flagga: Norge

Vandringsresa i Dovrefjell, Norge med Myskoxsafari

14/8 – 20/8 2023
7 dagar i Norge med Singelresor

Resebild

Dovrefjell nationalpark ligger vid E6 mellan Oslo och Trondheim. Vi bor på Dovregubbens Hall som ligger i hjärtat av Dovrefjell och den vilda naturen på en högplatå på 942 meter över havet. Området är ett av få ställen i Europa där man kan se myskoxar i det fria men här finns även vilda renar, älgar, fjällrävar och spännande fåglar. Vi gör dagliga varierande vandringar till bland annat Dovrefjells högsta berg Snøhetta och den gamla kungsvägen Vårstigen och till den prisbelönta utsiktspaviljongen Viewpoint Snøhetta. En av dagarna beger vi oss ut för att leta rätt på den lurviga jätten Myskoxen. På denna resa ingår alla måltider.

Program dag för dag

 • Måndag 14/8

  Dag 1 Ankomst till Dovregubbens Hall

  Vi möts upp på vårt boende på Dovregubbens Hall.

  Ni som kommer med tåg till Hjerkinn tågstation blir hämtade för transfer till Dovregubbens Hall. Hjerkinn Station är den högst belägna stationen (1017 m.ö.h) längs med Dovrelinjen. 

  På kvällen äter vi en gemensam middag tillsammans.

  Vi bor på Dovregubbens Hall

  Middag ingår.
 • Tisdag 15/8

  Dag 2 Snøhetta

  Vandringarna och ordningen på dem är exempel och kan komma att ändras av guiden beroende på bland annat väder. 

  Veckans första tur går till vackra Snøhetta som är det högsta berget i Norge utanför Jotunheimen, och det 32:a högsta i Norge. Berget ligger i Dovrefjell-Sunndalsfjella nationalpark och är med sina 2286 meter en av Norges mest kända toppar. 

  Dagens tur är väldigt väderberoende så vi hoppas på vackert vandringsväder.

  Vi åker minibuss från Dovregubbens Hall till Hjerkinn, längre än så får vi inte åka då det är en nationalpark. Härifrån byter vi till en buss som tar oss in i nationalparken och till Snøheims turisthytte (ca 30 minuter med buss).

  Från Snøheims turisthytte upp till toppen är det ca 6 km, vilket brukar ta ca 4-5 timmar upp och bara något snabbare ned. Det är stenigt så vi behöver ta det lugnt även på nervägen.
  Första delen av vandringen är relativt plan men från gamla Reinheim så påbörjas en brantare stigning i stenig terräng. 
  Under större delen av vandringen ser vi toppen på berget och det lilla stentornet där som sakta men säkert närmar sig vartefter vi närmar oss toppen av berget.
  Väl på toppen belönas vi med en magnifik utsikt!

  Avresa från Dovregubben ca kl. 08.00 och vi är tillbaka ca kl. 18.30.

  Vi bor på Dovregubbens Hall

  Frukost, lunch och middag ingår.
 • Onsdag 16/8

  Dag 3 Viewpoint Snøhetta

  Viewpoint Snøhetta är en utsiktspaviljong på Tverrfjellet i Dovre kommun. Byggnaden ritades av arkitektkontoret Snøhetta och invigdes 2011.
  Vi utgår från Dovregubbens Hall och turen tar ca. 3-4 timmar med viss stigning i början. Turen går längs toppen av Vålåsjøhøi på en gammal grusväg över till Geiteberget och vidare in på stigen upp till Viewpoint.
  Från Viewpoint kan vi uppleva bergen och den fantastiska utsikten över Snøhett-massivet. Intressanta informationsskyltar vid start och längs stigen ger dig inblick i natur- och kulturhistorian på Dovrefjell.
  Inne i Viewpoint är den öppna spisen tänd och horn, hovar och skinn av rådjur etc. visas.

  Vi bor på Dovregubbens Hall

  Frukost, lunch och middag ingår.
 • Torsdag 17/8

  Dag 4 Vårstigen

  Dagens vandring börjar med att vi tar minibussen till starten av Vårstigen som ligger i Drivdalen.
  Vårstigen, eller den gamla kungsvägen, ligger i Drivdalen mellan Oppdal och Dovre och är 6 km lång. 
  Den kalkrika och mineralrika berggrunden ger grunden för ett unikt växtliv, varav många är sällsynta arter. Här finns även spår av odlingar och annan bosättning och det är en vacker vandringsled även i höstskrud!

  Vi börjar från söder och när vi har klarat av de tuffare backarna från Gammelholet kommer vi till Tingsvaet där vi får en imponerande utsikt. 
  Informationstavlor berättar om vägens historia. Knappast någon annan av Norges fjällvägar har genom historien varit så omtalad och fruktad som Vårstigen. Berättelserna om mödosamma resor och kusliga upplevelser för kungar, arméchefer, pilgrimer och andra trafikanter är otaliga. 

  Vi bor på Dovregubbens Hall

  Frukost, lunch och middag ingår.
 • Fredag 18/8

  Dag 5 Fokstumyra

  Dagens tur startar vid Dovregubbens Hall och vi vandrar på pilgrimsleden till Fokstumyra, ca 16 km i lätt terräng, förbi flera stall och vattendrag.
  Fokstumyra naturreservat grundades redan 1923 och är Norges första naturreservat. Området är känt för sina våtmarksfåglar, både flyttfåglar och häckande fåglar. På sommaren är området rikt på älg som trivs här då tillgången på mat är stor.
  Vi går längs Fokstugmyra och hämtas därefter med minibuss och körs tillbaka till Dovregubbens Hall

  Vi bor på Dovregubbens Hall

  Frukost, lunch och middag ingår.
 • Lördag 19/8

  Dag 6 Myskoxsafari

  Idag ska vi få vara med om en riktigt spännande upplevelse när vi ska stifta bekantskap med Norges mest exotiska djur, Moskus (Myskoxe). Så se till att kameran är fulladdad och ha kikaren redo.
  Dovrefjell är ett av få ställen i Europa där du kan se vilda myskoxar, som är det sista av de stora istidsdjuren.
  Vi åker minibuss ca 10-15 minuter till startpunkten för dagens tur. Promenad till fots genom fantastisk natur i nationalparken. 
  Turen tar ca 5 timmar.

  Vi bor på Dovregubbens Hall

  Frukost, lunch och middag ingår.
 • Söndag 20/8

  Dag 7 Hemresa

  Idag är det dags att lämna denna vackra plats för denna gång. För de som åker tåg hem så är går det en transfer till tågstationen i Hjerkinn. 
  Frukost ingår.

Vi reserverar oss för eventuella förändringar och fel i programmet.

Skriv ut reseinformationen Till bokningen

Om resan

Vandringarna och utflykterna kan skiftas eller ändras under veckan beroende på bland annat väder!

Svårighetsgrad på resan (1-5): 4

4 God kondition. På denna vandringsresa behöver du kunna gå upp till ca 15 km i kuperad terräng, oftast flera dagar i rad. God kondition krävs samt viss vandringsvana är att föredra.
Mer info om olika svårighetsgrader: Läs här

Transport

Transport till resmålet ingår ej i resans pris. Om du åker med tåg så rekommenderar vi att du köper en återbetalningsbar biljett.
Resan startar på Dovregubbens Hall som ligger i Dovrefjell, 11 km från Hjerkinn tågstation.
Vi har en transfer som hämtar alla som kommer med tåget till Hjerkinn station. Med nuvarande tidtabell så är det för tåget som kommer till Hjerkinn ca. 18.35 (tåget avgår från Oslo 14.02).
Transfer för hemresan är anpassad för tåget som avgår från Hjerkinn ca. 10.30 (ankommer till Oslo kl 15.02.)

Biljetter mellan Sverige och Oslo t/r bokas via SJ.se och biljetten mellan Oslo och Hjerkinn t/r bokas via Vy.no. Biljetterna släpps vanligtvis ca 60 dagar före resedatumet.

Man tar tåget till Oslo och där byter man till tåget som stannar på Hjerkinn Station. Vi kommer att meddela alla bokade resenärer när tågtiderna har släppts och till vilket tåg vi kommer att ha transferen till.
Om det visar sig att tågbolaget mot förmodan inte kan erbjuda tåg till resmålet så har man rätt att avboka resan med full återbetalning. Vi meddelar i så fall detta ca 3 veckor före avresa.

För er som kommer med bil finns det gratis parkering på gårdsplanen.

Ingår i priset

 • 6 nätter på Dovregubbens Hall i enkelrum inkl. frukost
 • 6 middagar
 • 5 lunchpaket
 • Guidade vandringar med lokal norsktalande guide
 • Transport till och från vandringarna på de vandringar som ej utgår från boendet
 • Transfer från och tillbaka till Hjerkinn Station enligt ankomsttid som bestäms ca 1-2 månader före ankomst

Ingår ej i priset

 • Transport till/från resmålet Hjerkinn
 • Dryck
 • Avbeställningsskydd
 • Reseförsäkring

Boende

Vi bor på Dovregubbens Hall som ligger i hjärtat av Dovrefjell och den vilda naturen på en högplatå på 942 meter över havet längs E6 mellan Oslo och Trondheim. Atmosfären är nostalgisk och maten som serveras är traditionsenlig från det norska köket. Vi äter våra måltider tillsammans på Dovregubbens hall och på utflykterna så får vi med oss varsin "niste" som är ett lunchpaket.

Vandringar – förberedelser och utrustning:

Vandringarna passar alla med medelgod/god kondition. Du bör kunna gå flera dagar i rad i varierad terräng. Underlaget och lutningen varierar och det krävs därför vandringsskor/-kängor för vandringarna. En bra vandringskänga är stabil med räfflad sula och om möjligt är det bra om de går upp över vristerna vilket också minskar risken för vrickningar. Den styva och stabila sulan gör även att du inte blir lika trött i fötterna, vilket man annars lätt blir efter flera dagars vandring. Med trötta fötter ökar risken för vrickningar. För dig som är van att använda vandringsstavar så kan det vara bra att ta med (finns i teleskopformat som är lättare att ta med i packningen).
Det är också nödvändigt att ha med sig en dagsryggsäck med regnkläder, vatten och picknick.

Hållbarhet

Vi värnar mycket om våra resmål och den kultur och natur vi alla är beroende av. Vi väljer samarbetspartners med omsorg och strävar alltid efter att ha resor som gynnar lokala ekonomier och de människor som lever på de platser vi besöker. Det skapar jobb och välfärd i många av de länder som lever på turismen. Att resa är inte bara en avkopplande semester där du lär känna nya människor utan även något som berikar oss med kunskaper och förståelse för andra länder och dess natur och kultur. Vårt mål är att du ska uppleva mer om landet och kulturen vi besöker och när vi reser bidrar vi även till att bevara byggnader, djur och natur.

Du kan läsa med om vårt arbete med hållbarhet på: https://singelresor.org/sida/hallbarhet/

Viktig information

Resegaranti

Resegaranti enligt lagen för paketresor är ställd genom Kammarkollegiet.

Betalning

Anmälningsavgiften är 2 000 kr och betalas senast 8 dagar efter att du fått din faktura.

Bankgiro till Singelresor AB: 715-5724

Slutbetalning skall ske senast 60 dagar före avresan.

Försäkringar och avbeställningsskydd

Resenären är skyldig att ha egen reseförsäkring som ger fullgott skydd under resan.
Avbeställningsskydd rekommenderas och ordnas av resenären. Avbeställningsskydd bokas bäst som tillägg på hemförsäkringen.

Läs mer om försäkringar och avbeställningsskydd.

Resehandlingar

Resenären är skyldig att själv kontrollera att biljetter och pass stämmer och att datum på passet ej gått ut. Pass krävs alltid för resor utanför Sverige och resenären är skyldig att ha med giltigt pass på resan.

Delvis utnyttjande av arrangemang

Om resenären uteblir från transporter eller andra arrangemang som ingår i resan utgår ingen ersättning.

Reklamationer

Reklamationer ska alltid framföras på resmålet för eventuell åtgärd.

Personuppgifter

Dina personuppgifter behöver vi för att kunna boka upp färdmedel och hotell. Vi kommer dock inte att använda dina personuppgifter för marknadsföring eller lämnar de vidare till tredje part eller något liknande. Dina uppgifter används bara för att kunna genomföra resan.
Önskar du nyhetsbrev från oss sparar vi bara din e-postadress så länge du önskar nyhetsbrev från oss.

Läs våra fullständiga villkor här.

Reseinformation

Pris

 • 15 500 kr om du vill bo i eget rum

Resans tema

 • Vandring
 • Djur & natur

Snabbinformation

 • Avresa: 2023-08-14
 • Hemkomst: 2023-08-20
 • Resans längd: 7 dagar
 • Antal deltagare: max 8

Kortfakta om landet vi besöker

Norge

 • Kontinent: Europa
 • Huvudstad: Oslo
 • Landsarea: 324 220 km2
 • Antal invånare: ca 5 314 000 st
 • Valutakod: NOK
Landsinformationen hämtas från GeoNames.org/
Dela på Twitter Dela på Facebook Skriv ut reseinformationen

Boka resa

Fyll i alla uppgifter noggrant och klicka sedan på "Skicka" - vänta tills du fått en bekräftelse tillbaka. Under övrigt kan du t ex ange om du har behov av specialkost eller andra önskemål.

Inom Europa räcker det med ett förnamn (tilltalsnamn som i passet)

Samtliga efternamn som står i passet behövs alltid uppges

Epostadress

De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.

Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företaget Singelresor Norden AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.

Dessutom har företaget Singelresor Norden AB enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.

Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Läs våra fullständiga villkor här.
Läs mer här: GDPR.

Läs mer och boka avbeställningsförsäkring samt reseförsäkring här: Gouda reseförsäkringar

Inom 48 timmar efter din bokning får du ett mail med fakturor från oss. Ångrar du bokningen går det bra att avboka resan utan kostnad om detta sker innan anmälningsavgiften är erlagd. Avbokning görs enklast via mail till: info@singelresor.org. Efter erlagd anmälningsavgift gäller Singelresors resevillkor.

Skickar din bokning...