Endast eget rum - 2 platser kvar
Resan har avgått
flagga: Sverige

Kultur- och historieresa i Siljansbygden, Dalarna

18/9 – 23/9 2021
6 dagar i Sverige med Singelresor

Resebild
Siljansbygden i Dalarna har mycket att erbjuda och du kommer på denna resa få uppleva både kända och mindre kända men nog så intressanta sevärdheter. Vi kommer att åka runt Sveriges sjunde största sjö Siljan och lära oss om Dalarnas historia och geologi. Vi besöker även Falun med Carl Larssongården och Falu Gruva samt Mora med bland annat Zornmuseet och dalahästtillverkning. Vi blandar besök i städer och museer med naturupplevelser, lokalt hantverk och dalagårdar. Max 8 deltagare.

Program dag för dag

 • Lördag 18/9

  Dag 1 Rättvik

  Guiden möter upp er vid receptionen på hotellet kl 17.30 för gemensam middag och genomgång av veckans aktiviteter.

  Incheckning från kl. 15.00.

  Vi bor på Hotell Lerdalshöjden.

  Middag ingår.
 • Söndag 19/9

  Dag 2 Siljan runt

  Det passar bra att börja med en klassiker som introduktion. En tur runt Siljan är alltid lika rolig, intressant och allmänbildande. Vi börjar i Rättvik och styr mot Tällberg. Vi ser underbara vyer över Siljan, svänger in i Leksand , åker genom Siljansnäs med alla omgivande byar, körsbärsblom på våren och äpplen på hösten och skådar utsikten från Björkberget. Vi åker över Sollerön med vikinga-rösen och landar i Mora där Anders Zorn, Gustav Vasa och Vasaloppet satt sina tydliga spår.
  Tid för lunch.
  Nittsjö keramik strax norr om Rättvik är vårt sista stopp för dagen. Lokaliseringen av keramikverkstaden berodde i ursprunget på tillgång till den fina leran. Numera är den ersatt av en annan lera som importeras från bland annat Tyskland. Flera kända dalaformgivare som Jerk Werkmäster och Tomas Hellström har arbetat här.
  Vi försöker besvara frågor som varför står majstängerna upp hela året? Vad gjorde kullorna från Våmhus i Sankt Petersburg på slutet av 1700-talet? Var ligger Sveriges enda hälsohem? Varför är husen röda? Varför är det extrapris på falukorv i alla lokala livsmedelsbutiker under hösten?

  Tillbaka till hotellet och lite tid innan det är dags för middag på hotellet.

  Vi bor på Hotell Lerdalshöjden.

  Frukost och middag ingår.
 • Måndag 20/9

  Dag 3 Falun med Carl Larssongården och Falu gruva

  Ingen svensk kung ville ge sig ut i krig om han inte hade bergsmännen i Falun på sin sida. Gruvan där man bland annat bröt koppar under ett millenium fungerade ibland som hela Sveriges skattkista.
  Att nu få gå ned i gruvan och se miljön, lära känna de spännande tekniska lösningarna och höra berättelserna, inte minst om Fet Mats är ett nästan ett obligatorium.
  Från Falun är det ungefär 20 min med bil till den pittoreska byn Sundborn där konstnärerna Carl och Karin Larsson och deras stora familj bodde kring förra sekelskiftet. Självklart måste vi gå en guidad tur i huset.
  Falun är Dalarnas residensstad och erbjuder fina lunchrestauranger och intressant shopping. Här ges tillfälle att handla med fina saker hem, till exempel livsmedelsprodukter, hemslöjd och design.
  Här finner vi också hela Dalarnas historia och kultur nedkokad i en ”låda" – Dalarnas Museum. Där finns bland annat en del av Selma Lagerlöfs hem bevarat. Huset som låg vid Stora Torget är numera rivet, men biblioteket där vår första kvinnliga Nobelpristagare i litteratur satt och skrev Nils Holgerssons underbara resa finns att beskåda. Selma själv sitter staty vid Faluån.

  Middag på hotellet.

  Vi bor på Hotell Lerdalshöjden.

  Frukost och middag ingår.
 • Tisdag 21/9

  Dag 4 Silurringen och Ore skogsrike

  I Dalarna, Värmland och Jämtland finns ett område som är känt för sina högväxta furor. Nu befinner vi oss mitt i det här området där tallarna reser sig raka och stolta mot himlen, marken är täckt med mossor och lavar vilket gör det lätt för människor och djur att röra sig och kanske ses.
  Vi startar dagen med att besöka gammelstan i Norrboda, en typisk kringbyggd dalagård där tiden har stått stilla i några sekler. Här får vi känslan att bonden och hans familj precis slickat av grötsleven, lagt ifrån sig den på bordet och begett sig ut för att ta hand om en kalvning, laga ett stängsel eller sköta någon annan syssla som med kort varsel uppstått på gården. Alla byggnader står som de byggdes, på sina ursprungliga platser, vilket gör Norrboda unikt som friluftsmuseum.
  Furudals Bruk Järnbruket som startades 1709 i ”orostider” för att tillverka vapen (kanoner) genomlevde många ändringar, teknikskiften, ägarbyten och andra stora omställningar innan nedläggningen i samband med bruksdöden i mitten av 1800-talet. Vi kan njuta av den fina 1700-tals miljön runt Ore älv med byggnaderna samlade runt herrgården, det strömmande vattnet, den berömda midsommarstången och golfklubbens fina införlivande i landskapet. 
  Tid för lunch.
  Nu beger vi oss en och en halv mil norrut till den vackert belägna fäbodvallen Ärteråsen. Här för vi höra berättelsen om de vilda och vackra kullorna som tog ansvar för gårdens kreatur under sommaren. Fäbodkullorna försvarade korna och getterna mot vilddjuren, tog vara på deras mjölk och producerade smör, ost och mesost. På lediga stunder handarbetade de, ristade ”graffiti” på träd, som vi kan hitta 120 år senare, eller kulade med grannarna på andra fäbodar.

  När den stora meteoriten, för en 370 miljoner år sedan, med full kraft träffade det som nu är Siljansbygden påverkade det förstås geologin. En bra grund för våra geologiska äventyr får vi på Rättviks Naturmuseum (med den numera riksbekanta björnhonan i entrén) som är inhyst på kulturhuset i centrala Rättvik.
  Dalhalla. Många har redan varit på en konsert med Robert Wells, Malena Ernman, Lionel Richie eller någon operauppsättning i det gamla kalkstensbrottet i skogen strax norr om Rättvik. Vid entrén till den tidigare gruvan finns ett fint lite museum som visar upp platsens geologiska historia på ett bra sätt. Stora fossiler (musslor etc.) från den gamla havsbotten visar i alla sin pedagogiska tydlighet vad en sedimentär bergart innebär.

  På väg hem från Furudal, ungefär två mil norr om Rättvik längs ”route 301” kommer vi att se ett tydligt exempel hur det som var ett tropiskt hav med sedimentära bergarter på botten förvandlades till en upprättstående ”tavla” där vi tydligt kan avläsa de olika bergarterna vertikalt istället för horisontellt. Vi går i en slinga runt Styggforsens vattenfall, beroende på årstid och väder kommer fallet att vara fyllt med vatten som kastar sig ut över branten eller lite mer blygsamt porlar fram. Växtlivet påverkas av den kalkhaltiga jorden och blir speciellt, vi kan, beroende på årstid, t ex beundra den fridlysta guckuskon och andra växter som trivs i kalkhaltig jordmån.

  Middag på hotellet.

  Vi bor på Hotell Lerdalshöjden.

  Frukost och middag ingår.
 • Onsdag 22/9

  Dag 5 Mora

  Mora förtjänar en egen dag eller åtminstone en lång halvdag. Platserna som är ”ett måste” är Zornmuseet samt Anders och Emma Zorns hem, Zorngården samt Vasaloppsmålet (och i mån av öppethållande Vasaloppsmuseet).
  Bygdens store son, den världsberömde konstnären Anders Zorn (1860-1920), hans verk, hans samlingar och hemmet som han skapade tillsammans med hustrun Emma är alla väl värda att besökas. Hur kunde denne man från ett mycket enkelt ursprung lyckas så väl i livet? Hur kunde han bli en sådan skicklig konstnär, resa runt i världen, hitta kunder som betalade hundratusentals dollar för sina porträtt, gifta sig rikt och skapa trygghet för utsatta medborgare? Att besöka museet och följ med på en guidad visning på Zorngården ger en del av svaren.
  Mysigt café med enklare varmrätter i det gamla vagnslidret på gården där det finns möjlighet till lunch.

  Vi avrundar med besök hos endera av de båda kusinerna med morahästtillverkning i Nusnäs på vägen från Mora tillbaka mot Rättvik.

  Fulla av intryck och nya lärdomar intar vi kvällens middag och summerar dagarna som varit.

  Vi bor på Hotell Lerdalshöjden.

  Frukost och middag ingår.
 • Torsdag 23/9

  Dag 6 Hemresa

  Utcheckning på morgonen och därefter hemresa. För er som har avresa senare denna dag går det bra att lämna packningen på hotellet.

  Frukost ingår.

Vi reserverar oss för eventuella förändringar och fel i programmet.

Skriv ut reseinformationen Till bokningen

Om resan

Svårighetsgrad på resan (1-5): 2

2 Normal kondition. Denna resa passar dig som kan gå några kilometer i lugn takt på relativt plant underlag samt trappor.
Mer info om olika svårighetsgrader: Läs här

Transport

Transport till resmålet ingår ej i resans pris. Om du åker med tåg/buss så rekommenderar vi att du köper en återbetalningsbar biljett.
Resan startar på hotell Best Western Lerdalshöjden i Rättvik. Adress: Mickelsgatan, 795 35 Rättvik, Telefon: +46 248 511 50
Om du kommer med tåg så åker du till Rättviks tågstation. Vi kommer att ha en transfer från stationen, tid för transferen kommer närmare avresa.
Om du kommer en annan tid och vill gå till hotellet så är det ca 1,8 km (mycket uppförsbacke).
Om du kommer med bil så finns det gratis parkering vid hotellet.

Rekommenderat tåg med SJ Läs mer och boka på www.sj.se
För att se när SJ släpper sina biljetter för denna period, var god se länk: När släpps SJs biljetter?

Ingår i priset

 • 5 nätter på hotell i enkelrum inkl. frukost.
 • 5 st 3-rätters middagar på hotellet.
 • 4 guidade dagar med lokal guide.
 • Inträden enligt program.
 • Transporter under aktivitetsdagarna.

Ingår ej i priset

 • Transport till/från resmålet. Tåg rekommenderas.
 • Luncher.
 • Dryck.
 • Avbeställningsskydd.
 • Reseförsäkring.

Guide

Vår lokala guide Gunilla Jacobsson kommer att visa upp sitt Dalarna på ett inspirerande och lärorikt sätt. Du kommer att få uppleva både kända och mindre kända sevärdheter runt Siljansbygden.

Hotell

Hotell Lerdalshöjden i Rättvik
Här bor vi i bekväma rum och möjlighet till kvällspromenad och spa. Hotellets restaurang serverar välsmakande middagar till oss varje kväll och från restaurangen har vi en fin utsikt över Siljan.
Hotellet ligger på en höjd ca 1,8 km från tågstationen.
Gratis parkering finns utanför hotellet.
Incheckning från kl. 15.00, utcheckning senast kl. 11.00

Hållbarhet

Vi värnar mycket om våra resmål och den kultur och natur vi alla är beroende av. Vi väljer samarbetspartners med omsorg och strävar alltid efter att ha resor som gynnar lokala ekonomier och de människor som lever på de platser vi besöker. Det skapar jobb och välfärd i många av de länder som lever på turismen. Att resa är inte bara en avkopplande semester där du lär känna nya människor utan även något som berikar oss med kunskaper och förståelse för andra länder och dess natur och kultur. Vårt mål är att du ska uppleva mer om landet och kulturen vi besöker och när vi reser bidrar vi även till att bevara byggnader, djur och natur.

Du kan läsa med om vårt arbete med hållbarhet på: https://singelresor.org/sida/hallbarhet/

Viktig information

Resegaranti

Resegaranti enligt lagen för paketresor är ställd genom Kammarkollegiet.

Betalning

Anmälningsavgiften är 2 000 kr och betalas senast 8 dagar efter att du fått din faktura.

Bankgiro till Singelresor AB: 715-5724

Slutbetalning skall ske senast 45 dagar före avresan.

Försäkringar och avbeställningsskydd

Resenären är skyldig att ha egen reseförsäkring som ger fullgott skydd under resan.
Avbeställningsskydd rekommenderas och ordnas av resenären. Avbeställningsskydd bokas bäst som tillägg på hemförsäkringen.

Läs mer om försäkringar och avbeställningsskydd.

Resehandlingar

Resenären är skyldig att själv kontrollera att biljetter och pass stämmer och att datum på passet ej gått ut. Pass krävs alltid för resor utanför Sverige och resenären är skyldig att ha med giltigt pass på resan.

Delvis utnyttjande av arrangemang

Om resenären uteblir från transporter eller andra arrangemang som ingår i resan utgår ingen ersättning.

Reklamationer

Reklamationer ska alltid framföras på resmålet för eventuell åtgärd.

Personuppgifter

Dina personuppgifter behöver vi för att kunna boka upp färdmedel och hotell. Vi kommer dock inte att använda dina personuppgifter för marknadsföring eller lämnar de vidare till tredje part eller något liknande. Dina uppgifter används bara för att kunna genomföra resan.
Önskar du nyhetsbrev från oss sparar vi bara din e-postadress så länge du önskar nyhetsbrev från oss.

Läs våra fullständiga villkor här.

Reseinformation

Pris

 • 13 990 kr om du vill bo i eget rum

Resans tema

 • Storstad
 • Kultur
 • Svensktalande guide

Snabbinformation

 • Avresa: 2021-09-18
 • Hemkomst: 2021-09-23
 • Resans längd: 6 dagar
 • Antal deltagare: max 8

Kortfakta om landet vi besöker

Sverige

 • Kontinent: Europa
 • Huvudstad: Stockholm
 • Landsarea: 449 964 km2
 • Antal invånare: ca 9 829 000 st
 • Valutakod: SEK
Landsinformationen hämtas från GeoNames.org/
Dela på Twitter Dela på Facebook Skriv ut reseinformationen

Resan har tyvärr redan avgått!

Men ta en titt på våra kommande resor och se om du hittar något som passar.

Skickar din bokning...