Nyhet!
Resan har avgått
flagga: Spanien

Vandrings- och kulturresa till Andalusien

17/2 – 24/2 2019
8 dagar i Spanien med Singelresor

Resebild
Följ med och upplev ett urval av Andalusiens pärlor med ett härligt och varierande program av vandring, kultur och historia. Det är vår mycket populära svensktalande guide Carmen som kommer att vara er guide under veckan.
Vad sägs om att få uppleva en av Andalusiens hetaste attraktioner, att vandra den spännande och hissnande kungsleden, El Caminito del Rey med sina djupa raviner och flygande gåsgamar. Tilltalar även av den vackra drömstaden Ronda med sitt romerska och moriska ursprung och sin mytiska ravin? Vad sägs om att få vandra bland säregna klippformationer i Naturparken El Torcal och besöka de 5000 år gamla megalitgravarna och numera tillhörande Unescos världsarv, Menga och Viera, utanför staden Antequera? Eller upptäcka den “ röda borgenLa Alhambra och Generalife , världens främsta arkitektoniska verk även de tillhörande UNESCO:s världsarv, vars historia och skönhet finns omtalat i texter och sånger.

Vi tar oss till vackra vita Mijas Pueblo, med sina blomprydda hus, beläget på en av de många kullarna av Sierra de Mijas. Här njuter vi av en vandring i ett kuperat landskap av tallundar med fantastisk utsikt över Costa del sol.
Ett måste blir ju även Picassos födelsestad Málaga, hans konstmuseum, stadens historierika arv och härliga stadskärna. Så häng med och möt våren med blommande hibiscus, flamrankor och ett gäng likasinnade! Motion, kultur, historia och nya vänner väntar!

Program dag för dag

 • Söndag 17/2

  Dag 1 Avresa och ankomst till Málaga

  Avresa och ankomst till flygplatsen i Málaga där vi möts upp för en kortare transfer till vårt hotell i Torremolinos.

  Vi bor på Gran Cervantes by Blue Sea eller liknande.

 • Måndag 18/2

  Dag 2 Frigiliana och Nerja

  Idag bär det iväg med buss till den vackraste byn i Andalusien nämligen Frigiliana – en pittoresk och romantisk by med sina vitkalkade hus, färgglada blomsterkrukor och labyrint av kullerstensgator. Vi startar dagens vandring här vid Plaza Ingenio, tar oss österut  ned mot flodbädden Rio Higerón. 
  Vi fortsätter sedan norrut och når ”Pozo Batán”, en vattendamm som byggdes under morernas tid. Vi fortsätter till Lomas del Chillar för att nå högsta punkten under denna vandring vid Felix korset. Vi får en spektakulär utsikt över de omgivande bergen och kusten vid Nerja.
  Vandringen fortsätter senare genom en tallskog fram till floden Chillar och där går vi uppströms. Avslutningsvis blir det en brant stigning för att åter komma tillbaka till vackra Frigiliana. 
  Efter vandringen blir det fritid i Frigiliana för lunch på egen hand innan vi tar oss vidare med med bussen till Nerja och Balcon de Europa. Vi avslutar med en liten promenad i populära Nerja som behållit sin traditionella charm med sina vitkalkade hus, mysiga och  trånga gator. 

  Dagsetapp ca 4,2 km. 

  Stigning ca 300m.

  Vi bor på Gran Cervantes by Blue Sea eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Tisdag 19/2

  Dag 3 Alhambra och Granada

  Efter frukost väntar en av resans många höjdpunkter, nämligen den “röda borgen“ Alhambra med Generalife och staden Granada som uppenbarar sig, vackert beläget vid foten av Sierra Nevada, mellan två kullar. Granada var arabisk fram till 1400-talet, något som tydligt lyser igenom. 
  Vi börjar med en rundvisning av Alhambra – ett av västvärldens vackraste, arabiska palats av Nazaried men vi låter oss även imponeras av det idylliska sommarpalatset Generalife med dess magnifika trädgård och vackra fontäner som är som tagna ur ”Tusen och en natt”. 
  Nationalskatten Alhambra är upptagen på UNESCO:s världsarvslista. Allt eftersom turen fortskrider får vi förståelse för den enorma betydelse som vatten och vegetation har haft i den islamiska kulturen. Vi äter en gemensam enkel lunch med dryck innan vi gör en stadsvandring i Granadas vackra stadskärna. 
  Här ser vi bland annat renässanskatedralen (entré ingår ej) med det kungliga kapellet där de katolska kungarna Isabell och Ferdinand ligger begravda. Vi njuter av de smala gatorna i den gamla stadsdelen och besöker labyrinten Alcaiceria, som tar slut på den livliga Plaza Bib- Rambla. 
  Vi hinner med en fika av nyfriterade churros med varm chocklad eller kaffe i Granadas bästa Churros Café innan vi vänder tillbaka till hotellet för middag. 

  Vi bor på Gran Cervantes by Blue Sea eller liknande.

  Frukost, lunch och middag ingår.
 • Onsdag 20/2

  Dag 4 Caminito del Rey och Ronda

  Idag bär det av innåt landet till Ardales där vi kommer att få uppleva en av Andalusiens mest populära vandringsled, El Caminito del Rey, som går genom ett bergspass kallat Desfiladero de los Gaitanes. 
  Vi vandrar på fantastiska landgångar fästa i bergsväggen hundra meter upp i ravinen, har vi tur så får vi se gåsgamar flyga över oss. Vi går stigen från norr till söder och spänningen ökar hela tiden. Den sista delen  är den mest svindlande och dramatiska men landgången är stabil och har ordentliga räcken så även den som lider av lätt svindel klarar att gå utan problem. Vi har idag med oss ett lunchpaket eftersom vi är beroende av starttider och vi vill undvika kurrande magar längs med stigen. 
  Det stora eldprovet kommer dock mot slutet när vi ska korsa ravinen på en smal metallbro som både gungar lätt och är transparent så att man ser rakt ned i avgrunden. Vi fixerar blicken framför oss och tar ett djupt andetag och voilá så är vi på andra sidan. 
  Leden är knappt sex kilometer lång (varav ca 3 km landgångar) och relativt lätt att gå. Vi njuter av utsikten och tar mängder med foton eftersom både omgivningen och själva stigen inbjuder till det. 
  Efter en unik vandring tar bussen oss vidare till drömstaden Ronda som har behållit sin historiska charm, trots att den växer stadigt. Med sin uppseendeväckande och samtidigt mytiska ravin kan man förstå fascinationen som har lockat många kända personer som Orson Wells, Hemmingway och Rilke till platsen. 
  Vi tar en promenad i Rondas fina park, Alameda och beundrar den fantastiska utsikten. Vi passerar Spaniens äldsta tjurfäktningsarena, en plats där varje matador drömmer om att få mäta sig med tjurens intelligens, instinkt och styrka. I Ronda föddes den moderna tjurfäktningen, en aktivitet som idag är otvivelaktigt kontroversiell. 
  Det blir fri tid att upptäcka Rondas gamla stad på egen hand. Kanske smakar en fika gott innan vi vänder tillbaka till hotellet för middag och minns en spännande dag tillsammans. 

  Vid oväder eller kraftiga vindar kan Caminito del Rey stängas och vandringen uteblir. Vi komplimenterar då med ett annat besök i omgivningarna.

  Vi bor på Gran Cervantes by Blue Sea eller liknande.

  Frukost, lunch och middag ingår.
 • Torsdag 21/2

  Dag 5 Torcal, Antequera och Megalitgravarna

  Vi beger oss idag till Andalusiens äldsta naturpark El Torcal, som finns med i Unescos Världsarvslista och som ligger på 1.100 meters höjd och är känt för sina säregna klippformationer. Kalkstensklipporna ger utlopp för fantasin och många formationer har fått kända namn.  
  Vatten och vind har format detta landskap sedan 200 miljoner år. Naturparken sträcker över 1.100 hektar och var Andalusiens första naturskyddade område redan 1929. Platsen är rik på fossiler som vittnar om att platsen en gång var ett stort hav. Här finns ett rikt djurliv med rävar, vesslor, örnar, hökar och gamar. Kanske ser vi några bergsgetter.  Sällsynta växter finns och vackra vilda orkidéer. Här finns även ett astronomiskt observatorium.
  Vi vandrar den gula rutten, en rundvandring som är 3 km som går genom området Torcal Alto. Vandringen tar cirka 2 timmar  med en höjdskillnad på ca. 53 m. Stigen är mycket stenig och ojämn, därav är val av skor viktigt, helst vandringskängor och långbyxor rekommenderas.  Vi behöver ha en picknick med oss idag. Varma kläder behövs då vi befinner oss på 1.100 meters höjd. Vi besöker därefter de 5000 år gamla och  välbevarade stora förhistoriska dösarna, megalitgravarna, Viera och Menga, utanför staden som även de tillhör Unescos Världskulturarv. En liten promenad i Antequera hinner vi också med innan vi vänder tillbaka för middag på hotellet.  

  Vi bor på Gran Cervantes by Blue Sea eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Fredag 22/2

  Dag 6 Mijas Pueblo och Marbella Puerto Banus

  Idag åker vi till den vackra vita byn Mijas Pueblo, på sluttningen av Sierra de Mijas ca 428 meter över havet med underbar utsikt över kusten, vid klart väder kan vi skymta Afrika och Gibraltars klippa. Byn är känd för sina vackra vitkalkade och blomprydda hus men även för sin åsnetaxi som gjort Mijas berömt världen över. 
  Vi vandrar i ett kuperat landskap bland tallar och härlig flora. Kanske dyker bergsgetter upp längs med vandringsstigen. Vi tar en liten paus för frukt och nötter. Vandringen blir något mer krävande idag, vi stiger från 425 till 848 meter. Efter vandringen njuter vi av Mijas, en lättare lunch kan avnjutas här. Vi avslutar dagen med att bege oss till flådiga Marbella, känt för dess höga förekomst av aristokrater, kändisar och rika människor, det är en viktig destination för lyxkryssare och yachter som gärna lägger till i den väldigt vackra hamnen i Puerto Banus. Vi tar en promenad här innan vi vänder tillbaka till hotellet för middag.

  Vandringen i Mijas blir ca. 7,1 km med stigning på ca 423 m.

  Vi bor på Gran Cervantes by Blue Sea eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Lördag 23/2

  Dag 7 Málaga och Picassos museum

  Efter frukost beger vi oss med buss till den fina historierika hamnstaden och Picassos födelsestad Málaga. Staden genomsyrar historia där fenicier, romare , visigoter och morer har lämnat spår efter sig. Málaga blev en stor handelsstad och ett starkt moriskt fäste under medeltiden och återerövrades först 1487.
  Det blir en liten rundtur med vackra vyer över hamnen och den fina Malagueta stranden. Vi stannar till vid El Parque och gör en mysig stadsvandring där vi upplever den fina gågatan Calle Larios, Picassos födelseplats, Plaza de La Merced, vi passerar den mäktiga katedralen “La Manquita”, ser den moriska fästningen Alcazaba och de romerska lämningar som hittats i närheten. Fritid och lunch på egen hand bland det stora utbudet av trevliga tapasbarer innan vi besöker Picasso Museet. 
  Museet är inrymt i Palacio de Buenavista och har en permanent utställning av nästan 200 verk av målaren. Besöket genomförs med en audioguide på engelska och var och en går i sin egna takt igenom hela museet. 
  Ca kl. 17.30 vänder vi tillbaka med bussen till hotellet. Vi äter middag på hotellet och gör en summa summarum om veckan som varit. 

  Vi bor på Gran Cervantes by Blue Sea eller liknande.

  Frukost och middag ingår.
 • Söndag 24/2

  Dag 8 Hemresa

  Efter frukost checkar vi ut och beroende på när flyget går så kan vi ha lite ledig tid innan det är dags att bege oss till flygplatsen. Efter en händelserik och trivsam vecka tar vi farväl av våra nyfunna vänner för den här gången. 

  Frukost ingår.

Vi reserverar oss för eventuella förändringar och fel i programmet.

Skriv ut reseinformationen Till bokningen

Om resan

Vandringarna och ordningen på dem kan komma att ändras.
Vid oväder eller kraftiga vindar kan Caminito del Rey stängas och vandringen uteblir. Vi komplimenterar då med ett annat besök i omgivningarna.

Preliminära flygtider (flygbolag och flygtider kan komma att ändras)

Flygbolag: Norwegian, Air France

Stockholm 06.40 - 11.00 Malaga
Köpenhamn 10.25 - 14.05 Malaga
Göteborg 06.10 - 08.30 Paris 10.10 - 12.40 Malaga
Oslo 10.50 - 14.55 Malaga

Malaga 14.25 - 18.45 Stockholm
Malaga 14.25 - 18.45 Stockholm 20.40 - 21.50 Köpenhamn
Malaga 15.25 - 19.10 Göteborg
Malaga 14.25 - 18.45 Stockholm 19.50 - 20.50 Oslo

Ingår i priset

 • Flyg tur och retur enligt reseinformationen inklusive alla skatter och avgifter.
 • 7 nätter på turistklasshotell med frukost och middag inkl. vin och vatten till middagarna.
 • 2 luncher (1 lunch i Granada och 1 matpaket i Caminito del Rey)
 • Transfer tur och retur från flygplatsen till hotellet.
 • Svensktalande guide under hela resan.
 • Inträde till Alhambra och Generalife i Granada.
 • Inträde till Caminito del Rey.
 • Inträde till Picasso museet med audioguide på engelska.
 • Alla busstransporter i programmet.

Ingår ej i priset

 • Måltider som ej nämns i programmet.
 • Dricks.
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd.
 • Eventuell turistskatt (City-tax) som är på 1-4 euro/natt och betalas på hotellet.

Hotell

Gran Cervantes by Blue Sea Ett fint hotell som ligger i Torremolinos. Hotellet har ett fint poolområde, uppvärmd pool på takvåningen, alla trivsamma rum med balkong och badrum. Trevlig restaurang med variationsrik buffé till frukost och middag. Vin och vatten ingår.

Tänk på

 • Att ha bra ingångna vandringskängor.
 • Ryggsäck med vattenflaska, solskyddskräm, kamera.
 • Solglasögon, sittunderlag, plåster, regn- och vindtät jacka.
 • Giltigt pass och europeiska sjukförsäkringskortet.
 • Vandringen Caminito del Rey kräver att man inte har höjdskräck.

Viktig information

Resegaranti

Resegaranti enligt lagen för paketresor är ställd genom Kammarkollegiet.

Betalning

Anmälningsavgiften är 2 000 kr och betalas senast 8 dagar efter att du fått din faktura.

Bankgiro till Singelresor AB: 715-5724

Slutbetalning skall ske senast 60 dagar före avresan.

Försäkringar och avbeställningsskydd

Resenären är skyldig att ha egen reseförsäkring som ger fullgott skydd under resan.
Avbeställningsskydd rekommenderas och ordnas av resenären. Avbeställningsskydd bokas bäst som tillägg på hemförsäkringen.

Läs mer om försäkringar och avbeställningsskydd.

Resehandlingar

Resenären är skyldig att själv kontrollera att biljetter och pass stämmer och att datum på passet ej gått ut. Pass krävs alltid och resenären är skyldig att ha med giltigt pass på resan.

Delvis utnyttjande av arrangemang

Om resenären uteblir från transporter eller andra arrangemang som ingår i resan utgår ingen ersättning.

Reklamationer

Reklamationer ska alltid framföras på resmålet för eventuell åtgärd.

Personuppgifter

Dina personuppgifter behöver vi för att kunna boka upp färdmedel och hotell. Vi kommer dock inte att använda dina personuppgifter för marknadsföring eller lämnar de vidare till tredje part eller något liknande. Dina uppgifter används bara för att kunna genomföra resan.
Önskar du nyhetsbrev från oss sparar vi bara din e-postadress så länge du önskar nyhetsbrev från oss.

Läs våra fullständiga villkor här.

Reseinformation

Pris

 • 15 990 kr om du delar rum med annan singelresenär av samma kön - slut
 • 17 550 kr om du vill bo i eget rum - slut
 • 18 550 kr om du vill bo i eget rum mot havet - slut

Avreseorter

 • Stockholm
 • Köpenhamn (+1 200 kr)
 • Göteborg (+800 kr)
 • Oslo (+1 200 kr)

Resans tema

 • Vandring
 • Kultur
 • Aktivitetresa
 • Svensktalande guide

Snabbinformation

 • Avresa: 2019-02-17
 • Hemkomst: 2019-02-24
 • Resans längd: 8 dagar
 • Antal deltagare: 15 - 22

Kortfakta om landet vi besöker

Spanien

 • Kontinent: Europa
 • Huvudstad: Madrid
 • Landsarea: 504 782 km2
 • Antal invånare: ca 46 506 000 st
 • Valutakod: EUR
Landsinformationen hämtas från GeoNames.org/
Dela på Twitter Dela på Facebook Skriv ut reseinformationen

Boka resa

Fyll i alla uppgifter noggrant och klicka sedan på "Skicka" - vänta tills du fått en bekräftelse tillbaka. Under övrigt kan du t ex ange om du har behov av specialkost eller andra önskemål.

Förnamn som i passet

Efternamn som i passet

Epostadress

Eftersom det är mindre än två månader innan avresa kan vi inte garantera del i dubbelrum. Hittar vi ingen rumskamrat till dig blir du debiterad extrakostnaden för ett enkelrum enligt våra resevillkor.

Läs våra fullständiga villkor här.
Läs mer här: GDPR.

Inom 48 timmar efter din bokning får du ett mail med fakturor från oss. Ångrar du bokningen går det bra att avboka resan utan kostnad om detta sker innan anmälningsavgiften är erlagd. Avbokning görs enklast via mail till: info@singelresor.org. Efter erlagd anmälningsavgift gäller Singelresors resevillkor.

Skickar din bokning...