Resan har avgått
flagga: Spanien

Vandrings- och kulturresa till Andalusien

16/2 – 23/2 2020
8 dagar i Spanien med Singelresor

Resebild
Följ med och upplev ett urval av Andalusiens pärlor med ett härligt och varierande program av vandring, kultur och historia. Det är vår mycket populära svensktalande guide Carmen som kommer att vara er guide under veckan.

Vi bor i historierika Antequera för att uppleva Unescos världsarv när vi vandrar i regionens äldsta naturpark El Torcal med sina säregna kalkstensformationer och besöker de femtusen år gamla megalitgravarna Menga och Viera. Vi tar oss till Andalusiens hetaste attraktion,den hissnande Kungsleden, El Caminito del Rey med sina djupa raviner, lodräta landgångar och flygande gåsgamar. Vi styr nosen ner till vackra medelhavet och historierika kuststaden Almuñecar med sitt rika kulturarv. Kusten kallas för Costa Tropical, vi njuter av behagligt klimat och sprudlande gröna odlingar av avokado mango, chirimoya, papaya, bananer och mispel.

Så häng med och möt våren med blommande mandelträd, hibiscus, flamrankor och ett gäng likasinnade. Motion, kultur, historia, gastronomi och nya vänner väntar.

Program dag för dag

 • Söndag 16/2

  Dag 1 Avresa och ankomst till Málaga

  Avresa och ankomst till flygplatsen i Málaga där vi möts upp för  transfer till vårt hotell i Antequera.

  Gemensam middag på kvällen.

  Vi bor på Hotel Antequera eller liknande.

  Middag ingår.
 • Måndag 17/2

  Dag 2 Vandring i naturparken El Torcal

  Vi börjar med en kort busstur till Andalusiens äldsta naturpark El Torcal, som finns med i Unescos Världsarvslista och som ligger på 1.200 meters höjd och är känt för sina säregna klippformationer. Kalkstensklipporna ger utlopp för fantasin och många formationer har fått kända namn.  
  Vatten och vind har format detta landskap sedan 200 miljoner år. Naturparken sträcker sig över 1.100 hektar och var Andalusiens första naturskyddade område redan 1929. Platsen är rik på fossiler som vittnar om platsen en gång var ett stort hav. Här finns ett rikt djurliv med rävar, vesslor, örnar, hökar och gamar. Kanske ser vi några bergsgetter?   

  Vi vandrar den gula rutten, en rundvandring som är 3 km som går genom området Torcal Alto. Vandringen tar cirka 2 timmar  med en höjdskillnad på ca. 53 m. Stigen är mycket stenig och ojämn, därav är val av skor viktigt, helst vandringskängor och långbyxor rekommenderas. Varma kläder då vi befinner oss på 1200m.

  Idag avnjuter vi en fantastisk lunch av andalusiska specialiteér med passande viner.  Mätta och belåtna avslutar vi dagen med en gemensam stadspromenad i historierika Antequera innan vi vandrar tillbaka till hotellet. Gemensam middag. 

  Vi bor på Hotel Antequera eller liknande.

  Frukost, lunch och middag ingår.
 • Tisdag 18/2

  Dag 3 El Caminito del Rey

  Efter frukost packar vi bussen och det bär idag av inåt landet till Ardales där vi kommer att få uppleva en av Andalusiens mest populära vandringsled, El Caminito del Rey, som går genom ett bergspass kallat Desfiladero de los Gaitanes.   
  Vi vandrar på fantastiska landgångar fästa i bergsväggen hundra meter upp i ravinen, har vi tur så får vi se gåsgamar flyga över oss. Vi går stigen från norr till söder och spänningen ökar hela tiden. Den sista delen  är den mest svindlande och dramatiska men landgången är stabil och har ordentliga räcken så även den som lider av lätt svindel klarar att gå utan problem. Vi har idag med oss lite frukt och nötter eftersom vi är beroende av startider och vi vill undvika kurrande magar längs med stigen.
  Det stora eldprovet kommer dock mot slutet när vi ska korsa ravinen på en smal metallbro, vi fixerar blicken framför oss och tar ett djupt andetag och voilá så är vi på andra sidan. Leden är knappt sex kilometer lång (varav ca 3 km landgångar) och relativt lätt att gå. Vi njuter av utsikten och tar mängder med foton eftersom både omgivningen och själva stigen inbjuder till det. 
  Vi avslutar dagen men en enkel lunch på en trivsam cortijo för att avsluta med ett besök av de 5000 år gamla och  välbevarade stora förhistoriska dösarna Viera och Menga tillhörande Unescos Världskulturarv. Efter att ha fascinerats av dessa underverk beger vi oss slutligen till den fina tropiska kusten och historierika staden Almuñecar. Vi checkar in och samlas för middag.   

  Vid oväder eller kraftiga vindar kan Caminito del Rey stängas och vandringen uteblir. Vi komplimenterar då med ett annat besök i omgivningarna. 

  Vandringen Caminito del Rey kräver att man inte är höjdrädd, detta gäller även kustvandringen och Alpujarra vandringen. 

  Vi bor på Almunecar Spa eller liknande.

  Frukost, lunch och middag ingår.
 • Onsdag 19/2

  Dag 4 Almuñecar stadsvandring

  Kl. 08.00 blir det en härlig morgonpromenad där vi upplever den vackra soluppgången. Därefter frukost. Vi samlas sedan för att upptäcka Almuñecars rika kulturarv med botaniska och arkeologiska El Majuelo parken. Byns vackraste gränd och den fina Sant Miguel borgen med härlig utsikt över hela staden och kusten.  Vi tar oss till Rådhuset med sitt trivsamma torg och hinner med den romerska akvedukten innan vi tar lunch på egen hand idag. Eftermiddagen blir fri för sol och bad eller kanske hotellets Spa med lite lyxig massage lockar? För de som vill upptäcka lite mer blir det en lätt eftermiddagsvandring på ca. 6 km bland tropiska sprudlande fruktodlingar och vi upptäcker rester av den stora romerska akvedukten. Vi träffas igen till middag. 

  Vi bor på Almunecar Spa eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Torsdag 20/2

  Dag 5 Vandring i Alpujarra och Poqueira ravinen

  Idag kommer vi att fascineras av den imponerande bergsväg upp till Sierra Nevadas södra sluttning och området Alpujarra, med vandring mellan tre vackra och högt belägna vita bergsbyarna Capileira, Bubión och Pampaneira. Här tar lugnet över och tiden står stilla. Vi kommer att bländas av sagolika vyer med snöklädda Sierres Nevadas näst högsta topp, La Veleta, Poqueira flodens ravin, uråldriga kastanjeträd och de porlande ljudet av friskt vatten längs med stigen. Vi passerar valnötsträd, fikonträd och fruktodlingar. 
  Vi njuter av mandelblom och andas frisk och ren luft, vandringen blir denna dag som balsam för själen. Landskapet är kuperat, uppförsbackarna ansträngande men inget som hindrar oss, vi har inga tider att passa och vi tar de pauser vi behöver i denna fantastiska omgivning. Vandringskängor blir ett måste, stigen är ibland stenig och lerig, vandringsstavar kommer till stor hjälp både upp och ner. Vi avslutar i pittoreska Pampaneira där historien gör sig påmind, den arabiska kulturen kvarstår i den berberliknade arkitekturstilen och i de vackra färgstarka hemvävda mattor som säljs i byn. Vi njuter av Pampaneira och provar den goda chokladen som tillverkas här innan vi vänder tillbaka fulla av härliga intryck. Vi avnjuter en medhavd picknick under vandringen. Vandringen blir totalt 9,8 km, upp 350, ned 550, ca. 4 timmar med paus. 

  Vi bor på Almunecar Spa eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Fredag 21/2

  Dag 6 Granada med den röda borgen Alhambra

  Efter frukost väntar en av resans många höjdpunkter, nämligen den “röda borgen “ Alhambra med Generalife och staden Granada som uppenbarar sig, vackert beläget vid foten av Sierra Nevada, mellan två kullar. Granada var arabisk fram till 1400-talet, något som tydligt lyser igenom.
  Vi börjar med en rundvisning av Alhambra – ett av västvärldens vackraste moriska palats.
  Nationalskatten Alhambra är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Allt eftersom turen fortskrider får vi förståelse för den enorma betydelse som vatten och vegetation har haft i den islamiska kulturen. Vi äter en gemensam enkel lunch med dryck innan vi gör en stadsvandring i Granadas vackra stadskärna. 
  Här ser vi bland annat renässanskatedralen (entré ej inkl.) med det kungliga kapellet där de katolska kungarna Isabel och Fernando ligger begravda. Vi njuter av de smala gatorna i den gamla stadsdelen och besöker labyrinten Alcaiceria, som tar slut på den livliga Plaza Bib- Rambla.
  Vi hinner med en fika av nyfriterade churros med varm choklad eller kaffe i Granadas bästa Churros Café innan vi vänder tillbaka till hotellet för middag. Programmet kan ändras beroende på besökstiden som vi erhåller av Alhambra. 

  Vi bor på Almunecar Spa eller liknande.

  Frukost, lunch och middag ingår.
 • Lördag 22/2

  Dag 7 Kustvandring till Marina del Este

  Efter frukost blir det kustvandring till den vackra fritidshamnen Marina del Este. Vi vandrar längs med kusten, kuperad stig med trappor, stenar och rötter. Det blir även asfalt ner till marinan. Här kan vi ta oss ett bad vid stranden playa Marina eller en tapas vid hamnen. Vi vandrar tillbaka samma väg. Det blir ca. 9,5 km, upp/ned 153 m. Eftermiddagen fri. Vi samlas igen för att avnjuta en avskedsmiddag tillsammans.

  Vi bor på Almunecar Spa eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Söndag 23/2

  Dag 8 Malaga - Hemresa

  Efter frukost packar vi bussen och beger oss till den fina historierika hamnstaden och Picassos födelsestad Málaga. Staden genomsyrar historia där fenicier, romare, visigoter och morer har lämnat spår efter sig.

  Málaga blev en stor handelsstad och ett starkt moriskt fäste under medeltiden och återerövrades först 1487.

  Vi tar en liten stadspromenad med sevärdheters som Calle Larios, Picassos födelseplats, Plaza de La Merced, vi passerar den mäktiga katedralen “La Manquita”, ser den moriska fästningen Alcazaba och de romerska lämningarna. Vi besöker Picasso Museet innan vi samlas igen för avfärd till flygplatsen. 

  Museet är inrymt i Palacio de Buenavista och har en permanent utställning av nästan 200 verk av målaren. Besöket genomförs med en audioguide på engelska. Väl på flygplatsen och efter en händelserik och trivsam vecka tar vi farväl av våra nyfunna vänner för den här gången. Hasta la vista ! Tills vi ses igen !

  Frukost ingår.

Vi reserverar oss för eventuella förändringar och fel i programmet.

Skriv ut reseinformationen Till bokningen

Om resan

Vi reservar oss för ändringar av programmet.Utflyktsdagarna kan kastas om då vi tidigast 1 månad före resans start får bekräftad tid och dag av Alhambra och Caminto del Rey.

Vid oväder eller kraftiga vindar kan Caminito del Rey stängas och vandringen uteblir. Vi komplimenterar då med ett annat besök i omgivningarna.

Preliminära flygtider (flygbolag och flygtider kan komma att ändras)

Flygbolag: Norwegian, KLM

Stockholm 12.00 - 16.20 Malaga
Köpenhamn 11.25 - 15.05 Malaga
Göteborg 10.05 - 11.40 Amsterdam 12.35 - 15.35 Malaga
Oslo 11.55 - 16.00 Malaga

Malaga 16.45 - 21.05 Stockholm
Malaga 16.25 - 19.35 Amsterdam 21.05 - 22.30 Köpenhamn
Malaga 16.25 - 19.35 Amsterdam 20.50 - 22.20 Göteborg
Malaga 15.50 - 20.00 Oslo

Ingår i priset

 • Flyg tur och retur enligt reseinformationen inklusive alla skatter och avgifter.
 • 7 nätter på turistklasshotell med frukost och middag inkl. 1 glas bordsvin och vatten till middagarna.
 • 3 luncher.
 • Transfer tur och retur från flygplatsen till hotellet.
 • Svensktalande guide under hela resan.
 • Inträde till Alhambra och Generalife i Granada.
 • Inträde till Caminito del Rey.
 • Inträde till Picasso museet med audioguide på engelska.
 • Alla busstransporter i programmet.

Ingår ej i priset

 • Måltider som ej nämns i programmet.
 • Dricks.
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd.
 • Eventuell turistskatt (City-tax) som är på 1-4 euro/natt och betalas på hotellet.

Tänk på

 • Att ha bra ingångna vandringskängor.
 • Ryggsäck med vattenflaska, solskyddskräm, kamera.
 • Solglasögon, sittunderlag, plåster, regn- och vindtät jacka.
 • Giltigt pass och europeiska sjukförsäkringskortet.
 • Vandringen Caminito del Rey kräver att man inte har höjdskräck.

Viktig information

Resegaranti

Resegaranti enligt lagen för paketresor är ställd genom Kammarkollegiet.

Betalning

Anmälningsavgiften är 2 000 kr och betalas senast 8 dagar efter att du fått din faktura.

Bankgiro till Singelresor AB: 715-5724

Slutbetalning skall ske senast 60 dagar före avresan.

Försäkringar och avbeställningsskydd

Resenären är skyldig att ha egen reseförsäkring som ger fullgott skydd under resan.
Avbeställningsskydd rekommenderas och ordnas av resenären. Avbeställningsskydd bokas bäst som tillägg på hemförsäkringen.

Läs mer om försäkringar och avbeställningsskydd.

Resehandlingar

Resenären är skyldig att själv kontrollera att biljetter och pass stämmer och att datum på passet ej gått ut. Pass krävs alltid och resenären är skyldig att ha med giltigt pass på resan.

Delvis utnyttjande av arrangemang

Om resenären uteblir från transporter eller andra arrangemang som ingår i resan utgår ingen ersättning.

Reklamationer

Reklamationer ska alltid framföras på resmålet för eventuell åtgärd.

Personuppgifter

Dina personuppgifter behöver vi för att kunna boka upp färdmedel och hotell. Vi kommer dock inte att använda dina personuppgifter för marknadsföring eller lämnar de vidare till tredje part eller något liknande. Dina uppgifter används bara för att kunna genomföra resan.
Önskar du nyhetsbrev från oss sparar vi bara din e-postadress så länge du önskar nyhetsbrev från oss.

Läs våra fullständiga villkor här.

Reseinformation

Pris

 • 15 990 kr om du delar rum med annan singelresenär av samma kön - slut
 • 17 550 kr om du vill bo i eget rum - slut

Avreseorter

 • Stockholm - slut
 • Köpenhamn - slut
 • Göteborg (+600 kr) - slut
 • Oslo (+800 kr) - slut

Resans tema

 • Vandring
 • Kultur
 • Aktivitetresa
 • Svensktalande guide

Snabbinformation

 • Avresa: 2020-02-16
 • Hemkomst: 2020-02-23
 • Resans längd: 8 dagar
 • Antal deltagare: 15 - 22

Kortfakta om landet vi besöker

Spanien

 • Kontinent: Europa
 • Huvudstad: Madrid
 • Landsarea: 504 782 km2
 • Antal invånare: ca 46 506 000 st
 • Valutakod: EUR
Landsinformationen hämtas från GeoNames.org/
Dela på Twitter Dela på Facebook Skriv ut reseinformationen

Resan har tyvärr redan avgått!

Men ta en titt på våra kommande resor och se om du hittar något som passar.

Skickar din preliminärbokning...