flagga: Spanien

Vandrings- och kulturresa till Andalusien

30/1 – 6/2 2022
8 dagar i Spanien med Singelresor

Resebild

Följ med och upplev ett urval av Andalusiens pärlor med ett härligt och varierande program i behagligt tempo av vandring, kultur, historia och gastronomi. Vi bor i historierika Antequera för att uppleva Unescos världsarv när vi vandrar i regionens äldsta naturpark El Torcal med sina säregna kalkstensformationer och besöker de femtusen år gamla megalitgravarna Menga och Viera. Vi tar oss till Andalusiens hetaste attraktion, den hissnande Kungsleden, El Caminito del Rey med sina djupa raviner, lodräta landgångar och flygande gåsgamar. Vi styr nosen ner till vackra medelhavet och historierika kuststaden Almuñecar med sitt rika kulturarv. Kusten kallas för Costa Tropical, den tropiska kusten och här njuter vi av ett av behagligt klimat omgivna av prunkande gröna odlingar av avokado mango, chirimoya, papaya, bananer och mispel.

Så häng med och möt våren med blommande mandelträd, hibiscus, flamrankor och ett gäng likasinnade. Motion, kultur, historia, gastronomi och nya vänner väntar.

Program dag för dag

 • Söndag 30/1

  Dag 1 Avresa och ankomst till Málaga

  Avresa och ankomst till flygplatsen i Málaga där vi möts upp för  transfer till vårt hotell i Antequera som ligger ca 6 mil norr om Malaga.

  Gemensam middag på kvällen.

  Vi bor på Hotel Antequera eller liknande.

  Middag ingår.
 • Måndag 31/1

  Dag 2 Vandring i naturparken El Torcal

  Efter frukost blir det en kort busstur till Andalusiens äldsta naturpark El Torcal, som finns med i Unescos Världsarvslista och som ligger på 1.200 meters höjd och är känt för sina säregna klippformationer. Kalkstensklipporna ger utlopp för fantasin och många formationer har fått kända namn.

  Vatten och vind har format detta landskap sedan 200 miljoner år. Naturparken sträcker sig över 1.100 hektar och var Andalusiens första naturskyddade område redan 1929. Platsen är rik på fossiler som vittnar om platsen en gång var ett stort hav. Här finns ett rikt djurliv med rävar, vesslor, örnar, hökar och gamar. Kanske ser vi några bergsgetter?   

  Vi vandrar den gula rutten, en rundvandring som är 3 km som går genom området Torcal Alto. Vandringen tar cirka 2 timmar  med en höjdskillnad på ca. 53 m. Stigen är mycket stenig och ojämn, därav är val av skor viktigt, helst vandringskängor och långbyxor rekommenderas. Varma kläder då vi befinner oss på 1200m.
  Idag avnjuter vi en fantastisk lunch av andalusiska specialiteér med passande viner. Efter matkoman blir det en avslappnande guidad promenad i Antequera, därefter ledig tid fram till middagen på hotellet. 

  Vi bor på Hotel Antequera eller liknande.

  Frukost, lunch och middag ingår.
 • Tisdag 1/2

  Dag 3 El Caminito del Rey

  Efter frukost packar vi bussen. Idag bär det av inåt landet till Ardales där vi kommer att få uppleva en av Andalusiens mest populära vandringsled, El Caminito del Rey, som går genom ett bergspass kallat Desfiladero de los Gaitanes.   
  Vi vandrar på fantastiska landgångar fästa i bergsväggen hundra meter upp i ravinen, har vi tur så får vi se gåsgamar flyga över oss. Vi går stigen från norr till söder och spänningen ökar hela tiden. Den sista delen  är den mest svindlande och dramatiska men landgången är stabil och har ordentliga räcken så även den som lider av lätt svindel klarar att gå utan problem. Vi har idag med oss lite frukt och nötter eftersom vi är beroende av starttider och vi vill undvika kurrande magar längs med stigen.
  Det stora eldprovet kommer dock mot slutet när vi ska korsa ravinen på en smal metallbro, vi fixerar blicken framför oss och tar ett djupt andetag och voilá så är vi på andra sidan. Leden är knappt sex kilometer lång (varav ca 3 km landgångar) och relativt lätt att gå. Vi njuter av utsikten och tar mängder med foton eftersom både omgivningen och själva stigen inbjuder till det. Vi avslutar med en god lunch innan vi vänder tillbaka till Antequera för att besöka de 5000 år gamla och  välbevarade stora förhistoriska dösarna, megalitgravarna, Viera och Menga utanför staden som sedan 2016 tillhör Unescos Världskulturarv. Därefter vänder vi sydöst mot den fina tropiska kusten och historierika staden Almuñecar. Vi checkar in och samlas för middag.   .

  Vid oväder eller kraftiga vindar kan Caminito del Rey stängas och vandringen uteblir. Vi komplimenterar då med ett annat besök i omgivningarna. 

  Vandringen Caminito del Rey kräver att man inte är höjdrädd, detta gäller även kustvandringen och Alpujarra vandringen.

  Vi bor på Hotel Almunecar Spa eller liknande.

  Frukost, lunch och middag ingår.
 • Onsdag 2/2

  Dag 4 Almuñecar stadsvandring

  Innan frukost blir det en härlig morgonpromenad där vi upplever den vackra soluppgången. Därefter frukost. Vi samlas sedan för att upptäcka Almuñecars rika kulturarv med botaniska och arkeologiska El Majuelo parken. Byns vackraste gränd och den fina Sant Miguel borgen med härlig utsikt över hela staden och kusten.  Vi tar oss till Rådhuset med sitt trivsamma torg och hinner med den romerska akvedukten innan vi tar lunch på egen hand idag. Eftermiddagen blir fri för sol och bad eller kanske hotellets Spa med lite lyxig massage lockar? För de som vill upptäcka lite mer blir det en lätt eftermiddagsvandring på ca. 6 km bland tropiska fruktodlingar och vi upptäcker rester av den stora romerska akvedukten. Vi träffas igen till middag. 

  Vi bor på Hotel Almunecar Spa eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Torsdag 3/2

  Dag 5 Vandring i Alpujarra och Poqueira ravinen

  Idag kommer vi att fascineras av den imponerande bergsväg upp till Sierra Nevadas södra sluttning och området Alpujarra, med vandring mellan tre vackra och högt belägna vita bergsbyarna Capileira, Bubión och Pampaneira. Här tar lugnet över och tiden står stilla. Vi kommer att bländas av sagolika vyer med snöklädda Sierres Nevadas näst högsta topp, La Veleta, Poqueira flodens ravin, uråldriga kastanjeträd och de porlande ljudet av friskt vatten längs med stigen. Vi passerar valnötsträd, fikonträd och fruktodlingar. 
  Vi njuter av mandelblom och andas frisk och ren luft, vandringen blir denna dag som balsam för själen. Landskapet är kuperat, uppförsbackarna ansträngande men inget som hindrar oss,  vi har inga tider att passa och vi tar de pauser vi behöver i denna fantastiska omgivning. Vandringskängor blir ett måste, stigen är ibland stenig och lerig, vandringsstavar kommer till stor hjälp både upp och ner. Vi avslutar i pittoreska Pampaneira där historien gör sig påmind, den arabiska kulturen kvarstår i den berberliknade arkitekturstilen och i de vackra färgstarka hemvävda mattor som säljs i byn. Vi njuter av Pampaneira och provar den goda chokladen som tillverkas här innan vi vänder tillbaka fulla av härliga intryck. Vi avnjuter en medhavd picknick under vandringen. Vandringen blir totalt ca 8 km, upp 350, ned 550, ca. 3 ½ - 4 timmar med paus. 

  Vi bor på Hotel Almunecar Spa eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Fredag 4/2

  Dag 6 Granada med den röda borgen Alhambra

  Efter frukost väntar en av resans många höjdpunkter, nämligen den “röda borgen “ Alhambra med Generalife och staden Granada som uppenbarar sig , vackert beläget vid foten av Sierra Nevada, mellan två kullar. Granada var arabisk fram till 1400-talet, något som tydligt lyser igenom.   

  Vi börjar med en rundvisning av Alhambra – ett av västvärldens vackraste moriska palats, palacios Nazaries, där vi bländas av utsökta interiörer med överdådigt islamskt kakel och dekorativt stuckaturarbete och vackra arabesker. Vi låter oss imponeras av Mexuar palatset, Lejongården, Myrtengården och det idylliska sommarpalatset Generalife med dess magnifika trädgård och vackra fontäner som är som tagna ur ”Tusen och en natt”.    

  Nationalskatten Alhambra är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Allt eftersom turen fortskrider får vi förståelse för den enorma betydelse som vatten och vegetation har haft i den islamiska kulturen. Vi äter en gemensam enkel lunch med dryck innan vi gör en stadsvandring i Granadas vackra stadskärna.

  Här ser vi bland annat renässanskatedralen    (entré ej inkl.) med det kungliga kapellet där de katolska kungarna Isabel och Fernando ligger begravda. Vi njuter av de smala gatorna i den gamla stadsdelen och besöker labyrinten Alcaiceria, som tar slut på den livliga Plaza Bib- Rambla. 

  Vi hinner med en fika av nyfriterade churros med varm choklad eller kaffe i Granadas bästa Churros Café innan vi vänder tillbaka till hotellet för middag. Programmet kan ändras beroende på besökstiden som vi erhåller av Alhambra. 

  Vi bor på Hotel Almunecar Spa eller liknande.

  Frukost, lunch och middag ingår.
 • Lördag 5/2

  Dag 7 Kustvandring till Marina del Este

  Efter frukost blir det kustvandring till den vackra fritidshamnen Marina del Este. Vi vandrar längs med kusten, kuperad stig med trappor, stenar och rötter. Det blir även asfalt ner till marinan. Här kan vi ta oss ett bad vid stranden playa Marina eller en tapas vid hamnen. Vi vandrar tillbaka samma väg. Det blir ca. 9,5 km, upp/ned 153 m. Eftermiddagen fri. 
  Vi samlas igen under kvällen för att avnjuta en avskedsmiddag tillsammans och gör en summa summarum av veckan som varit. 

  Vi bor på Hotel Almunecar Spa eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Söndag 6/2

  Dag 8 Malaga - Hemresa

  Efter frukost packar vi bussen och beger oss till flygplatsen. Beroende på när flyget går kan det bli lite ledig tid innan det är dags att flyga hem. Vi lämnar en upplevelserik och trevlig vecka bakom oss och tar farväl av våra nyfunna vänner för den här gången. Hasta la vista ! Tills vi ses igen !

  Frukost ingår.

Vi reserverar oss för eventuella förändringar och fel i programmet.

Skriv ut reseinformationen Till bokningen

Om resan

Vi reservar oss för ändringar av programmet. Utflyktsdagarna kan kastas om då vi tidigast 1 månad före resans start får bekräftad tid och dag av Alhambra och Caminto del Rey.

Vid oväder eller kraftiga vindar kan Caminito del Rey stängas och vandringen uteblir. Vi ersätter då med ett annat besök i omgivningarna.

Svårighetsgrad på resan (1-5): 3-4

3 Medelgod kondition. Denna resa passar dig mellan normal till god kondition. Här behöver man kunna gå flera kilometer i något kuperad terräng med höjdskillnad utan att det egentligen är en vandringsresa.

4 God kondition. På denna vandringsresa behöver du kunna gå upp till ca 15 km i kuperad terräng, oftast flera dagar i rad. God kondition krävs samt viss vandringsvana är att föredra.
Mer info om olika svårighetsgrader: Läs här

Preliminära flygtider (flygbolag och flygtider kan komma att ändras)

Flygbolag: SAS, Air France, Norwegian, Lufthansa

På grund av Covid-19 har flera flygbolag fortfarande inte lagt ut alla sina avgångar och dessutom ändras flygtider oftare än vanligt. Vi lägger därför inte ut flygtiderna förrän närmare avresan.

Ingår i priset

 • Flyg i ekonomiklass tur och retur enligt reseinformationen inklusive alla skatter och avgifter.
 • 7 nätter på turistklasshotell med frukost och middag inkl. 1 glas bordsvin och vatten till middagarna.
 • 3 luncher inkl. dryck.
 • Transfer tur och retur från flygplatsen till hotellet.
 • Svensktalande guide/reseledare under hela resan.
 • Inträde till Alhambra och Generalife i Granada.
 • Inträde till Caminito del Rey.
 • Alla busstransporter i programmet.

Ingår ej i priset

 • Måltider som ej nämns i programmet.
 • Dricks.
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd.
 • Eventuell turistskatt (City-tax) som är på 1-4 euro/natt och betalas på hotellet.

Tänk på

 • Att ha bra ingångna vandringskängor.
 • Ryggsäck med vattenflaska, solskyddskräm, kamera.
 • Solglasögon, sittunderlag, plåster, regn- och vindtät jacka.
 • Giltigt pass och europeiska sjukförsäkringskortet.
 • Vandringen Caminito del Rey kräver att man inte har höjdskräck.

Hållbarhet

Vi värnar mycket om våra resmål och den kultur och natur vi alla är beroende av. Vi väljer samarbetspartners med omsorg och strävar alltid efter att ha resor som gynnar lokala ekonomier och de människor som lever på de platser vi besöker. Det skapar jobb och välfärd i många av de länder som lever på turismen. Att resa är inte bara en avkopplande semester där du lär känna nya människor utan även något som berikar oss med kunskaper och förståelse för andra länder och dess natur och kultur. Vårt mål är att du ska uppleva mer om landet och kulturen vi besöker och när vi reser bidrar vi även till att bevara byggnader, djur och natur.

För dig som vill klimatkompensera för din flygresas utsläpp görs detta lättast på Klimatkompensera.se. Här kan du också själv välja vilket projekt du vill att din klimatkompensation ska gå till. Projekten på Klimatkompensera.se är certifierade av bland annat FN och Gold Standard.

Du kan läsa med om vårt arbete med hållbarhet på: https://singelresor.org/sida/hallbarhet/

Viktig information

Resegaranti

Resegaranti enligt lagen för paketresor är ställd genom Kammarkollegiet.

Betalning

Anmälningsavgiften är 2 000 kr och betalas senast 8 dagar efter att du fått din faktura.

Bankgiro till Singelresor AB: 715-5724

Slutbetalning skall ske senast 60 dagar före avresan.

Försäkringar och avbeställningsskydd

Resenären är skyldig att ha egen reseförsäkring som ger fullgott skydd under resan.
Avbeställningsskydd rekommenderas och ordnas av resenären. Avbeställningsskydd bokas bäst som tillägg på hemförsäkringen.

Läs mer om försäkringar och avbeställningsskydd.

Resehandlingar

Resenären är skyldig att själv kontrollera att biljetter och pass stämmer och att datum på passet ej gått ut. Pass krävs alltid för resor utanför Sverige och resenären är skyldig att ha med giltigt pass på resan.

Delvis utnyttjande av arrangemang

Om resenären uteblir från transporter eller andra arrangemang som ingår i resan utgår ingen ersättning.

Reklamationer

Reklamationer ska alltid framföras på resmålet för eventuell åtgärd.

Personuppgifter

Dina personuppgifter behöver vi för att kunna boka upp färdmedel och hotell. Vi kommer dock inte att använda dina personuppgifter för marknadsföring eller lämnar de vidare till tredje part eller något liknande. Dina uppgifter används bara för att kunna genomföra resan.
Önskar du nyhetsbrev från oss sparar vi bara din e-postadress så länge du önskar nyhetsbrev från oss.

Läs våra fullständiga villkor här.

Reseinformation

Pris

 • 16 650 kr om du delar rum med annan singelresenär av samma kön
 • 18 250 kr om du vill bo i eget rum

Avreseorter

 • Stockholm
 • Köpenhamn
 • Göteborg (+600 kr)

Resans tema

 • Vandring
 • Kultur
 • Aktivitetresa
 • Svensktalande guide

Snabbinformation

 • Avresa: 2022-01-30
 • Hemkomst: 2022-02-06
 • Resans längd: 8 dagar
 • Antal deltagare: 15 - 22

Kortfakta om landet vi besöker

Spanien

 • Kontinent: Europa
 • Huvudstad: Madrid
 • Landsarea: 504 782 km2
 • Antal invånare: ca 46 506 000 st
 • Valutakod: EUR
Landsinformationen hämtas från GeoNames.org/
Dela på Twitter Dela på Facebook Skriv ut reseinformationen

Boka resa

Fyll i alla uppgifter noggrant och klicka sedan på "Skicka" - vänta tills du fått en bekräftelse tillbaka. Under övrigt kan du t ex ange om du har behov av specialkost eller andra önskemål.

Förnamn som i passet

Efternamn som i passet

Epostadress

Läs våra fullständiga villkor här.
Läs mer här: GDPR.

Inom 48 timmar efter din bokning får du ett mail med fakturor från oss. Ångrar du bokningen går det bra att avboka resan utan kostnad om detta sker innan anmälningsavgiften är erlagd. Avbokning görs enklast via mail till: info@singelresor.org. Efter erlagd anmälningsavgift gäller Singelresors resevillkor.

Skickar din bokning...