går genom bergspasset Desfiladero de los Gaitanes.
  Vi vandrar på landgångar fästa i bergsväggen hundra meter upp i ravinen och får se
  gåsgamar flyga över oss. Vi går längs den nervkittlande stigen från norr till söder.
  Den sista delen är den mest dramatiska. Landgången är stabil och har ordentliga räcken så även den som lider av lätt svindel klarar att gå utan problem. Idag har vi med oss lite frukt och nötter eftersom vi är beroende av starttider och vill undvika kurrande magar. Sträckan blir ca. 6 km lång och otroligt spännande att vandra!
  Vi styr nosen mot Costa Tropical och vårt hotell ca. 14 mil.

  Vid oväder eller kraftiga vindar kan Caminito del Rey stängas och vandringen uteblir. Vi finner då ett annat alternativ av besök i omgivningarna eller får möjligheten att vända tillbaka en annan dag om plats finns.

  Vi bor på Ibersol Almunecar Beach and spa eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Onsdag 13/3

  Dag 5 Kustvandring och stadsvandring i Almuñecar

  För de som vill gå upp med tuppen så gör vi en liten morgonpromenad för att uppleva en vacker soluppgång. Efter frukost tillägnar vi förmiddagen med en vacker och kuperad kustvandring till den trivsamma fritidshamnen Marina del Este. Vandringsleden är varierad med trappor, rullande stenar, lera och asfalt om vartannat. Vi kopplar av med en fika i Marinan, småbåtshamnen, innan vi åter vänder tillbaka samma väg. Vandringen blir totalt ca. 10 km, 153 m i höjdskillnad. Lunch på hotellet idag.
  Eftermiddagen tillägnas Almuñecars rika kulturarv med botaniska och arkeologiska parken El Majuelo, byns vackraste gränd och den fina utsikten från Sant Miguel borgen. Vi tar oss till Rådhuset med sitt mysiga torg, kyrkan Encarnación och den romerska akvedukten.
  Fri tid tills vi sammanstrålar till middagen på kvällen.

  Vi bor på Ibersol Almunecar Beach and spa eller liknande.

  Frukost, lunch och middag ingår.
 • Torsdag 14/3

  Dag 6 Granada och ”röda borgen ” Alhambra och Generali

  Idag upplever vi ännu en av veckans höjdpunkter när vi tar oss till den "röda borgen" och Unescos världsarv Alhambra och Generalife, vackert beläget vid foten av Sierra Nevada. Vi kommer att bländas av de vackra Nazrid palatsen, ett av världens vackraste arabiska palats. Vi låter oss även imponeras av det idylliska sommarpalatset Generalife med dess magnifika trädgård och vackra fontäner som är som tagna ur ”Tusen och en natt”. Allt eftersom turen fortskrider får vi förståelse för den enorma betydelse som vatten och vegetation har haft i den islamiska kulturen.
  Vi promenerar till centrum där vi äten en lunch på egen hand.
  Vi njuter av de smala gatorna i den gamla stadsdelen och besöker labyrinten Alcaicería intill det historiska torget Plaza Bib-Rambla.
  Vi ser en glimt av renässanskatedralen (entré ej inkl.) med det kungliga kapellet där de katolska kungarna Isabell och Ferdinand ligger begravda.
  Vi vänder även idag tillbaka fulla av intryck av denna så fascinerande stad. 

  Vi bor på Ibersol Almunecar Beach and spa eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Fredag 15/3

  Dag 7 Vandring i Alpujarra och Poqueira ravinen

  Idag kommer vi att färdas genom ett häpnadsväckande bergslandskap till Sierra Nevadas södra sluttning och området Alpujarra. Här tar två vandringsguider emot oss för att ta oss med på en vandring mellan de tre högst belägna pittoreska vita bergsbyarna Capileira, Bubión och Pampaneira. Lugnet tar över, tiden står stilla och vi bländas av sagolika vyer med den snöklädda toppen, La Veleta, i bakgrunden.
  Vi tar oss till Poqueiraflodens ravin,
  landskapet är kuperat och uppförsbackarna ansträngande men inget som hindrar oss, vi har inga tider att passa och tar de pauser vi behöver. Vår medhavda picknick smakar extra bra i denna fantastiska omgivning.
  Vandringen idag blir ca 6,5 km, upp 350 m och ned 550, ca 4 tim med paus.
  Vandringskängor är ett måste då stigen oftast är stenig och lerig, vandringsstavar rekommenderas.
  Vi avslutar i Pampaneira där historien gör sig påmind. Den arabiska kulturen kvarstår i den berberliknande arkitekturstilen och i de vackra färgstarka hemvävda mattor som säljs i byn, vi provar den goda chokladen som tillverkas här innan vi vänder tillbaka efter en naturskön dag i bergen. Vi träffas till middag.

  Vi bor på Ibersol Almunecar Beach and spa eller liknande.

  Frukost, lunch och middag ingår.
 • Lördag 16/3

  Dag 8 Malaga - Hemresa

  Efter frukost checkar vi ut och beroende på när flyget går så kan vi ha ledig tid innan det är dags för transfer till flygplatsen. En upplevelserik och trevlig vecka går mot sitt slut och det är dags att ta farväl för den här gången och vi säger, Hasta la vista ! Tills vi ses igen!

  Frukost ingår.

Vi reserverar oss för eventuella förändringar och fel i programmet.

Skriv ut reseinformationen Till bokningen

Om resan

Vi reservar oss för ändringar av programmet. Utflyktsdagarna kan kastas om då vi tidigast 1 månad före resans start får bekräftad tid och dag av Alhambra och Caminto del Rey.

Vid oväder eller kraftiga vindar kan Caminito del Rey stängas och vandringen uteblir. Vi ersätter då med ett annat besök i omgivningarna.

Svårighetsgrad på resan (1-5): 3-4

3 Medelgod kondition. Denna resa passar dig mellan normal till god kondition. Här behöver man kunna gå flera kilometer i något kuperad terräng med höjdskillnad utan att det egentligen är en vandringsresa.

4 God kondition. På denna vandringsresa behöver du kunna gå upp till ca 15 km i kuperad terräng, oftast flera dagar i rad. God kondition krävs samt viss vandringsvana är att föredra.
Mer info om olika svårighetsgrader: Läs här

Preliminära flygtider (flygbolag och flygtider kan komma att ändras)

Flygbolag: SAS, Air France, Norwegian, Vueling, KLM

Stockholm 06.10 - 10.35 Malaga
Köpenhamn 06.05 - 09.55 Malaga
Göteborg 15.50 - 19.45 Malaga

Malaga 20.20 - 00.45 Arlanda
Malaga 19.30 - 23.15 Köpenhamn
Malaga 20.35 - 00.30 Göteborg

Ingår i priset

 • Flyg i ekonomiklass tur och retur enligt reseinformationen inklusive alla skatter och avgifter.
 • 7 nätter på turistklasshotell inkl. frukost
 • 6 hotell middagar inkl. 1 glas bordsvin och vatten.
 • 1 avskedsmiddag med dryck.
 • 1 lunch i Ronda.
 • 1 lunch i Antequera.
 • 1 lunch på hotellet.
 • 1 lunch (picknick) i Alpujarra.
 • Transfer tur och retur från flygplatsen till hotellet.
 • Svensktalande guide/reseledare under hela resan.
 • Lokal engelsktalande bergsguide i El Torcal och Alpujarra.
 • Inträde till Alhambra och Generalife i Granada.
 • Inträde till Caminito del Rey.
 • Alla busstransporter i programmet.

Ingår ej i priset

 • Måltider som ej nämns i programmet.
 • Dryck som ej nämns i programmet.
 • Dricks.
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd.
 • Eventuell turistskatt (City-tax) som är på 1-4 euro/natt och betalas på hotellet.

Tänk på

 • Att ha bra ingångna vandringskängor.
 • Ryggsäck med vattenflaska, solskyddskräm, kamera.
 • Solglasögon, sittunderlag, plåster, regn- och vindtät jacka.
 • Giltigt pass och europeiska sjukförsäkringskortet.
 • Vandringen Caminito del Rey kräver att man inte har höjdskräck.


Guide

Svensktalande Carmen, boende i Spanien, kommer att ta hand om er under denna resa. Carmen har även hand om våra mycket populära Pilgrimsresor.

Hållbarhet

Vi värnar mycket om våra resmål och den kultur och natur vi alla är beroende av. Vi väljer samarbetspartners med omsorg och strävar alltid efter att ha resor som gynnar lokala ekonomier och de människor som lever på de platser vi besöker. Det skapar jobb och välfärd i många av de länder som lever på turismen. Att resa är inte bara en avkopplande semester där du lär känna nya människor utan även något som berikar oss med kunskaper och förståelse för andra länder och dess natur och kultur. Vårt mål är att du ska uppleva mer om landet och kulturen vi besöker och när vi reser bidrar vi även till att bevara byggnader, djur och natur.

För dig som vill klimatkompensera för din flygresas utsläpp görs detta lättast på Klimatkompensera.se. Här kan du också själv välja vilket projekt du vill att din klimatkompensation ska gå till. Projekten på Klimatkompensera.se är certifierade av bland annat FN och Gold Standard.

Du kan läsa med om vårt arbete med hållbarhet på: https://singelresor.org/sida/hallbarhet/

Viktig information

Resegaranti

Resegaranti enligt lagen för paketresor är ställd genom Kammarkollegiet.

Betalning

Anmälningsavgiften är 2 000 kr och betalas senast 8 dagar efter att du fått din faktura.

Bankgiro till Singelresor AB: 715-5724

Slutbetalning skall ske senast 60 dagar före avresan.

Försäkringar och avbeställningsskydd

Resenären är skyldig att ha egen reseförsäkring som ger fullgott skydd under resan.
Avbeställningsskydd rekommenderas och ordnas av resenären. Avbeställningsskydd bokas bäst som tillägg på hemförsäkringen.

Läs mer om försäkringar och avbeställningsskydd.

Resehandlingar

Resenären är skyldig att själv kontrollera att biljetter och pass stämmer och att datum på passet ej gått ut. Pass krävs alltid för resor utanför Sverige och resenären är skyldig att ha med giltigt pass på resan.

Delvis utnyttjande av arrangemang

Om resenären uteblir från transporter eller andra arrangemang som ingår i resan utgår ingen ersättning.

Reklamationer

Reklamationer ska alltid framföras på resmålet för eventuell åtgärd.

Personuppgifter

Dina personuppgifter behöver vi för att kunna boka upp färdmedel och hotell. Vi kommer dock inte att använda dina personuppgifter för marknadsföring eller lämnar de vidare till tredje part eller något liknande. Dina uppgifter används bara för att kunna genomföra resan.
Önskar du nyhetsbrev från oss sparar vi bara din e-postadress så länge du önskar nyhetsbrev från oss.

Läs våra fullständiga villkor här.

Reseinformation

Pris

 • 19 990 kr om du delar rum med annan singelresenär av samma kön
 • 22 700 kr om du vill bo i eget rum

Avreseorter

 • Stockholm
 • Köpenhamn
 • Göteborg (+500 kr)

Resans tema

 • Vandring
 • Kultur
 • Aktivitetresa
 • Svensktalande guide

Snabbinformation

 • Avresa: 2024-03-09
 • Hemkomst: 2024-03-16
 • Resans längd: 8 dagar
 • Antal deltagare: 12 - 22

Kortfakta om landet vi besöker

Spanien

 • Kontinent: Europa
 • Huvudstad: Madrid
 • Landsarea: 504 782 km2
 • Antal invånare: ca 46 506 000 st
 • Valutakod: EUR
Landsinformationen hämtas från GeoNames.org/
Dela på Twitter Dela på Facebook Skriv ut reseinformationen

Boka resa

Fyll i alla uppgifter noggrant och klicka sedan på "Skicka" - vänta tills du fått en bekräftelse tillbaka. Under övrigt kan du t ex ange om du har behov av specialkost eller andra önskemål.

Inom Europa räcker det med ett förnamn (tilltalsnamn som i passet)

Samtliga efternamn som står i passet behövs alltid uppges

Epostadress

Nationalitet som i passet

De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.

Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företaget Singelresor Norden AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.

Dessutom har företaget Singelresor Norden AB enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.

Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Läs våra fullständiga villkor här.
Läs mer här: GDPR.

Läs mer och boka avbeställningsförsäkring samt reseförsäkring här: Gouda reseförsäkringar

Inom 48 timmar efter din bokning får du ett mail med fakturor från oss. Ångrar du bokningen går det bra att avboka resan utan kostnad om detta sker innan anmälningsavgiften är erlagd. Avbokning görs enklast via mail till: info@singelresor.org. Efter erlagd anmälningsavgift gäller Singelresors resevillkor.

Skickar din bokning...