flagga: Kroatien

Vandringsresa i Kroatien - Cres och Opatija

16/9 – 23/9 2023
8 dagar i Kroatien med Singelresor

Resebild

Välkommen på denna vandringsresa i norra delarna av Kroatien, närmare bestämt ön Cres och den gamla kurorten Opatija. Detta område är väldigt vackert och lämpar sig bra för varierande vandringar. Vi bor nära havet och vandrar längst kusten, genom små byar, i inlandet och genom olivodlingar och vi kommer att få uppleva den dramatiska kusten på nära håll. Vi besöker även sevärdheter och lokala producenter. Tid för sol och bad i medelhavet finns också.

Program dag för dag

 • Lördag 16/9

  Dag 1 Avresa och ankomst till Kroatien

  Avresa från Skandinavien och ankomst antingen till Zagreb eller Rijeka, beroende på vad som passar bäst. På flygplatsen i Kroatien möts vi upp för transfer till vårt hotell som ligger på ön Cres. Beroende hur vi passar in färjan till Cres så tar transferen ca 2 - 3 timmar.

  Välkommen till Cres, eller som man säger här: No stress on Cres! Platsen där lugnet är ett sätt att leva på.
  På kvällen äter vi en gemensam middag.

  Vi bor på Hotel Kimen i Cres.

  Middag ingår.
 • Söndag 17/9

  Dag 2 Cres "no stress"

  Efter en god natts sömn och en stadig frukost börjar vi veckans första vandring lite lugnt med ett besök i den lilla staden Cres. Här hittar vi den gamla hamnen Mandrać och de små gotisk- och renässanskyrkorna, liksom kvarlevorna av stadsmuren. Ön är känd för sin fina kvalitetsolivolja som produceras på traditionellt sätt här vilket innebär handplockning av oliver och bearbetning samma dag. Besök i den lilla olivfabriken och provsmakning av olivolja.
  På eftermiddagen vandrar vi på stigar genom de hundra år gamla olivträdgårdarna och fårhagarna omgivna av stenmurar. Till slut kommer vi fram till den lilla kyrkan St. Salvador, härifrån har vi en vacker utsikt över havet och solnedgången.

  Vandring St. Salvador: ca 4km (ca 2 timmar)

  Vi bor på Hotel Kimen i Cres.

  Frukost ingår.
 • Måndag 18/9

  Dag 3 Cres - Lubenice - Valun

  Vi börjar med att åka till Lubenice som är en liten by som ligger på toppen av en 378 meter hög klippa med fantastisk utsikt mot havet nedanför. Väl framme provsmakar vi några lokala specialiteter innan det är dags för vår vandring. Vi vandrar idag genom det vackra medelhavslandskapet med väldoftande växter och olivträd till byn Pernat och härifrån fortsätter vi nedför till byn Valun som ligger vid havet. Här får vi tid för lunch och därefter tar vi båten längst med kusten tillbaka till Cres.

  Vandring Lubenice - Pernat - Valun: ca 8 km (ca 3 timmar inkl. stopp)

  Vi bor på Hotel Kimen i Cres.

  Frukost ingår.
 • Tisdag 19/9

  Dag 4 Cresbukten

  Dagens vandring går runt bukten i Cres som är omgiven av gamla olivträdgårdar, stenmurar och tallar. När vi kommer fram till den gröna fyren som ligger vid den smalaste punkten i bukten med vacker utsikt mot havet så har vi nått dagens slutmål. Medtag badkläder om andan faller på för det finns fina stenstränder hela vägen. Har vi tur kommer vi säkert möta fåren som betar fritt runt ön.
  Ledig eftermiddag.

  Vandring runt Cresbukten fram till fyren: ca 10 km (ca 3-4 timmar med stopp)

  Vi bor på Hotel Kimen i Cres.

  Frukost ingår.
 • Onsdag 20/9

  Dag 5 Ledig dag

  Idag har vi en aktivitetsfri dag att bara njuta av hotellets faciliteter, stranden eller varför inte ta en promenad in till staden.  

  Vi bor på Hotel Kimen i Cres.

  Frukost ingår.
 • Torsdag 21/9

  Dag 6 Cres - Beli - Opatija

  Idag ska vi byta hotell så efter frukost och utcheckning så möts vi för att åka till den norra delen av ön där vi sedan tar färjan över till fastlandet. Resan är på 60 km och tar ca 2 timmar inklusive färja plus de stopp vi gör längst med vägen.

  Vi gör ett stopp på en av de många topparna på ön där vi har av magnifik utsikt med havet på båda sidorna.  

  Efter detta fortsätter vi till byn Beli på öns östkust, som är en forntida by uppe på en kulle vid havet. Här besöker vi Eco-Center som jobbar med att bevara öns tradition och skyddandet av den sällsynta Griffongamen som finns på ön.
  I närheten finns det 7st stenlabyrinter som var och en symboliserar olika saker. Vi promenerar till en av dessa och njuter av lugnet innan vi fortsätter vår färd. 
  Vi fortsätter sedan norrut och tar kvällsfärjan över till fastlandet och kör sedan den sista biten till staden Opatija, som ligger i Kvarnerbukten på halvön Istrien. Opatija är en gammal turist- och kurort som har den längsta turisttraditionen (170 år) i Kroatien. 

  Vi bor på Hotel Bristol i Opatija

  Frukost ingår.
 • Fredag 22/9

  Dag 7 Opatija

  Idag vandrar vi genom Opatija och passerar igenom dess välskötta offentliga trädgårdar med växter och träd från hela världen. I slutet av 1800-talet utropades Opatija till en kurort, vackra hotell och villor byggdes och många kända människor besökte staden, bland annat  J.Joyce, Tschechow, Puccini, Gustav Mahler liksom Österrikisk-ungerska kejsaren Franz Joseph och även den svenska kungen Oscar II var här. Med andra ord ett riktigt jet-set ställe.
  Vi fortsätter vår vandring med skogspromenaden "Carmen Sylva" (uppkallad efter den rumänska drottningen Elisabeth som var poet och tog litterärt namn Carmen Sylva) som ligger ovanför Opatija. Vandringen går nästan helt genom vintergröna lagerskogar och därefter fortsätter vi ner till kustpromenaden "Lungomare" som förbinder byarna på Opatijska Rivieran och vidare till vårt hotell. 

  Skogspromenaden "Carmen Sylva" och strandpromenaden Lungomare: ca 8 km (ca 3-4 timmar med stopp)

  Gemensam avskedsmiddag

  Vi bor på Hotel Bristol i Opatija

  Frukost och middag ingår.
 • Lördag 23/9

  Dag 8 Hemresa

  Idag är det dags att säga tack och hej för denna gång och hoppas på snart återseende.

  Transfer till flygplatsen och hemresa 

  Frukost ingår.

Vi reserverar oss för eventuella förändringar och fel i programmet.

Skriv ut reseinformationen Till bokningen

Om resan

Svårighetsgrad på resan (1-5): 3-4

3 Medelgod kondition. Denna resa passar dig mellan normal till god kondition. Här behöver man kunna gå flera kilometer i något kuperad terräng med höjdskillnad utan att det egentligen är en vandringsresa.

4 God kondition. På denna vandringsresa behöver du kunna gå upp till ca 15 km i kuperad terräng, oftast flera dagar i rad. God kondition krävs samt viss vandringsvana är att föredra.
Mer info om olika svårighetsgrader: Läs här

Preliminära flygtider (flygtider och flygbolag kan komma att ändras)

Flygbolag: Lufthansa, Austrian, Croatian Airlines

OBS! Gemensam transfer för alla avreseorter.

Ingår i priset

 • Flyg i ekonomiklass tur och retur enligt resebeskrivningen inkl. skatter och avgifter.
 • Transfer tur och retur från flygplatsen till hotellet.
 • 7 nätter på hotell inkl. frukost.
 • 2 middagar på restaurang.
 • Aktiviteter och transporter enligt dagsprogram.
 • Engelsktalande vandringsguide/färdledare med under hela resan.

Ingår ej i priset

 • Måltider som ej nämns i programmet.
 • Drycker.
 • Dricks.
 • Reseförsäkring och avbeställningsskydd.
 • Eventuell turistskatt (City-tax) som är på 1-4 euro/natt och betalas på hotellet.

Inreseregler Kroatien

Läs mer om inresereglerna till Kroatien här.

Covid-19

Läs mer om Covid-19 här.

Vandringarna

Vandringarna är mellan lätta till medel. Stigarna är mestadels naturstigar av jord och sten och på några ställen är det betong (mest runt Cresbukten). Vid Lingomare i Opatija är det en del stenbelagda vandringsleder. Vandringsskor är nödvändigt för att undvika skador.

Hotell

Hotel Kimen i Cres. - På ön Cres bor vi på Hotel Kimen som ligger omgiven av barr- och olivträd ett stenkast från stranden. Gångavstånd till Cres stad (ca 10 minuter)

Hotel Bristol i Opatija ligger centralt i Opatija mittemot stadsparken med gångavstånd till caféer, restauranger och shopping. Hotellet ligger i en vacker byggnad från 1906

Hållbarhet

Vi värnar mycket om våra resmål och den kultur och natur vi alla är beroende av. Vi väljer samarbetspartners med omsorg och strävar alltid efter att ha resor som gynnar lokala ekonomier och de människor som lever på de platser vi besöker. Det skapar jobb och välfärd i många av de länder som lever på turismen. Att resa är inte bara en avkopplande semester där du lär känna nya människor utan även något som berikar oss med kunskaper och förståelse för andra länder och dess natur och kultur. Vårt mål är att du ska uppleva mer om landet och kulturen vi besöker och när vi reser bidrar vi även till att bevara byggnader, djur och natur.

För dig som vill klimatkompensera för din flygresas utsläpp görs detta lättast på Klimatkompensera.se. Här kan du också själv välja vilket projekt du vill att din klimatkompensation ska gå till. Projekten på Klimatkompensera.se är certifierade av bland annat FN och Gold Standard.

Du kan läsa med om vårt arbete med hållbarhet på: https://singelresor.org/sida/hallbarhet/

Viktig information

Resegaranti

Resegaranti enligt lagen för paketresor är ställd genom Kammarkollegiet.

Betalning

Anmälningsavgiften är 2 000 kr och betalas senast 8 dagar efter att du fått din faktura.

Bankgiro till Singelresor AB: 715-5724

Slutbetalning skall ske senast 60 dagar före avresan.

Försäkringar och avbeställningsskydd

Resenären är skyldig att ha egen reseförsäkring som ger fullgott skydd under resan.
Avbeställningsskydd rekommenderas och ordnas av resenären. Avbeställningsskydd bokas bäst som tillägg på hemförsäkringen.

Läs mer om försäkringar och avbeställningsskydd.

Resehandlingar

Resenären är skyldig att själv kontrollera att biljetter och pass stämmer och att datum på passet ej gått ut. Pass krävs alltid för resor utanför Sverige och resenären är skyldig att ha med giltigt pass på resan.

Delvis utnyttjande av arrangemang

Om resenären uteblir från transporter eller andra arrangemang som ingår i resan utgår ingen ersättning.

Reklamationer

Reklamationer ska alltid framföras på resmålet för eventuell åtgärd.

Personuppgifter

Dina personuppgifter behöver vi för att kunna boka upp färdmedel och hotell. Vi kommer dock inte att använda dina personuppgifter för marknadsföring eller lämnar de vidare till tredje part eller något liknande. Dina uppgifter används bara för att kunna genomföra resan.
Önskar du nyhetsbrev från oss sparar vi bara din e-postadress så länge du önskar nyhetsbrev från oss.

Läs våra fullständiga villkor här.

Reseinformation

Pris

 • 16 900 kr om du delar rum med annan singelresenär av samma kön
 • 19 300 kr om du vill bo i eget rum

Avreseorter

 • Stockholm
 • Köpenhamn

Resans tema

 • Vandring
 • Aktivitetresa

Snabbinformation

 • Avresa: 2023-09-16
 • Hemkomst: 2023-09-23
 • Resans längd: 8 dagar
 • Antal deltagare: 12 - 20

Kortfakta om landet vi besöker

Kroatien

 • Kontinent: Europa
 • Huvudstad: Zagreb
 • Landsarea: 56 542 km2
 • Antal invånare: ca 4 491 000 st
 • Valutakod: HRK
Landsinformationen hämtas från GeoNames.org/
Dela på Twitter Dela på Facebook Skriv ut reseinformationen

Boka resa

Fyll i alla uppgifter noggrant och klicka sedan på "Skicka" - vänta tills du fått en bekräftelse tillbaka. Under övrigt kan du t ex ange om du har behov av specialkost eller andra önskemål.

Inom Europa räcker det med ett förnamn (tilltalsnamn som i passet)

Samtliga efternamn som står i passet behövs alltid uppges

Epostadress

De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.

Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företaget Singelresor Norden AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.

Dessutom har företaget Singelresor Norden AB enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.

Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Läs våra fullständiga villkor här.
Läs mer här: GDPR.

Läs mer och boka avbeställningsförsäkring samt reseförsäkring här: Gouda reseförsäkringar

Inom 48 timmar efter din bokning får du ett mail med fakturor från oss. Ångrar du bokningen går det bra att avboka resan utan kostnad om detta sker innan anmälningsavgiften är erlagd. Avbokning görs enklast via mail till: info@singelresor.org. Efter erlagd anmälningsavgift gäller Singelresors resevillkor.

Skickar din bokning...