flagga: Spanien

Vandrings- och kulturresa till Andalusien

7/11 – 14/11 2021
8 dagar i Spanien med Singelresor

Resebild

Följ med och upplev ett urval av Andalusiens pärlor med ett härligt och varierande program i behagligt tempo av vandring, kultur, historia och gastronomi. Vi bor i historierika Antequera för att uppleva Unescos världsarv när vi vandrar i regionens äldsta naturpark El Torcal med sina säregna kalkstensformationer och besöker de femtusen år gamla megalitgravarna Menga och Viera. Vi tar oss till Andalusiens hetaste attraktion, den hissnande Kungsleden, El Caminito del Rey med sina djupa raviner, lodräta landgångar och flygande gåsgamar. Vi styr nosen ner till vackra medelhavet och historierika kuststaden Almuñecar med sitt rika kulturarv. Kusten kallas för Costa Tropical, den tropiska kusten och här njuter vi av ett av behagligt klimat omgivna av prunkande gröna odlingar av avokado mango, chirimoya, papaya, bananer och mispel.

Så häng med och möt solen, ljuset, före det ankommande vintermörkret. Motion, kultur, historia, gastronomi och nya vänner väntar!

Program dag för dag

 • Söndag 7/11

  Dag 1 Avresa och ankomst till Málaga

  Avresa och ankomst till flygplatsen i Málaga där vi möts upp för  transfer till vårt hotell i Antequera.

  Gemensam middag på kvällen.

  Vi bor på Hotel Antequera eller liknande.

  Middag ingår.
 • Måndag 8/11

  Dag 2 El Caminito del Rey

  Idag bär det av innåt landet till Ardales där vi kommer att få uppleva en av Andalusiens mest populära vandringsled, El Caminito del Rey, som går genom ett bergspass kallat Desfiladero de los Gaitanes.  
  Vi vandrar på fantastiska landgångar fästa i bergsväggen hundra meter upp i ravinen, har vi tur så får vi se gåsgamar flyga över oss. Vi går stigen från norr till söder och spänningen ökar hela tiden. Den sista delen  är den mest svindlande och dramatiska men landgången är stabil och har ordentliga räcken så även den som lider av lätt svindel klarar att gå utan problem. Vi har idag med oss lite frukt och nötter eftersom vi är beroende av startider och vi vill undvika kurrande magar längs med stigen.
  Det stora eldprovet kommer dock mot slutet när vi ska korsa ravinen på en smal metallbro, vi fixerar blicken framför oss och tar ett djupt andetag och voilá så är vi på andra sidan. Leden är knappt sex kilometer lång (varav ca 3 km landgångar) och relativt lätt att gå. Vi njuter av utsikten och tar mängder med foton eftersom både omgivningen och själva stigen inbjuder till det. Vi avslutar dagen men en enkel lunch på en trivsam cortijo innan vi vänder tillbaka till Antequera.

  Vid oväder eller kraftiga vindar kan Caminito del Rey stängas och vandringen uteblir. Vi komplimenterar då med ett annat besök i omgivningarna. 

  Vandringen Caminito del Rey kräver att man inte är höjdrädd, detta gäller även kustvandringen och Alpujarra vandringen. 

  Vi bor på Hotel Antequera eller liknande.

  Frukost, lunch och middag ingår.
 • Tisdag 9/11

  Dag 3 Vandring i naturparken El Torcal

  Efter frukost packar vi bussen. Det blir en kort busstur till Andalusiens äldsta naturpark El Torcal, som finns med i Unescos Världsarvslista och som ligger på 1.200 meters höjd och är känt för sina säregna klippformationer. Kalkstensklipporna ger utlopp för fantasin och många formationer har fått kända namn.  
  Vatten och vind har format detta landskap sedan 200 miljoner år. Naturparken sträcker sig över 1.100 hektar och var Andalusiens första naturskyddade område redan 1929. Platsen är rik på fossiler som vittnar om platsen en gång var ett stort hav. Här finns ett rikt djurliv med rävar, vesslor, örnar, hökar och gamar. Kanske ser vi några bergsgetter?   

  Vi vandrar den gula rutten, en rundvandring som är 3 km som går genom området Torcal Alto. Vandringen tar cirka 2 timmar  med en höjdskillnad på ca. 53 m. Stigen är mycket stenig och ojämn, därav är val av skor viktigt, helst vandringskängor och långbyxor rekommenderas. Varma kläder då vi befinner oss på 1200m.
  Idag avnjuter vi en fantastisk lunch av andalusiska specialiteér med passande viner. Efter matkoman blir det ett avslappnande besök av de 5000 år gamla och  välbevarade stora förhistoriska dösarna, megalitgravarna, Viera och Menga utanför staden som även de tillhör Unescos Världskulturarv. Därefter vänder vi sydöst mot den fina tropiska kusten och historierika staden Almuñecar. Vi checkar in och samlas för middag.   

  Vi bor på Hotel Bahia Almunecar eller liknande.

  Frukost, lunch och middag ingår.
 • Onsdag 10/11

  Dag 4 Almuñecar stadsvandring och Malaga

  Efter frukost upptäcker vi  Almuñecars rika kulturarv med botaniska och arkeologiska parken El Majuelo.
  Vi tittar in i byns vackraste gränd och besöker den fina Sant Miguel borgen med härlig utsikt över hela staden och kusten. Vi tar oss till Rådhuset med sitt trivsamma torg och hinner med en av de romerska akvedukterna i staden innan vi tar lunch på hotellet.

  Efter lunch beger vi oss till historierika hamnstaden och Picassos födelsestad Málaga. Staden genomsyrar historia där fenicier, romare , visigoter och morer har lämnat spår efter sig. Málaga blev en stor handelsstad och ett starkt moriskt fäste under medeltiden och återerövrades först 1487. 
  Vi tar en liten stadspromenad med sevärdheter som Calle Larios, Picassos födelseplats, Plaza de La Merced, vi ser fasaden på den mäktiga katedralen “La Manquita”. Vi känner historiens vingslag när vi ser den moriska fästningen Alcazaba och de romerska lämningarna mitt i centrum. Vi besöker det intressanta Picasso Museet som är inrymt i Palacio de Buenavista och har en permanent utställning av nästan 200 verk av den kände målaren. Besöket genomförs med en audioguide på engelska. Efter en härlig eftermiddag vänder vi tillbaka till hotellet för middag.

  Vi bor på Hotel Bahia Almunecar eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Torsdag 11/11

  Dag 5 Vandring i Alpujarra och Poqueira ravinen

  Idag kommer vi att fascineras av den imponerande bergsväg upp till Sierra Nevadas södra sluttning och området Alpujarra, med vandring mellan tre vackra och högt belägna vita bergsbyarna Capileira, Bubión och Pampaneira. Här tar lugnet över och tiden står stilla. Vi kommer att bländas av sagolika vyer med snöklädda Sierres Nevadas näst högsta topp, La Veleta, Poqueira flodens ravin, uråldriga kastanjeträd och de porlande ljudet av friskt vatten längs med stigen. Vi passerar valnötsträd, fikonträd och fruktodlingar. 
  Vi njuter av härliga vyer och andas frisk och ren luft, vandringen blir denna dag som balsam för själen. Landskapet är kuperat, uppförsbackarna ansträngande men inget som hindrar oss, vi har inga tider att passa och vi tar de pauser vi behöver i denna fantastiska omgivning. Vandringskängor blir ett måste, stigen är ibland stenig och lerig, vandringsstavar kommer till stor hjälp både upp och ner. Vi avslutar i pittoreska Pampaneira där historien gör sig påmind, den arabiska kulturen kvarstår i den berberliknade arkitekturstilen och i de vackra färgstarka hemvävda mattor som säljs i byn. Vi njuter av Pampaneira och provar den goda chokladen som tillverkas här innan vi vänder tillbaka fulla av härliga intryck. Vi avnjuter en medhavd picknick under vandringen. Vandringen blir totalt 9,8 km, upp 350, ned 550, ca. 4 timmar med paus. 

  Vi bor på Hotel Bahia Almunecar eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Fredag 12/11

  Dag 6 Granada med den röda borgen Alhambra

  Efter frukost väntar en av resans många höjdpunkter, nämligen den “röda borgen “ Alhambra med Generalife och staden Granada som uppenbarar sig, vackert beläget vid foten av Sierra Nevada, mellan två kullar. Granada var arabisk fram till 1400-talet, något som tydligt lyser igenom.
  Vi börjar med en rundvisning av Alhambra – ett av västvärldens vackraste moriska palats.
  Nationalskatten Alhambra är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Allt eftersom turen fortskrider får vi förståelse för den enorma betydelse som vatten och vegetation har haft i den islamiska kulturen. Vi äter en gemensam enkel lunch med dryck innan vi gör en stadsvandring i Granadas vackra stadskärna. 
  Här ser vi bland annat renässanskatedralen (entré ej inkl.) med det kungliga kapellet där de katolska kungarna Isabel och Fernando ligger begravda. Vi njuter av de smala gatorna i den gamla stadsdelen och besöker labyrinten Alcaiceria, som tar slut på den livliga Plaza Bib- Rambla.
  Vi hinner med en fika av nyfriterade churros med varm choklad eller kaffe i Granadas bästa Churros Café innan vi vänder tillbaka till hotellet för middag. Programmet kan ändras beroende på besökstiden som vi erhåller av Alhambra. 

  Vi bor på Hotel Bahia Almunecar eller liknande.

  Frukost, lunch och middag ingår.
 • Lördag 13/11

  Dag 7 Kustvandring till Marina del Este

  Efter frukost blir det kustvandring till den vackra fritidshamnen Marina del Este. Vi vandrar längs med kusten, kuperad stig med trappor, stenar och rötter. Det blir även asfalt ner till marinan. Här kan vi ta oss ett bad vid stranden playa Marina eller en tapas vid hamnen. Vi vandrar tillbaka samma väg. Det blir ca. 9,5 km, upp/ned 153 m. Eftermiddagen fri. 
  Vi samlas igen under kvällen för att avnjuta en avskedsmiddag tillsammans och gör en summa summarum av veckan som varit. 

  Vi bor på Hotel Bahia Almunecar eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Söndag 14/11

  Dag 8 Malaga - Hemresa

  Efter frukost transfer till flygplatsen. Vi vänder tillbaka hem efter en upplevelserik vecka och tar farväl av våra nyfunna vänner för den här gången. Hasta la vista ! Tills vi ses igen !

  Frukost ingår.

Vi reserverar oss för eventuella förändringar och fel i programmet.

Skriv ut reseinformationen Till bokningen

Om resan

Vi reservar oss för ändringar av programmet. Utflyktsdagarna kan kastas om då vi tidigast 1 månad före resans start får bekräftad tid och dag av Alhambra och Caminto del Rey.

Vid oväder eller kraftiga vindar kan Caminito del Rey stängas och vandringen uteblir. Vi ersätter då med ett annat besök i omgivningarna.

Svårighetsgrad på resan (1-5): 3-4

3 Medelgod kondition. Denna resa passar dig mellan normal till god kondition. Här behöver man kunna gå flera kilometer i något kuperad terräng med höjdskillnad utan att det egentligen är en vandringsresa.

4 God kondition. På denna vandringsresa behöver du kunna gå upp till ca 15 km i kuperad terräng, oftast flera dagar i rad. God kondition krävs samt viss vandringsvana är att föredra.
Mer info om olika svårighetsgrader: Läs här

Preliminära flygtider (flygbolag och flygtider kan komma att ändras)

Flygbolag: SAS, Air France, Norwegian, Vueling, KLM

Stockholm 06.10 - 10.30 Malaga
Köpenhamn 08.05 - 11.45 Malaga
Oslo 07.00 - 11.15 Malaga

Malaga 15.50 - 20.10 Arlanda
Malaga 14.00 - 17.50 Köpenhamn
Malaga 16.25 - 19.35 Amsterdam 20.35 - 22.20 Oslo

Ingår i priset

 • Flyg i ekonomiklass tur och retur enligt reseinformationen inklusive alla skatter och avgifter.
 • 7 nätter på turistklasshotell med frukost och middag inkl. 1 glas bordsvin och vatten till middagarna.
 • 3 luncher inkl. dryck.
 • Transfer tur och retur från flygplatsen till hotellet.
 • Svensktalande guide/reseledare under hela resan.
 • Inträde till Alhambra och Generalife i Granada.
 • Inträde till Caminito del Rey.
 • Inträde till Picasso museet med audioguide på engelska.
 • Alla busstransporter i programmet.

Ingår ej i priset

 • Måltider som ej nämns i programmet.
 • Dricks.
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd.
 • Eventuell turistskatt (City-tax) som är på 1-4 euro/natt och betalas på hotellet.

Tänk på

 • Att ha bra ingångna vandringskängor.
 • Ryggsäck med vattenflaska, solskyddskräm, kamera.
 • Solglasögon, sittunderlag, plåster, regn- och vindtät jacka.
 • Giltigt pass och europeiska sjukförsäkringskortet.
 • Vandringen Caminito del Rey kräver att man inte har höjdskräck.

Vaccinationsbevis - Covid-19

För att delta på denna resa krävs det att du är fullvaccinerad mot Covid-19 och har ett vaccinationsbevis som du enkelt laddar hem från www.covidbevis.se
Anledningen är att alltfler länder i Europa inför krav på att man är fullvaccinerad för inresa i landet för att slippa PCR-test som är max 72 h gammalt. Många länder har även infört krav på vaccinationsbevis eller ett PCR-test som är max 72 h gammalt för att besöka restauranger, museer och andra sevärdheter, detta gäller även vissa flygbolag. Då det inte är möjligt att erbjuda våra kunder PCR-test var 3:e dag under resan har vi därför som krav att du är fullvaccinerad senast 2 veckor innan avresa.

Inreseregler Spanien

För att resa in i Spanien krävs förutom giltigt pass även att du kan uppvisa ett vaccinationsbevis för Covid-19. Detta kan du som är fullvaccinerad sedan minst 14 dagar ladda hem från www.covidbevis.se. Glöm inte att Covidbeviset bara är giltigt i 3 månader så se till att du har ett giltigt bevis innan avresa.
Utöver ett vaccinationsbevis krävs det även att man fyller i ett så kallat hälsoformulär. Detta fyller man i antingen via deras hemsida https://www.spth.gob.es/ eller genom att ladda ner appen SpTH via Google play eller App Store.
Hälsoformuläret kan du börja fylla i när du fått din flygbiljett men själva hälsodelen och slutförandet kan göras tidigast 48 timmar före ankomsten till Spanien. När du fyllt i hälsodeklarationen så får du en QR-kod som du behöver visa upp på avreseflygplatsen samt vid ankomst till Spanien.

Hållbarhet

Vi värnar mycket om våra resmål och den kultur och natur vi alla är beroende av. Vi väljer samarbetspartners med omsorg och strävar alltid efter att ha resor som gynnar lokala ekonomier och de människor som lever på de platser vi besöker. Det skapar jobb och välfärd i många av de länder som lever på turismen. Att resa är inte bara en avkopplande semester där du lär känna nya människor utan även något som berikar oss med kunskaper och förståelse för andra länder och dess natur och kultur. Vårt mål är att du ska uppleva mer om landet och kulturen vi besöker och när vi reser bidrar vi även till att bevara byggnader, djur och natur.

För dig som vill klimatkompensera för din flygresas utsläpp görs detta lättast på Klimatkompensera.se. Här kan du också själv välja vilket projekt du vill att din klimatkompensation ska gå till. Projekten på Klimatkompensera.se är certifierade av bland annat FN och Gold Standard.

Du kan läsa med om vårt arbete med hållbarhet på: https://singelresor.org/sida/hallbarhet/

Viktig information

Resegaranti

Resegaranti enligt lagen för paketresor är ställd genom Kammarkollegiet.

Betalning

Anmälningsavgiften är 2 000 kr och betalas senast 8 dagar efter att du fått din faktura.

Bankgiro till Singelresor AB: 715-5724

Slutbetalning skall ske senast 60 dagar före avresan.

Försäkringar och avbeställningsskydd

Resenären är skyldig att ha egen reseförsäkring som ger fullgott skydd under resan.
Avbeställningsskydd rekommenderas och ordnas av resenären. Avbeställningsskydd bokas bäst som tillägg på hemförsäkringen.

Läs mer om försäkringar och avbeställningsskydd.

Resehandlingar

Resenären är skyldig att själv kontrollera att biljetter och pass stämmer och att datum på passet ej gått ut. Pass krävs alltid för resor utanför Sverige och resenären är skyldig att ha med giltigt pass på resan.

Delvis utnyttjande av arrangemang

Om resenären uteblir från transporter eller andra arrangemang som ingår i resan utgår ingen ersättning.

Reklamationer

Reklamationer ska alltid framföras på resmålet för eventuell åtgärd.

Personuppgifter

Dina personuppgifter behöver vi för att kunna boka upp färdmedel och hotell. Vi kommer dock inte att använda dina personuppgifter för marknadsföring eller lämnar de vidare till tredje part eller något liknande. Dina uppgifter används bara för att kunna genomföra resan.
Önskar du nyhetsbrev från oss sparar vi bara din e-postadress så länge du önskar nyhetsbrev från oss.

Läs våra fullständiga villkor här.

Reseinformation

Pris

 • 15 900 kr om du delar rum med annan singelresenär av samma kön
 • 17 450 kr om du vill bo i eget rum

Avreseorter

 • Stockholm
 • Köpenhamn
 • Oslo (+500 kr)

Resans tema

 • Vandring
 • Kultur
 • Aktivitetresa
 • Svensktalande guide

Snabbinformation

 • Avresa: 2021-11-07
 • Hemkomst: 2021-11-14
 • Resans längd: 8 dagar
 • Antal deltagare: 12 - 22

Kortfakta om landet vi besöker

Spanien

 • Kontinent: Europa
 • Huvudstad: Madrid
 • Landsarea: 504 782 km2
 • Antal invånare: ca 46 506 000 st
 • Valutakod: EUR
Landsinformationen hämtas från GeoNames.org/
Dela på Twitter Dela på Facebook Skriv ut reseinformationen

Boka resa

Fyll i alla uppgifter noggrant och klicka sedan på "Skicka" - vänta tills du fått en bekräftelse tillbaka. Under övrigt kan du t ex ange om du har behov av specialkost eller andra önskemål.

Förnamn som i passet

Efternamn som i passet

Epostadress

Eftersom det är mindre än två månader innan avresa kan vi inte garantera priset för del i dubbelrum. Hittar vi ingen rumskamrat till dig blir du debiterad extrakostnaden för ett eget rum enligt våra resevillkor.

Läs våra fullständiga villkor här.
Läs mer här: GDPR.

Inom 48 timmar efter din bokning får du ett mail med fakturor från oss. Ångrar du bokningen går det bra att avboka resan utan kostnad om detta sker innan anmälningsavgiften är erlagd. Avbokning görs enklast via mail till: info@singelresor.org. Efter erlagd anmälningsavgift gäller Singelresors resevillkor.

Skickar din bokning...