Endast eget rum
flagga: Sverige

Vandringsresa Ystad och Österlen

9/9 – 14/9 2023
6 dagar i Sverige med Singelresor

Resebild
Välkommen på en vandringsresa på vackra Österlen. Vi bor centralt i Ystad på Continental du Sud som är Sveriges äldsta hotell och har varit ett hem för livsnjutare och celebriteter i nästan 200 år. Detta blir vår utgångspunkt för resan. Vi kommer förutom en intressant stadsvandring i Ystad även vandra längs med Österlenleden med besök i Kivik med sitt musteri, Kåseberga och Ales stenar. Vi kommer även vandra den relativt nya Blåvingeleden som går genom fyra olika naturreservat. Vi får en trevlig variation av stad, skog, hedar, kuster och trevligt sällskap.

Program dag för dag

 • Lördag 9/9

  Dag 1 Ankomst och gemensam middag

  Individuell ankomst med tåg, buss eller bil till Ystad och vårt hotell som ligger centralt i Ystad ca två minuters promenad från stationen.

  Incheckning från kl. 15.00.

  På kvällen samlas vi tillsammans med vår guide för gemensam middag och genomgång av veckans aktiviteter.

  Vi bor på Hotell Continental du Sud i Ystad

  Middag ingår.
 • Söndag 10/9

  Dag 2 Stadspromenad Ystad

  Vi börjar vår resa med att bekanta oss med Ystad. Ystad har en charmig liten stadskärna, känd för både sina vackra och välbevarade korsvirkesmiljöer, och på senare år sin filmindustri och författaren Henning
  Mankells kommissarie Wallander. På förmiddagens guidade stadsvandring får vi en mix av Ystads intressanta historia och vad som är på gång just nu, ett axplock av det som är typiskt på Ystad, allt från Mariakyrkan och klostret från 1200-talet, Ystad teater, Änglahuset till olika platser från böckerna och filmerna om Kurt Wallander samt den härliga sandstranden strax utanför stadskärnan.

  Vi kommer även att göra ett besök på Ystad Studios Visitor Center, filmstudion på det fd. regementsområdet. Här får vi en inblick i de filmer och TV-program som spelats in här. Upplev kulisser, rekvisita och kostym från Wallanderfilmerna med både Krister Henriksson och Kenneth Branagh, TV-serien Bron, barnprogrammet Vintergatan, Cirkus Imago mfl.
  Vi kommer att vara klara till lunchtid och eftermiddagen är öppen för att utforska Ystad på egen hand och vår guide tipsar gärna om olika museer och sevärdheter, var man kan äta lunch mm.

  I kväll är restaurangen på hotellet stängd så man får själv eller med sina nyfunna vänner upptäcka Ystads restauranger.  

  Vi bor på Hotell Continental du Sud i Ystad

  Frukost ingår.
 • Måndag 11/9

  Dag 3 Hammars backar, Ales stenar och Kåseberga

  Dagens vandring går längs en del av Skåneledens Österlenled. Från Hammars backar till Ales stenar och Kåseberga till Dag Hammarskjölds Backåkra. 
  Vi börjar med att åka en kortare sträcka till Hammars by längs kustvägen öster
  om Ystad. Här börjar vi vandra på Hammars böljande backar, med havet brant nedanför
  längs Östra kustvägen på vår ena sida och det öppna skånska landskapet på den andra.
  Hammars backar är också en populär plats bland skärmflygare.
  Imponerande vyer för tankarna till irländska kusten snarare än en skånsk.
  På backarna finns ovanlig sandstäpp, doftrika örter och gott om fjärilar om årstiden är rätt. Det är även en lämplig plats att skåda flyttande sjöfåglar under våren.
  Snart tronar Ales stenar upp framför oss vilket är Sveriges största skeppssättning och både platsen och fornlämningen med sina 59 tunga stenar formade som ett skepp fascinerar.
  Vi pausar en stund i Kåseberga hamn för fika eller tidig lunchpaus. Därefter fortsätter vi att följa leden längs kusten och via Löderup strand. Genom Backåkra naturreservat möter man ofta betande kor som bidrar till att bevara det gamla sandhedslandskapet.
  Mitt i naturreservatet ligger Dag Hammarskjölds Backåkra. Den fyrlängade gården köptes av Dag Hammarskjöld 1957. Hit hade han tänkt flytta efter sin tid som FN:s generalsekreterare. Dock hann han aldrig bo på Backåkra före sin plötsliga död 1961. Gården är idag ett museum och mötesplats. Här kan man bl. a. se delar av Dag
  Hammarskjölds konstsamling och många av de gåvor som han fått under sin tid som
  generalsekreterare. I april 2018 välkomnade Backåkra FN:s säkerhetsråd, som då hade sitt
  första möte här utanför New York. Vi besöker även meditationsplatsen ute på heden, en
  stenring och plats för eftertanke, med en vidsträckt utsikt. Besök på museet ingår i dagens program.

  Vi är tillbaka i Ystad senast kl. 14.30.

  Vandring: ca 10 km
  Blandad lätt och lite utmanande/medel med varierande underlag. Dagens vandring går även över ett antal stättor mellan olika hagar. Höjdskillnader förekommer.

  Vi bor på Hotell Continental du Sud i Ystad

  Frukost och middag ingår.
 • Tisdag 12/9

  Dag 4 Österlenleden, Kivik - Stenshuvud nationalpark

  Idag kommer vi att fortsätt att vandra på Österlenleden, men hakar på längre fram på
  sträckan vid det gamla fiskeläget Vik. Norr om Vik vandrar vi in i sträckans höjdpunkt,
  Stenshuvud nationalpark, här väntar en bestigning av berget med samma namn, 97 meter högt. Det här tillhör vandringens lite tuffare partier, men väl värt utsikten över Hanö-bukten. Man kan även välja en lättare väg. Nationalparken är artrik och naturen varierar med sandhed, alkärr orkidéäng och strand. Här lever ovanliga fåglar, insekter och grodor.
  Dagen vandring avrundas vid Kiviks musteri och Äpplets hus. Här kan vi passa på att fika
  eller äta en lunch, lära mer om äppelsorter eller göra inköp i butiken som har ett stort
  sortiment av musteriets produkter, mustar, cider, chutney mm.
  Idag har vi inhyrd buss och på vägen dit och tillbaka till Ystad så väljer er guide och chaufför en fin och intressant rutt för att ni ska få se ännu mer av det här vackra hörnet av Skåne.

  Åter i Ystad ca kl. 16.00

  Vandring: ca. 11 km.
  Medel till lite lätt utmanande med varierande underlag. Höjdskillnader förekommer.

  Vi bor på Hotell Continental du Sud i Ystad

  Frukost och middag ingår.
 • Onsdag 13/9

  Dag 5 Blåvingeleden

  Från Brösarp går en fin rundvandring som invigdes 2018 med namnet Blåvingeleden. Den går genom fyra olika naturreservat i Brösarps backars norra delar. Leden är uppkallad efter den svartfläckade Blåvingefjärilen som kan ses här om årstiden är rätt. Vi går över öppna marker med betande kor och får. Vi får i dag uppleva både hedar och sandstäppsmarker, bokskog och bäckar när vi vandrar genom naturreservaten Drakamöllan, Lillehem, Maglehem och Kumlan. Vandringen är backig vissa sträckor. Man tar sig även över ett antal stättor mellan olika beteshagar. Man kan även träffa på en del nyfikna kossor.

  Åter i Ystad ca kl. 14.30

  Vandring: ca. 9-11 km.

  Vi bor på Hotell Continental du Sud i Ystad

  Frukost och middag ingår.
 • Torsdag 14/9

  Dag 6 Hemresa

  Idag är det dags att ta farväl av Ystad och Österlen för denna gång. Utcheckning från hotellet senast kl. 11 och hemresa.
  Frukost ingår.

Vi reserverar oss för eventuella förändringar och fel i programmet.

Skriv ut reseinformationen Till bokningen

Om resan

Vandringarna och utflykterna kan skiftas eller ändras under veckan beroende på bland annat väder!

Svårighetsgrad på resan (1-5): 3-4

3 Medelgod kondition. Denna resa passar dig mellan normal till god kondition. Här behöver man kunna gå flera kilometer i något kuperad terräng med höjdskillnad utan att det egentligen är en vandringsresa.

4 God kondition. På denna vandringsresa behöver du kunna gå upp till ca 15 km i kuperad terräng, oftast flera dagar i rad. God kondition krävs samt viss vandringsvana är att föredra.
Mer info om olika svårighetsgrader: Läs här

Transport

Transport till resmålet ingår ej i resans pris. Om du åker med tåg/buss så rekommenderar vi att du köper en återbetalningsbar biljett.
Resan startar på hotell Continental du Sud i Ystad. Adress: Hamngatan 13, 271 43 Ystad, telefon 0411-137 00.
Om du kommer med tåg så åker du till Ystads Centralstation och därifrån är det ca 2 minuters promenad till hotellet.
Om du kommer med bil så finns det parkering mot en kostnad. Plats går ej att reservera.

Rekommenderat tåg med SJ/Skånetrafiken. Läs mer och boka på www.sj.se
För att se när SJ släpper sina biljetter för denna period, var god se länk: När släpps SJs biljetter?

Ingår i priset

 • 5 nätter på hotell i eget rum inkl. frukost.
 • 4 2-rätters middagar på hotellet.
 • 4 guidade vandringsdagar med lokal guide.
 • Transport till och från vandringarna där det behövs.

Ingår ej i priset

 • Transport till/från resmålet. Tåg rekommenderas.
 • Dryck.
 • Måltider som ej ingår.
 • Avbeställningsskydd.
 • Reseförsäkring.

Hotell

Hotell Continental du Sud i Ystad ligger 200 meter från Ystads centralstation (åt vänster från stationen) och har ett perfekt läge för dig som vill resa hållbart och vara nära stranden, naturen såväl som småbåtshamnen och Ystads historiska gator. Continental du Sud i Ystad är Sveriges äldsta hotell och har varit ett hem för livsnjutare och celebriteter i nästan 200 år.
Incheckning från kl. 15.00.
Utcheckning senast kl. 11.00.

Vandringar – förberedelser och utrustning:

Vandringarna passar alla med medelgod/god kondition. Du bör kunna gå flera dagar i rad i varierad terräng. Underlaget och lutningen varierar och det krävs därför vandringsskor/-kängor för vandringarna de flesta av dagarna. En bra vandringskänga är stabil med räfflad sula och om möjligt är det bra om de går upp över vristerna vilket också minskar risken för vrickningar. Den styva och stabila sulan gör även att du inte blir lika trött i fötterna, vilket man annars lätt blir efter flera dagars vandring. Med trötta fötter ökar risken för vrickningar. För dig som är van att använda vandringsstavar så kan det vara bra att ta med (finns i teleskopformat som är lättare att ta med i packningen).
Det är också bra att ha med sig en liten dagsryggsäck med plats för ombyte, regnkläder, vatten etc.

Hållbarhet

Vi värnar mycket om våra resmål och den kultur och natur vi alla är beroende av. Vi väljer samarbetspartners med omsorg och strävar alltid efter att ha resor som gynnar lokala ekonomier och de människor som lever på de platser vi besöker. Det skapar jobb och välfärd i många av de länder som lever på turismen. Att resa är inte bara en avkopplande semester där du lär känna nya människor utan även något som berikar oss med kunskaper och förståelse för andra länder och dess natur och kultur. Vårt mål är att du ska uppleva mer om landet och kulturen vi besöker och när vi reser bidrar vi även till att bevara byggnader, djur och natur.

Du kan läsa med om vårt arbete med hållbarhet på: https://singelresor.org/sida/hallbarhet/

Viktig information

Resegaranti

Resegaranti enligt lagen för paketresor är ställd genom Kammarkollegiet.

Betalning

Anmälningsavgiften är 2 000 kr och betalas senast 8 dagar efter att du fått din faktura.

Bankgiro till Singelresor AB: 715-5724

Slutbetalning skall ske senast 60 dagar före avresan.

Försäkringar och avbeställningsskydd

Resenären är skyldig att ha egen reseförsäkring som ger fullgott skydd under resan.
Avbeställningsskydd rekommenderas och ordnas av resenären. Avbeställningsskydd bokas bäst som tillägg på hemförsäkringen.

Läs mer om försäkringar och avbeställningsskydd.

Resehandlingar

Resenären är skyldig att själv kontrollera att biljetter och pass stämmer och att datum på passet ej gått ut. Pass krävs alltid för resor utanför Sverige och resenären är skyldig att ha med giltigt pass på resan.

Delvis utnyttjande av arrangemang

Om resenären uteblir från transporter eller andra arrangemang som ingår i resan utgår ingen ersättning.

Reklamationer

Reklamationer ska alltid framföras på resmålet för eventuell åtgärd.

Personuppgifter

Dina personuppgifter behöver vi för att kunna boka upp färdmedel och hotell. Vi kommer dock inte att använda dina personuppgifter för marknadsföring eller lämnar de vidare till tredje part eller något liknande. Dina uppgifter används bara för att kunna genomföra resan.
Önskar du nyhetsbrev från oss sparar vi bara din e-postadress så länge du önskar nyhetsbrev från oss.

Läs våra fullständiga villkor här.

Reseinformation

Pris

 • 13 600 kr om du vill bo i eget rum

Resans tema

 • Vandring
 • Aktivitetresa
 • Svensktalande guide

Snabbinformation

 • Avresa: 2023-09-09
 • Hemkomst: 2023-09-14
 • Resans längd: 6 dagar
 • Antal deltagare: 10 - 22

Kortfakta om landet vi besöker

Sverige

 • Kontinent: Europa
 • Huvudstad: Stockholm
 • Landsarea: 449 964 km2
 • Antal invånare: ca 9 829 000 st
 • Valutakod: SEK
Landsinformationen hämtas från GeoNames.org/
Dela på Twitter Dela på Facebook Skriv ut reseinformationen

Boka resa

Fyll i alla uppgifter noggrant och klicka sedan på "Skicka" - vänta tills du fått en bekräftelse tillbaka. Under övrigt kan du t ex ange om du har behov av specialkost eller andra önskemål.

Inom Europa räcker det med ett förnamn (tilltalsnamn som i passet)

Samtliga efternamn som står i passet behövs alltid uppges

Epostadress

De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.

Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företaget Singelresor Norden AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.

Dessutom har företaget Singelresor Norden AB enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.

Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Läs våra fullständiga villkor här.
Läs mer här: GDPR.

Läs mer och boka avbeställningsförsäkring samt reseförsäkring här: Gouda reseförsäkringar

Inom 48 timmar efter din bokning får du ett mail med fakturor från oss. Ångrar du bokningen går det bra att avboka resan utan kostnad om detta sker innan anmälningsavgiften är erlagd. Avbokning görs enklast via mail till: info@singelresor.org. Efter erlagd anmälningsavgift gäller Singelresors resevillkor.

Skickar din bokning...