flagga: Andorra flagga: Frankrike

Vandringsresa i Pyrenéerna, Frankrike

21/7 – 28/7 2023
8 dagar i Andorra och Frankrike med Singelresor

Resebild

Kim är vår bergsguide och bosatt i franska Pyrenéerna (Pyrenees Orientales) sedan många år. Är du nyfiken på att upptäcka detta fantastiskt vackra område tillsammans med en svensktalande (naja, skånsktalande) guide, så finns många vackra och intressanta vandringar att erbjuda. Vandringarna är anpassade för alla som är vana vid att röra sig utan att för den delen vara någon atlet. Det är viktigt att man inte har några problem med knän, rygg eller höfter eftersom vi rör oss i bergstrakter där underlaget är stenigt och det går lite upp och ner. Det här är en resa där du inte behöver ha någon större reskassa då alla måltider med dryck ingår!

Kim har uppdaterat delar av programmet i år vilket gör att även du som deltagit på resan tidigare kan åka på resan igen.

Program dag för dag

 • Fredag 21/7

  Dag 1 Avresa och ankomst till Bolquére

  Kim möter upp gruppen på flygplatsen i Barcelona för transfer från flygplatsen till  Kims hemby Bolquère. Transferen tar ca 2,5 timmar.
  Detta är vårt "basläger" under veckan. Installering på rummen innan det är dags för genomgång av veckans program. 

  Vi bor på Hotel La Pradella.

  Middag ingår.
 • Lördag 22/7

  Dag 2 Eynedalen - Carl von Linnés stora miss

  Frukost på hotellet och utdelning av picknick.

  Vår första vandringsdag tillsammans är i naturreservatet Eyne-dalen (15 min. med buss). Denna dal är världskänd för sin flora, och många botanister har besökt dalen genom åren, dock inte Carl von Linné.

  I juli är vi mitt i blomningssäsongen, och vi kommer kunna njuta av alla de fantastiska färger dalens drygt 3000 växtarter bjuder på. Har vi tur så blommar rhododendronen vår vecka, och då kommer vi under delar av vandringen gå genom hav av rosa blommor.

  Här finns även ett rikt djurliv, och med lite tur får vi se murmeldjur, bergsgetter, mufflonfår, lammgam & gåsgam.

  Picknick äter vi i det fria innan vi börjar gå tillbaka ner mot parkeringen. Eftersom vi går upp & ner på samma stig är det enkelt att anpassa längd & höjdmeter efter gruppens form.

  På kvällen blir det gemensam middag på hotellet. Trerätters med vin & kaffe.

  Längd: 10-14 km

  Höjdskillnad: +600 / -600
  Beräknad tid: 6 timmar + pauser

  Vi bor på Hotel La Pradella.

  Frukost, lunch och middag ingår.
 • Söndag 23/7

  Dag 3 Glaciärmoräna och grottan i Fontrabiouse

  Efter frukost blir vi körda till Puyvalador (ca. 35min.) där vi börjar vår vandring med att ta oss upp för det som vintertid är skidområdets barnbacke. Den är på något konstigt sätt brantare på sommaren och kommer hjälpa oss att få igång pulsen. Vi går sedan upp genom en vacker gammal tallskog. Bitvis följer vi en gammal fägata upp mot en vacker picknick-plats där vi har utsikt över glaciärdalen « la vallée du Galbe » och med « le Canigou », katalanernas heliga berg, i öster. Le Canigou trodde man var Pyrenéernas högsta berg fram till sent 1800-tal och det finns en hel del legender om berget (mer eller mindre sanna...)

  Efter lunch & kaffe följer vi glaciärmoränan ner mot Fontrabiouse, där vi kommer bli guidade i en kalkstensgrotta upptäckt så sent som 1958. Efter 1 timme i denna mycket speciella miljö blir vi hämtade och körda tillbaka till hotellet. Efter lite vila blir det middag på hotellet. Trerätters med vin och kaffe.

  Längd: 16 km. 
  Höjdskillnad: +480 m / -680 m.
  Beräknad tid: 5 timmar + pauser + besök i grottan

  Vi bor på Hotel La Pradella.

  Frukost, lunch och middag ingår.
 • Måndag 24/7

  Dag 4 Les Bouillouses - vackra vyer och glaciärsjöar

  Efter frukost åker vi upp till "les Bouillouses", en fördämning som ligger 2000 m ö.h. Fördämningen byggdes 1910, och var en viktig del av projektet "le train jaune", vilket vi kommer prata närmare om. Härifrån tar vi oss upp på en höghöjdsplatå med en rik geologisk historia. Vi vandrar förbi glaciärsjöar, omgivna av höga toppar och har fantastisk utsikt över Cerdagne och bergskammarna som utgör gränsen mot Spanien i syd. I nordväst har vi "le Carlit", Pyrenees Orientales högsta berg med sina 2921 m.
  Med denna inramningen äter vi vår goda picknick innan vi ger oss på dagens mål: en topp som i folkmun kallas « Pic d’Enfer » (Helvetestoppen på svenska). Den har dock ett annat namn som är mer inbjudande, men det tar vi på plats.
  Här finns en rik fauna & flora, och gott om bergsget, murmeldjur, gåsgam och örn. Björn och varg håller också till i massivet, men är ovanliga, så sådan tur (otur?) tror jag inte att vi har. 
  Efter vandringen äter vi middag bredvid fördämningen på "Auberge du Carlit", ett mysigt härbärge på 2000 m. höjd. (Vi lämnar ombyte här på morgonen) Mätta och belåtna åker vi sedan tillbaka till hotellet för en god natts sömn.

  Längd: 12 - 16 km
  Höjdskillnad: +550m / -550m
  Beräknad tid: 6 timmar + pauser

  Vi bor på Hotel La Pradella.

  Frukost, lunch och middag ingår.
 • Tisdag 25/7

  Dag 5 På smugglarstråk till Andorra

  Efter frukost blir vi körda till Col de Puymorens (45 min) där vi börjar vår vandring mot Pas de la Case i Andorra. Vi följer till en början en grusväg västerut över vackra betesmarker där vi kan stöta på får, getter, kor & hästar. De går fritt i denna storslagna natur, och står för dagens pittoreska inslag. Vi fortsätter därefter på en liten vandringsled som sägs vara ett gammalt smuggelstråk. Denna tar oss förbi en gammal järngruva vackert beläget på en bergssluttning. Vi närmar oss nu i furstendömet Andorra, ett av världens minsta länder. Nu är det bara ett lagom utförslut som står mellan oss och Pas de la Case. Vi hjälps åt att hålla utkik efter tullare, men de brukar inte vara något problem när man kommer från detta hållet...
  Väl framme så äter vi lunch på « chez Paulo », byns bästa restaurang. Tapas i mängder följt av grillat kött (restaurangen är känd för sin « côte de boeuf »). Vill man hellre ha fisk så är de duktiga på det också. Vin och allehanda dryck ingår.

  Mätta & belåtna har vi sedan tid att gå runt i detta shoppingens Mecka. Staden som ligger på 2000 m höjd är uppbyggd kring handel (samt skidåkning vintertid) och står i skarp kontrast till den storslagna natur som omger den. Vi blir hämtade vid 17h30 och körda tillbaka till Bolquère där en lättare middag väntar.

  Längd: 9 km. 
  Höjdskillnad: +300m / -150m.
  Beräknad tid vandring: 3 timmar + pauser.

  Vi bor på Hotel La Pradella.

  Frukost, lunch och middag ingår.
 • Onsdag 26/7

  Dag 6 Le chemin de la Baga - les Camporells

  Efter frukost på hotellet kör vi till Formiguères (35 min.) där vi börjar dagens vandring med att följa stigen ”Chemin de la Baga”, vars namns ursprung vi kommer att prata om. Stigen går genom en vacker barrskog och vi har åter utsikt över Galbe-dalen, som formades för 20 000 år sedan då området var täckt av ett 300 meter tjockt istäcke. Efter c:a 2 timmar börjar en stigning som tar oss till « les Camporells », en platå fylld av glaciärsjöar med vackra toppar runt omkring. Vykortskänsla! Om dagsformen tillåter så tar vi oss upp på en av alla de toppar som omger oss för att äta picknick. Därefter vandrar vi över ”Serre de Mauri”, en bred bergskam mellan ”Galbe-dalen” och ”Lladur-dalen”. Fantastisk utsikt åt alla håll innan vi tar oss ner tillbaka mot Formiguères. Sista biten går vi genom en skidstation vilket ger oss möjlighet att diskutera en viktig del av områdets ekonomi. På kvällen blir det middag på hotellet.

  Längd: 12 km. 
  Höjdskillnad: +900m / -900m.
  Beräknad tid vandring: 7 timmar + pauser.

  Vi bor på Hotel La Pradella.

  Frukost, lunch och middag ingår.
 • Torsdag 27/7

  Dag 7 Planès – St Thomas (heta källor) – Train Jaune

  Efter frukost börjar vi sista vandringen denna resan. Vi blir körda till Cabanasse (5 min.), och följer sedan GR10 till byn Planès, där vi går förbi en liten ostfabrik som gör en riktigt god fårost. Provsmakning och möjlighet att köpa med ost att ta med sig hem. Vi fortsätter sedan ner mot temalbadet i St Thomas, där bassängerna är fyllda med naturligt uppvärmt vatten rikt på svavel. Detta tillsammans med ångbastu, bastu och jacuzzi kommer hjälpa oss att återställa balansen i kroppen efter en veckas vandring.

  Efter badet går vi vidare ner till stationen i Fontpedrouse (1h enkel vandring), där vi tar gula tåget (le train jaune) tillbaka upp till Bolquère. Fantastisk tur på vindlande spår med vacker utsikt. Gula tåget försöker komma med på UNESCO’s lista, men det är en annan historia...Från stationen i Bolquère promenerar vi sedan c:a 25 min. tillbaka till hotellet.

  På kvällen god avslutningsmiddag på hotellet följt av bildvisning från veckan och en liten sängfösare. 

  Längd: 10 km. 
  Höjdskillnad: +300m / -780m.
  Beräknad tid vandring: 7 timmar + pauser + promenad 25 min. från stationen till hotellet.

  Vi bor på Hotel La Pradella.

  Frukost, lunch och middag ingår.
 • Fredag 28/7

  Dag 8 Hemresa

  Frukost på hotellet innan det är dags för ett tårdrypande farväl med löfte om att snart ses igen.
  Transfer till flygplatsen i Barcelona för hemresan.
  Frukost ingår.

Vi reserverar oss för eventuella förändringar och fel i programmet.

Skriv ut reseinformationen Till bokningen

Om resan

Eventuella ändringar i programmet kan förekomma på grund av bl.a väderlek, men då hittar vi tillsammans bra alternativ.

Svårighetsgrad på resan (1-5): 4

4 God kondition. På denna vandringsresa behöver du kunna gå upp till ca 15 km i kuperad terräng, oftast flera dagar i rad. God kondition krävs samt viss vandringsvana är att föredra.
Mer info om olika svårighetsgrader: Läs här

Preliminära flygtider (flygbolag och flygtider kan komma att ändras)

Flygbolag: Norwegian, Vueling, Lufthansa, SAS

Stockholm 07.05 - 10.45 Barcelona
Köpenhamn 08.00 - 10.55 Barcelona

Barcelona 11.30 - 15.05 Stockholm
Barcelona 11.45 - 14.40 Köpenhamn

OBS! En gemensam transfer för samtliga resenärer till och från Barcelona flygplats.

Ingår i priset

 • Flyg i ekonomiklass tur och retur enligt reseinformationen inkl. skatter och avgifter
 • Transfer till och från flygplatsen och transport till alla aktiviteter
 • Svensk guide/reseledare med under hela resan, och hans medhjälpare (från 15 personer), båda specialister på området
 • Boende på La Pradella i 7 nätter
 • Välkomstdrink
 • 7 frukostbuffé
 • 6 middagar på hotellet inkl. vin och kaffe.
 • 1 middag på "Auberge du Carlit" inkl. vin och kaffe.
 • 1 lunch i Andorra inkl. vin & kaffe.
 • 5 picknick till vandringarna med dryck
 • Guidad tur i grottan
 • Inträde till de heta källorna i St Thomas
 • Biljett till "Gula tåget"
 • Kaffe och té under vandringarna

Ingår ej i priset

 • Avbeställningsskydd
 • Reseförsäkring
 • Personliga utgifter
 • Eventuell turistskatt (City-tax) som är på 1-4 euro/natt och betalas på hotellet.

Inreseregler Frankrike

Läs mer om inresereglerna till Frankrike här.

Guide

Kim Falck, är din bergsguide och bosatt i franska Pyrenéerna (Pyrenees Orientales) sedan många år. Är du nyfiken på att upptäcka detta fantastiskt vackra området tillsammans med en svensktalande (naja, skånsktalande) guide, så finns en hel vackra och intressanta vandringar. Allt från lugna turer till mer fysiskt krävande äventyr. Vandringarna är anpassade för alla som är vana vid att röra sig utan att för den delen vara någon atlet. Det ar viktigt att man inte har några problem med knän, rygg eller höfter eftersom vi rör oss i bergstrakter där underlaget är stenigt och det går lite upp och ner.

Hotel

Hotel La Pradella är ett lägenhetshotell som ligger i byn Bolquère. På boendet finns en mindre spaavdelning med pool som kan nyttjas.

Vandringar – förberedelser och utrustning:

Vandringarna kräver god kondition och vandringsvana. Du måste kunna gå flera dagar i rad mellan ca 6 till 16 km i varierad terräng. Underlaget och lutningen varierar och det krävs därför vandringsskor/-kängor för vandringarna. En bra vandringskänga är stabil med räfflad sula och går också upp över vristerna vilket också minskar risken för vrickningar. Den styva och stabila sulan gör även att du inte blir lika trött i fötterna, vilket man annars lätt blir efter flera dagars vandring. Med trötta fötter ökar risken för vrickningar. För dig som är van att använda vandringsstavar så är det bra att ta med (finns i teleskopformat som är lättare att ta med i packningen)

Hållbarhet

Vi värnar mycket om våra resmål och den kultur och natur vi alla är beroende av. Vi väljer samarbetspartners med omsorg och strävar alltid efter att ha resor som gynnar lokala ekonomier och de människor som lever på de platser vi besöker. Det skapar jobb och välfärd i många av de länder som lever på turismen. Att resa är inte bara en avkopplande semester där du lär känna nya människor utan även något som berikar oss med kunskaper och förståelse för andra länder och dess natur och kultur. Vårt mål är att du ska uppleva mer om landet och kulturen vi besöker och när vi reser bidrar vi även till att bevara byggnader, djur och natur.

För dig som vill klimatkompensera för din flygresas utsläpp görs detta lättast på Klimatkompensera.se. Här kan du också själv välja vilket projekt du vill att din klimatkompensation ska gå till. Projekten på Klimatkompensera.se är certifierade av bland annat FN och Gold Standard.

Du kan läsa med om vårt arbete med hållbarhet på: https://singelresor.org/sida/hallbarhet/

Viktig information

Resegaranti

Resegaranti enligt lagen för paketresor är ställd genom Kammarkollegiet.

Betalning

Anmälningsavgiften är 2 000 kr och betalas senast 8 dagar efter att du fått din faktura.

Bankgiro till Singelresor AB: 715-5724

Slutbetalning skall ske senast 60 dagar före avresan.

Försäkringar och avbeställningsskydd

Resenären är skyldig att ha egen reseförsäkring som ger fullgott skydd under resan.
Avbeställningsskydd rekommenderas och ordnas av resenären. Avbeställningsskydd bokas bäst som tillägg på hemförsäkringen.

Läs mer om försäkringar och avbeställningsskydd.

Resehandlingar

Resenären är skyldig att själv kontrollera att biljetter och pass stämmer och att datum på passet ej gått ut. Pass krävs alltid för resor utanför Sverige och resenären är skyldig att ha med giltigt pass på resan.

Delvis utnyttjande av arrangemang

Om resenären uteblir från transporter eller andra arrangemang som ingår i resan utgår ingen ersättning.

Reklamationer

Reklamationer ska alltid framföras på resmålet för eventuell åtgärd.

Personuppgifter

Dina personuppgifter behöver vi för att kunna boka upp färdmedel och hotell. Vi kommer dock inte att använda dina personuppgifter för marknadsföring eller lämnar de vidare till tredje part eller något liknande. Dina uppgifter används bara för att kunna genomföra resan.
Önskar du nyhetsbrev från oss sparar vi bara din e-postadress så länge du önskar nyhetsbrev från oss.

Läs våra fullständiga villkor här.

Reseinformation

Pris

 • 20 900 kr del i dubbelrum
 • 23 550 kr om du vill bo i eget rum

Avreseorter

 • Stockholm
 • Köpenhamn (+1 500 kr)

Resans tema

 • Vandring
 • Aktivitetresa
 • Svensktalande guide

Snabbinformation

 • Avresa: 2023-07-21
 • Hemkomst: 2023-07-28
 • Resans längd: 8 dagar
 • Antal deltagare: max 22

Kortfakta om länderna vi besöker

Andorra

 • Kontinent: Europa
 • Huvudstad: Andorra la Vella
 • Landsarea: 468 km2
 • Antal invånare: ca 84 000 st
 • Valutakod: EUR

Frankrike

 • Kontinent: Europa
 • Huvudstad: Paris
 • Landsarea: 547 030 km2
 • Antal invånare: ca 64 768 000 st
 • Valutakod: EUR
Landsinformationen hämtas från GeoNames.org/
Dela på Twitter Dela på Facebook Skriv ut reseinformationen

Boka resa

Fyll i alla uppgifter noggrant och klicka sedan på "Skicka" - vänta tills du fått en bekräftelse tillbaka. Under övrigt kan du t ex ange om du har behov av specialkost eller andra önskemål.

Inom Europa räcker det med ett förnamn (tilltalsnamn som i passet)

Samtliga efternamn som står i passet behövs alltid uppges

Epostadress

De kombinerade resetjänster du erbjuds utgör en paketresa i den mening som avses i direktiv (EU) 2015/2302.

Därför omfattas du av alla EU-rättigheter som gäller för paketresor. Företaget Singelresor Norden AB kommer att ansvara fullt ut för att paketresan som helhet fullgörs korrekt.

Dessutom har företaget Singelresor Norden AB enligt lag, ett skydd för att återbetala dina betalningar och, när transport ingår i paketresan, säkerställa din hemtransport om det eller de hamnar på obestånd.

Mer information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Läs våra fullständiga villkor här.
Läs mer här: GDPR.

Läs mer och boka avbeställningsförsäkring samt reseförsäkring här: Gouda reseförsäkringar

Inom 48 timmar efter din bokning får du ett mail med fakturor från oss. Ångrar du bokningen går det bra att avboka resan utan kostnad om detta sker innan anmälningsavgiften är erlagd. Avbokning görs enklast via mail till: info@singelresor.org. Efter erlagd anmälningsavgift gäller Singelresors resevillkor.

Skickar din bokning...