Resan inställd
flagga: Sverige

Glasriket i Småland

22/8 – 27/8 2020
6 dagar i Sverige med Singelresor

Resebild
Glasriket är beläget mellan Växjö och Kalmar i Småland och har fått sitt namn av de många glasbruk som finns i regionen. Storhetstiden är förbi men Glasriket glöder och glastillverkningen finns kvar, nu lyfts hantverket och designen istället. Historien är storslagen och det är den vi kommer att lära oss mer om under denna resa. Vi gör många intressanta besök längs vår väg, både på välkända platser som Boda glasbruk, Orrefors och Kosta men även på mindre glasbruk och historiska platser. Resan avslutas i Kalmar med guidat besök på slottet samt möjlighet till shopping i Kosta Outlet. Max 8 deltagare.

Program dag för dag

 • Lördag 22/8

  Dag 1 Ankomst till Nybro och gemensam middag

  Vår guide Annika möter upp gruppen kl 17.00 vid receptionen på Nybro Stora Hotellet i Nybro. Efter presentation och genomgång av resans upplägg äter vi en gemensam middag i hotellets restaurang. Annika berättar om varför Glasriket hamnade just här och berggrundens betydelse för industrin.

  Incheckning på hotellet från kl. 15.00. Om du kommer tidigare går det bra att ställa din resväska i hotellets bagagerum.

  Vi bor på Nybro Stora Hotellet.

  Middag ingår.
 • Söndag 23/8

  Dag 2 Moberg, Duvemåla och Boda glasbruk

  Efter en god natts sömn och en stadig frukost möter vi upp vår guide vid receptionen kl 9.30 för avfärd mot Vilhelm Mobergs utvandrarbygd. Vi besöker Duvemåla och Skrufs Glasbruk. På Moshults Vandrarhem äter vi lunch – ”Mobergare” (fläskfärsbiff med potatis, lingon och gräddsås) – som ingår i priset. Vi besöker Vilhelm Mobergs skola som ligger mittemot vandrarhemmet. Vår guide berättar bland annat varför Glasriketbonden behövde ge upp och emigrera medan Kalmarbonden klarade sig. Eftermiddagen och kvällen tillbringas i Boda glasbruk. Först på The Glass Factory och sen på Hönsalottas Luffarmuseumet med sin prylsamling med 15.000 föremål. The Glass Factory är både ett museum med en unik glassamling och en aktiv glashytta. Middag med föreläsning om glaset och luffarnas viktiga roll får vi sedan på luffarmuseet. Vi åker tillbaka till Nybro ca 20.30

  Vi bor på Nybro Stora Hotellet.

  Frukost, lunch och middag ingår.
 • Måndag 24/8

  Dag 3 Kyrkstallar, glasmästare och jordkula

  Vi möts efter frukost kl 9.30 och åker genom Nybro stad till Madesjö Hembygdsmuseum. Museet ligger i ett av kyrkstallarna vid Madesjö kyrka och vår guide berättar om platsens spännande historia. Vi åker sen till Pukeberg och äter lunch på Café Hos Oss (ingår inte i priset). Mätta och belåtna far vi mot Örsjö för ett besök hos Mickejohans Konstglas, glasmästaren som formger sitt glas själv. Vi tittar in i Örsjö kyrka på vägen till Vargsmåla där vi får en titt in i 1800-talets liv och leverne. På platsen har en jordkula/backstuga restaurerats. Vår guide berättar bland annat varför vi hittar stenmurar mitt i granskogarna. Vi åker tillbaka till hotellet och guiden tackar för idag. Middag serveras på Nybro Stora Hotellet.

  Vi bor på Nybro Stora Hotellet.

  Frukost och middag ingår.
 • Tisdag 25/8

  Dag 4 Orrefors och lokala smakupplevelser

  Vi möts som vanligt kl 09.30. Idag är kläder efter väder extra viktigt då vi ska vara utomhus stora delar av dagen och kvällen. Avfärd sker mot Orrefors där vi möter vår andra guide som kommer vara med hela dagen. Efter lite egentid i park, shop och hytta samlas vi för ”Historisk mat i smedjan”. Hammarsmedjan i Orrefors var i bruk 1726-1914 och väcktes ur sin hundraåriga sömn år 2014. Vi bjuds på smakprover från tre sekel och berättelser om järnbruket. Järngänget (som har restaurerat vattenhjulen, rännan och hammaren) kör maskinerna och vi får uppleva både blåsmaskin, franskugn och stångjärnshammare. Minibussen kör sedan vidare mot Målerås Glasbruk via stensträngarna i Gullaskruv – tankeväckande stenformationer mitt i skogen. Kvällen tillbringas i Höneström där vi lagar småländsk mat utomhus tillsammans över öppen eld. Även denna plats har en imponerande historia och ligger fint vid en sjö. OBS! Platsen saknar vatten, avlopp och täckning för mobiler.

  Vi bor på Nybro Stora Hotellet.

  Frukost, lunch och middag ingår.
 • Onsdag 26/8

  Dag 5 Kalmar slott och Kosta

  Idag ska vi åka till Kalmar där vår guide släpper av oss vid slottet för en guidad tur i Kalmar Slott och därefter tid att strosa i staden på egen hand eller med dina nyfunna vänner. Lunch inmundigas på valfri restaurang och avfärd tillbaka sker ca 14.00. Vi åker då till Destination Kosta och får en kort rundtur i Kosta Boda Art Hotel och tid för shopping i Kosta Outlet. Vill vi kan vi ta en titt in i hyttan eller besöka Kostas museum (ingår inte i priset). Vi åker tillbaka till Nybro Stora Hotellet ca 18.00 för avslutningsmiddag.

  Vi bor på Nybro Stora Hotellet.

  Frukost och middag ingår.
 • Torsdag 27/8

  Dag 6 Hemresa

  Idag är det dags att ta farväl av Småland för denna gång. Utcheckning från hotellet senast kl 11.00.
  Frukost ingår.

Vi reserverar oss för eventuella förändringar och fel i programmet.

Skriv ut reseinformationen Till bokningen

Om resan

Svårighetsgrad på resan (1-5): 1

1 Låg kondition. Denna resa passar alla som kan ta sig fram obehindrat kortare sträckor på relativt plant underlag samt trappor.
Mer info om olika svårighetsgrader: Läs här

Transport

Transport till resmålet ingår ej i resans pris. Om du åker med tåg så rekommenderar vi att du köper en återbetalningsbar biljett.
Resan startar på Nybro Stora Hotellet som ligger ca 300 meter norr om tågstationen i Nybro. Om du kommer med bil så går det bra att parkera vid hotellet.

SJ tåg från Stockholm med byte i Alvesta (efter ca 3 timmar), därefter Öresundståget till Nybro som tar ca 1 timme.
För att se när SJ släpper sina biljetter för denna period, var god se länk: När släpps SJs biljetter?

Med bil tar det ca 5 timmar (ca 440 km).

SJ tåg från Göteborg till Nybro tar ca 4 timmar. Det går även att åka via Lund, flera alternativ finns.
Med bil tar det ca 4 timmar (ca 320 km).

Öresundståg från Malmö till Nybro tar ca 3 timmar.
Med bil tar det drygt 3 timmar (ca 260 km).

Ingår i priset

 • 5 nätter på hotell inkl. frukost.
 • 5 middagar (3 på hotellet, 1 på luffarmuseet och 1 egenlagad utomhus)
 • 2 luncher.
 • Lokal specialistguide.
 • Transport i egen minibuss (9-sitsig)

Ingår ej i priset

 • Transport till/från resmålet. Tåg rekommenderas men det går även bra att komma med bil.
 • Dryck.
 • Måltider som ej nämns ovan.
 • Avbeställningsskydd.
 • Reseförsäkring.

Guide

Vår guide Annika är diplomerad guide i Glasriket sedan 2014 och besitter en gedigen kunskap om dess kulturhistoria och landskap.

Hotell

Vi bor på Nybro Stora Hotellet som 2020 öppnat efter en totalrenovering av fastigheten. Hotellet rymmer 31 rum, 4 konferenslokaler, 2 restauranger och den fantastiska Stadshussalen även kallad Theandersalen. Hotellet ligger centralt i Nybro med gångavstånd från tågstationen.

Hållbarhet

Vi värnar mycket om våra resmål och den kultur och natur vi alla är beroende av. Vi väljer samarbetspartners med omsorg och strävar alltid efter att ha resor som gynnar lokala ekonomier och de människor som lever på de platser vi besöker. Det skapar jobb och välfärd i många av de länder som lever på turismen. Att resa är inte bara en avkopplande semester där du lär känna nya människor utan även något som berikar oss med kunskaper och förståelse för andra länder och dess natur och kultur. Vårt mål är att du ska uppleva mer om landet och kulturen vi besöker och när vi reser bidrar vi även till att bevara byggnader, djur och natur.

Du kan läsa med om vårt arbete med hållbarhet på: https://singelresor.org/sida/hallbarhet/

Viktig information

Resegaranti

Resegaranti enligt lagen för paketresor är ställd genom Kammarkollegiet.

Betalning

Anmälningsavgiften är 2 000 kr och betalas senast 8 dagar efter att du fått din faktura.

Bankgiro till Singelresor AB: 715-5724

Slutbetalning skall ske senast 60 dagar före avresan.

Försäkringar och avbeställningsskydd

Resenären är skyldig att ha egen reseförsäkring som ger fullgott skydd under resan.
Avbeställningsskydd rekommenderas och ordnas av resenären. Avbeställningsskydd bokas bäst som tillägg på hemförsäkringen.

Läs mer om försäkringar och avbeställningsskydd.

Resehandlingar

Resenären är skyldig att själv kontrollera att biljetter och pass stämmer och att datum på passet ej gått ut. Pass krävs alltid för resor utanför Sverige och resenären är skyldig att ha med giltigt pass på resan.

Delvis utnyttjande av arrangemang

Om resenären uteblir från transporter eller andra arrangemang som ingår i resan utgår ingen ersättning.

Reklamationer

Reklamationer ska alltid framföras på resmålet för eventuell åtgärd.

Personuppgifter

Dina personuppgifter behöver vi för att kunna boka upp färdmedel och hotell. Vi kommer dock inte att använda dina personuppgifter för marknadsföring eller lämnar de vidare till tredje part eller något liknande. Dina uppgifter används bara för att kunna genomföra resan.
Önskar du nyhetsbrev från oss sparar vi bara din e-postadress så länge du önskar nyhetsbrev från oss.

Läs våra fullständiga villkor här.

Reseinformation

Pris

 • 13 900 kr om du vill bo i eget rum

Resans tema

 • Kultur
 • Svensktalande guide

Snabbinformation

 • Avresa: 2020-08-22
 • Hemkomst: 2020-08-27
 • Resans längd: 6 dagar
 • Antal deltagare: 6 - 8

Kortfakta om landet vi besöker

Sverige

 • Kontinent: Europa
 • Huvudstad: Stockholm
 • Landsarea: 449 964 km2
 • Antal invånare: ca 9 829 000 st
 • Valutakod: SEK
Landsinformationen hämtas från GeoNames.org/
Dela på Twitter Dela på Facebook Skriv ut reseinformationen

Just denna resa är tyvärr inställd

Men ta en titt på våra kommande resor och se om du hittar något som passar.

Skickar din bokning...